Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Exhokejista Ščurko je vinný: Dostal 8 rokov a pokojne odkráčal domov

Ščurko pred vynesením rozsudku Zobraziť galériu (3)
Ščurko pred vynesením rozsudku (Zdroj: mik)

KOŠICE – Exhokejistu Ladislava Ščurku (26), dnes košický súd uznal vinným za obzvlášť závažný trestný čin vraždy a vymeral mu trest vo výške 8 rokov v strednej skupine stráženia. Ščurko zostal po rozsudku sklamaný. Voči trestu a vine sa odvolal.

Rozhodcu Mareka Liptaja zavraždil v januári 2008 na odpočívadle na diaľnici medzi Košicami a Prešovom a potom jeho telo zakopal. Zabil ho 19-timi bodnými ranami po hádke, ktorá medzi nimi začala už v aute. Hokejista sa k svojmu činu v prípravnom konaní 3-krát priznal a svoju výpoveď zmenil až potom, keď zmenil aj obhajcu. Neskôr tvrdil, že čin nespáchal, ale musel vinu zobrať na seba, lebo sa mu vyhrážala tipovacia mafia.

„Tieto tvrdenia sú podľa názoru súdu vykonštruované. Odsúdený sa 3 krát priznal a trikrát svoj čin oľutoval. Priznal sa v normálnom stave a nie pod vplyvom omamných látok a alkoholu, ako to tvrdí obhajoba,“ zdôvodnil sudca. Pri výške trestu bral do úvahy i to, že podľa odborníkov, Ščurka čin spáchal v nezvládnuteľnom afekte a preto mu súd uložil ročnú psychiatrickú ambulantnú liečbu.

Samotný hokejista počúval rozsudok bez emócií, i keď bolo po vynesení bolo vidno, že zbledol. Po odchode z pojednávacej miestnosti len prehodil: „Som sklamaný. Veril som, že ma oslobodia. Odvolám sa voči vine aj trestu.“ Sklamaný je i jeho obhajca Alexander Farkašovský: „Som presvedčený o nevine svojho klienta, obhajoval som ho ako vlastného syna.“ Odsúdený Ladislav Šurko okamžite po vynesení rozsudku opustil súdnu sieň a nasmeroval si to domov.

Od 8. novembra minulého roka bol Ščurko stíhaný na slobode po tom, čo Krajský súd v Košiciach zamietol sťažnosť prokurátora proti jeho prepusteniu z väzby. V minulosti sa pred vyšetrovateľom aj pred súdom k činu priznal, na pojednávaní 14. júla 2010 vyhlásil, že skutok nespáchal a je nevinný. Svoju výpoveď  zmenil v júli 2010 a za páchateľov označil dvoch mužov, ktorých prvýkrát v živote videl na odpočívadle, kam odviezol obeť v osudný deň na stretnutie. Z auta mal iba vidieť, ako bezvládneho Liptaja muži naložili do kufra jeho auta. Jeden z nich si k nemu prisadol a prikázal mu ísť smerom na Kežmarok. Druhý z mužov ich sledoval v terénnom aute. Medzi obcami Huncovce a Veľká Lomnica sa tela zbavili. Jeho nechali žiť, pretože, ako vypovedal Ščurko, páchatelia mu povedali, že by bolo škoda hokejistu.

Svoju výpoveď zmenil neskôr preto, lebo sa bál o svoj život a až po takom čase našiel odvahu brániť sa. Navyše bol podľa vlastných slov pri vypočúvaní v strese, pretože vyšetrovatelia ho mali presviedčať, že všetky dôkazy smerujú proti nemu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu