Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

V Rusku vyvíjajú dve vakcíny proti novému koronavírusu

Nový koronavírus 2019-nCoV, podobný pôvodcovi ochorenia SARS, spôsobuje zápal pľúc a prenáša sa z človeka na človeka
Nový koronavírus 2019-nCoV, podobný pôvodcovi ochorenia SARS, spôsobuje zápal pľúc a prenáša sa z človeka na človeka (Zdroj: SITA/Chinatopix via AP)

MOSKVA - Ruské Štátne výskumné stredisko virológie a biotechnológií Vektor vyvíja proti novému koronavírusu dve vakcíny, ktoré by mali začať byť testované v júni. S odvolaním sa na správu zverejnenú v časopise sibírskeho oddelenia Ruskej akadémie vied (RAN) Nauka v Sibiri o tom v pondelok informovala agentúra Interfax.

"Vyvíjame dve vakcíny, prototypy ktorých by mali začať byť testované už v júni," uviedol podľa časopisu riaditeľ centra Vektor Rinat Maksiutin s tým, že stredisko už vytvorilo dve zariadenia určené na diagnostiku nového koronavírusu.

Ako uviedol Interfax, do polnoci z nedele na pondelok zaznamenali v Číne už 2794 prípadov nákazy novým koronavírusom, čo predstavovalo nárast o 769 prípadov za predošlých 24 hodín. Podozrenie na nákazu je pritom u ďalších približne 3800 osôb.

Mimo pevninskej Číny bolo osem prípadov zaznamenaných v Hongkongu a päť v Macau. Na Taiwane sa podľa dostupných informácií nakazili štyria ľudia. Ďalších sedem prípadov zaznamenali v Thajsku, po štyri v Austrálii, Singapure a Japonsku, po tri v Južnej Kórei, Spojených štátoch, Malajzii a vo Francúzsku, dva vo Vietname a jeden v Nepále, spresnil Interfax. V prípade Japonska hovoria však najnovšie správy už o štyroch nakazených.

Nový koronavírus 2019-nCoV, podobný pôvodcovi ochorenia SARS, spôsobuje zápal pľúc a prenáša sa z človeka na človeka. Jeho inkubačná doba je v priemere desať dní; najkratšia registrovaná doba bola len jeden deň a najdlhšia 14 dní.

Belgicko je pripravené na koronavírus; stiahne svojich občanov zo strednej Číny

Vzhľadom na rastúce obavy zo šírenia epidémie koronavírusu v Číne sa belgické ministerstvo zahraničných vecí rozhodlo repatriovať Belgičanov nachádzajúcich sa v uzavretej zóne v oblasti Wu-chanu považovanej za epicentrum nákazy. Informovala o tom v pondelok belgická televízna stanica RTBF.

"Niektorí naši štátni príslušníci žijúci v tejto oblasti vyjadrili želanie, aby sa mohli vrátiť do vlasti. Po ich príchode do Belgicka ministerstvo zdravotníctva prijme potrebné opatrenia," uvádza sa vo vyhlásení ministerstva s odkazom na uvalenie karantény pre Belgičanov, ktorých sa podarí priviezť domov. RTBF upozornila, že ešte nepadlo rozhodnutie, či si Belgicko prenajme vlastné lietadlo alebo či sa pridá k ďalším európskym krajinám, ktoré sa rovnako snažia o repatriácie svojich občanov zo strednej Číny.

V súčasnosti je mimo územia Číny potvrdených 29 prípadov koronavírusu v desiatich rôznych krajinách. V Belgicku do pondelka do obeda neboli potvrdené žiadne prípady. Belgicko je však na epidémiu pripravené, vyhlásila v nedeľu večer federálna ministerka zdravotníctva Maggie De Blocková. V rozhovore pre televíznu stanicu VTM uviedla, že jej rezort prijal všetky preventívne opatrenia na boj proti novému typu koronavírusu. Spresnila, že po potvrdení troch prípadov vo Francúzsku a podozrenie na výskyt choroby v Berlíne nevidí dôvod, aby vírus obišiel Belgicko.

"Naše zdravotnícke orgány sú veľmi ostražité. Máme dobré laboratóriá, referenčné nemocnice, protokoly v prípade podozrenia, informovali sme všetkých lekárov a nemocnice o postupoch, ktoré sa majú dodržiavať, prijali sme všetky preventívne opatrenia," opísala situáciu ministerka.

Šírenie epidémie ovplyvnilo aj študentský výmenný program Leuvenskej univerzity. Študenti, ktorí mali v priebehu tohto semestra vycestovať v rámci výmenného programu do Číny, budú presmerovaní do ďalších krajín, uviedla tlačová agentúra Belga. Hoci vysokoškoláci nemali ísť do oblastí blízko k prepuknutiu epidémie, vedenie univerzity sa rozhodlo v prospech ich bezpečnosti.

Nemecko zvažuje evakuáciu svojich občanov z epicentra nákazy novým vírusom

Nemecká vláda zvažuje evakuáciu svojich občanov zo stredočínskeho mesta Wu-chan, ktoré je považované za epicentrum nákazy novým koronavírusom. S odvolaním sa na pondelkové vyhlásenie nemeckého ministra zahraničných vecí Heika Maasa o tom informovala agentúra AFP.

"Zvažujeme možnosť evakuácie všetkých nemeckých občanov, ktorí o to budú mať záujem," uviedol Maas na tlačovej konferencii s tým, že Peking vyslal do Wu-chanu tím špecialistov, aby poskytli podporu Nemcom, ktorí sa tam momentálne nachádzajú. Tých je podľa slov šéfa nemeckej diplomacie "dvojciferný počet".

Berlín zároveň svojich občanov vyzval, aby sa v súvislosti so smrtiacim vírusom vystríhali "zbytočných ciest" do Číny. "Cestovatelia by mali zvážiť odloženie, prípadne zrušenie akýchkoľvek zbytočných ciest do Číny," zdôraznil Maas.

Viac o téme: VakcínaRuskoČínaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu