Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Peking potvrdil prvé úmrtie spôsobené novým koronavírusom, Trump ponúkol Číne pomoc

Peking potvrdil prvé úmrtie spôsobené novým koronavírusom Zobraziť galériu (3)
Peking potvrdil prvé úmrtie spôsobené novým koronavírusom (Zdroj: TASR/AP/Chinatopix )

PEKING - Čínska metropola Peking potvrdila prvé úmrtie na ochorenie spôsobené novým koronavírusom, ktorý si v Číne celkovo vyžiadal už najmenej 81 obetí na životoch a viac ako 2700 osôb vo viacerých krajinách sa ním nakazilo. Informovala o tom agentúra AFP.

Nový koronavírus podobný pôvodcovi ochorenia SARS dostal označenie 2019-nCoV. Doteraz neznámy vírus spôsobujúci zápal pľúc sa prenáša z človeka na človeka. Prvýkrát ho zaznamenali koncom roka 2019 v 11-miliónovom meste Wu-chan, ktoré Čína medzičasom - rovnako ako viacero ďalších oblastí - prakticky izolovala od okolitého sveta.


Smrteľný vírus nebezpečne blízko Slovenska? V Kroměříži prijali pacienta so symptómami choroby


Prípady ochorení hlásili tiež v Thajsku, Japonsku, Južnej Kórei, na Taiwane, v Singapure, Vietname, Nepále, Austrálii i v USA. Tri prípady nákazy — prvé v Európe — potvrdili v piatok aj vo Francúzsku. V sobotu prvého pacienta potvrdili aj v Kanade.

Cestujúci majú na tvári
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Mark Schiefelbein)

Nový koronavírus, ktorý je podobný pôvodcovi ochorenia SARS, spôsobuje zápal pľúc a prenáša sa z človeka na človeka. Jeho inkubačná doba je v priemere desať dní; najkratšia registrovaná doba bola len jeden deň a najdlhšia 14 dní.    

Trump ponúkol Číne pomoc 

Americký prezident Donald Trump v pondelok oznámil, že Spojené štáty ponúkajú Číne pomoc v boji proti šíreniu smrteľného koronavírusu, ktorý sa z Číny rozšíril už do viacerých krajín a vyžiadal si už najmenej 81 obetí na životoch a viac ako 2700 osôb sa ním nakazilo. Informovala o tom agentúra AFP.

"V súvislosti s vírusom vedieme s Čínou intenzívnu komunikáciu," napísal Trump na Twitteri. Trump uviedol, že v USA sa síce objavilo "veľmi málo prípadov" ľudí nakazených novým koronavírusom, avšak uistil, že americké úrady situáciu pozorne monitorujú. "Číne a prezidentovi Si Ťin-pchingovi sme ponúkli akúkoľvek pomoc, ktorá je potrebná. Naši experti sú výnimoční," napísal Trump.

Viac o téme: ČínaDonald TrumpKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu