Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

OSCARY sú rozdané: Toto sú mená víťazov!

Tieto hviezdy sa radovali z ocenení. Zobraziť galériu (10)
Tieto hviezdy sa radovali z ocenení. (Zdroj: SITA)

LOS ANGELES - Životopisná dráma Oppenheimer anglického režiséra Christophera Nolana získala v noci na pondelok Cenu americkej Akadémie filmových umení a vied (AMPAS) pre najlepší film. Najlepšou herečkou sa stala Američanka Emma Stone za úlohu vo filme Chudiatko. TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA.

Galéria: TAKTO SA OCENENÉ HVIEZDY RADOVALI ZO SVOJHO TRIUMFU

Nolan získal za film Oppenheimer aj cenu pre najlepšieho režiséra. Ír Cillian Murphy, ktorý stvárnil hlavnú úlohu, si odnáša ocenenie pre najlepšieho herca.

Christopher Nolan
Zobraziť galériu (10)
Christopher Nolan  (Zdroj: SITA)

Cillian Murphy
Zobraziť galériu (10)
Cillian Murphy  (Zdroj: SITA)

Životopisná dráma Oppenheimer vychádza z biografie amerického jadrového fyzika Roberta Oppenheimera. Tím vedcov pod jeho vedením v 40. rokoch minulého storočia v rámci projektu Manhattan v USA vytvoril prvé jadrové zbrane.

Oppenheimer bol na Oscara nominovaný celkovo v 13 kategóriách a podarilo sa mu zvíťaziť v siedmich. Okrem najlepšieho filmu, režiséra a herca triumfoval aj v kategóriách najlepší herec vo vedľajšej úlohe, kde cenu získal Robert Downey Jr, a najlepšia pôvodná filmová hudba, najlepšia kinematografia a najlepší strih.

Downey Jr (58) stvárnil politika a podnikateľa Lewisa Straussa, píše DPA. Je to jeho prvá cena Americkej akadémie. Nominovaný bol aj v rokoch 1993 a 2008, pripomína AP.

Robert Downey Jr.
Zobraziť galériu (10)
Robert Downey Jr.  (Zdroj: SITA)

Štyri sošky Oscara získal americký film Chudiatko (Poor Things), ktorý okrem herečky uspel aj v kategóriách najlepšie kostýmy, najlepší make-up a úprava vlasov a najlepšia výprava.

Emma Stone
Zobraziť galériu (10)
Emma Stone  (Zdroj: SITA)

        
Oscara za najlepšie vizuálne efekty získal japonský film Godzilla Minus One, ktorého dej sa odohráva počas druhej svetovej vojny.

OSCARY sú rozdané: Toto
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Ocenenie za najlepší dokumentárny film získal dokument 20 dní v Mariupole, nakrútený počas obliehania tohto ukrajinského mesta ruskými silami v roku 2022. Režisérom tohto dokumentu je ukrajinský fotoreportér Mstyslav Černov a na filme sa produkčne podieľala agentúra AP a relácia Frontline americkej verejnoprávnej televízie PBS.

Černov je známy ako vojnový korešpondent, filmár, fotograf a spisovateľ. Okrem ukrajinskej revolúcie a ruskej invázie na Ukrajinu pokrýval aj vojny v Iraku, Sýrii, Náhornom Karabachu a Afganistane.

OSCARY sú rozdané: Toto
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Britský film Zóna záujmu (The Zone of Interest) anglického režiséra Jonathana Glazera získal cenu pre najlepší zahraničný film. Počin zachytáva život nacistickej rodiny v dome v susedstve koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau. 

Jonathan Glazer (v strede), Bad Bunny a Dwayne Johnson
Zobraziť galériu (10)
Jonathan Glazer (v strede), Bad Bunny a Dwayne Johnson  (Zdroj: SITA)

Najlepšou herečkou vo vedľajšej úlohe sa stala američanka Da'Vine Joy Randolph za komédiu Zimné prázdniny (The Holdovers). TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

Da'Vine Joy Randolph
Zobraziť galériu (10)
Da'Vine Joy Randolph  (Zdroj: SITA)

Cenu pre najlepší animovaný film získal japonský Chlapec a volavka (The Boy and the Heron), ktorý režíroval Hajao Mijazaki. Agentúra AFP to označila za prekvapenie a pripomenula, že tento film predstihol americkú snímku Spider-Man: Across the Spider Verse (USA). Mijazaki Oscara za najlepší animovaný film získal aj v roku 2003.

Galavečer 96. ročníka odovzdávania týchto ocenení sa začal v Dolby Theatre v Los Angeles o 16.00 h miestneho času. Moderátorom bol už po štvrtý raz americký komik a herec Jimmy Kimmel.

Robert Downey Jr., Da'Vine Joy Randolph, Emma Stone a Cillian Murphy
Zobraziť galériu (10)
Robert Downey Jr., Da'Vine Joy Randolph, Emma Stone a Cillian Murphy  (Zdroj: SITA)

Viac o téme: Robert Downey Jr.OscaryEmma StoneCillian MurphyDa'Vine Joy RandolphAcademy awards
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu