Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

PRÍPRAVY na OSCARY vrcholia: FOTO pre nedočkavcov a... Aha, ako sa váľala po červenom koberci!

Reportérka Dakyta Daniela Aita si užila svojich 5 minút slávy. Zobraziť galériu (2)
Reportérka Dakyta Daniela Aita si užila svojich 5 minút slávy.

LOS ANGELES - Už túto nedeľu sa dozvieme mená umelcov a názvy titulov, ktoré získajú prestížnu sošku Oscara. Konať sa bude 96. ročník Cien akadémie. Prípravy na slávnostný večer sú v plnom prúde. Pozrite sa, ako prebiehajú!

Galéria: Prípravy na 96. ročník odovzdávania Oscarov

Odovzdávanie najprestížnejších filmových cien je podujatím, kde musí byť všetko tip-top. V priestoroch Dolby Theatre v Los Angeles je už aj rozprestretý červený koberec. Organizátori sa po minulom roku vrátili k osvedčenej klasike. Pred rokom totiž hviezdy pózovali fotografom na koberci farby champagne. 

Argentínska reportérka Dakyta Daniela Aita sa rozhodla uchmatnúť si pozornosť a po červenom koberci sa bez rozpakov vyvaľovala. Prizeral sa tomu aj jojkár Thomas Puskailer. Tak schválne. Vidíte ho na foto?

Prípravy na 96. ročník odovzdávania Oscarov
Zobraziť galériu (2)
Prípravy na 96. ročník odovzdávania Oscarov

 

Puskailerove opatrné slová o práci na Oscaroch: TAJNOSTI o stretnutí s mega hviezdou! (Zdroj: NL/Vlado Anjel)

Očakáva sa, že tohtoročného Oscara za najlepší film získa "trhák", píše agentúra AP a pripomína, že v predchádzajúcich rokoch v tejto kategórii zvíťazili menšie filmy. Dráma anglického režiséra Christophera Nolana Oppenheimer je nominovaná v celkovo 13 kategóriách vrátane najlepšieho filmu, réžie, herca v hlavnej úlohe, herca či herečky vo vedľajšej úlohe. O víťazstvo súperí aj v kategórii najlepší scenár. Ten vychádza z biografie amerického jadrového fyzika Roberta Oppenheimera. Tím vedcov pod jeho vedením v 40. rokoch minulého storočia v rámci projektu Manhattan v USA vytvoril prvé jadrové zbrane.

Komédia Barbie americkej režisérky Grety Gerwigovej je nominovaná v ôsmich kategóriách vrátane najlepšieho filmu, herca vo vedľajšej úlohe (Ryan Gosling), herečky vo vedľajšej úlohe (America Ferrerová) či titulnej skladby What Was I Made For?. Americká speváčka Billie Eilish za ňu vo februári získala hudobné ocenenie Grammy. Tejto komédii sa vlani v auguste ako vôbec prvému filmu, ktorý natočila samotne žena režisérka, podarilo dosiahnuť celosvetové zisky vo výške miliardy dolárov.

Film Chudiatko v hlavnej úlohe s Emmou Stonovou má na tohtoročných Oscaroch 11 nominácií vrátane najlepšej herečky. Vrahovia mesiaca kvetov režiséra Martina Scorseseho sú nominované v desiatich kategóriách vrátane najlepšieho filmu a réžie. Film Maestro, ktorý režíroval Bradley Cooper, má nominácií sedem.

V kategórii dokumentárnych filmov môže ocenenie dostať aj snímka 20 dní v Mariupole, nakrútená počas obliehania tohto ukrajinského mesta ruskými silami v roku 2022, pripomína stanica BBC. Režisérom je ukrajinský fotoreportér Mstyslav Černov.

Galavečer 96. ročníka Cien akadémie sa uskutoční v nedeľu 10. marca v komplexe Dolby Theatre v Los Angeles. Začína sa o 16.00 h miestneho času (pondelok 1.00 h SEČ), píše denník Los Angeles Times. Moderátorom bude po štvrtý raz americký komik a herec Jimmy Kimmel.

 

Viac o téme: OscaryAcademy AwardsCeny akadémie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu