Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zomrel spevák David Bowie (†69): Podľahol zákernej chorobe

David Bowie Zobraziť galériu (7)
David Bowie (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Vo veku 69 rokov skonal v nedeľu anglický spevák a hudobník David Bowie. Ako uviedli jeho zástupcovia na sociálnej sieti Facebook, interpret bojoval posledných 18 mesiacov s rakovinou. Správu o Bowieho úmrtí potvrdil viacerým médiám i na Twitteri jeho syn Duncan Jones.

David Bowie je mŕtvy. Dva dni po vydaní albumu prehral boj s rakovinou

„David Bowie po 18 mesiacoch statočného boja s rakovinou zomrel pokojne, obklopený svojou rodinou. Aj keď mnohí z vás budú z tejto správy zarmútení, žiadame vás, aby ste rešpektovali súkromie rodiny v čase jej smútku,” uviedli spevákovi blízki. 

David Bowie, vlastným menom David Robert Jones, sa narodil 8. januára 1947 v Londýne a patril k najvýznamnejším hudobníkom v dejinách. Oceňované je najmä jeho novátorstvo zo 70. rokov, ktoré sa prejavilo na albumoch ako The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars (1972), Aladdin Sane (1973), Young Americans (1975) či Heroes (1977).

Na konte má viac ako dve desiatky štúdioviek, tou poslednou je Blackstar, ktorú vydal 8. januára, teda v deň svojich 69. narodenín. Medzi jeho najznámejšie skladby patria Space Oddity, Changes, Life On Mars?, Fame, Heroes, Ashes To Ashes, Under Pressure (feat. Queen), Let's Dance, China Girl alebo Dancing In The Street (feat. Mick Jagger). Podarilo sa mu získať dve Grammy, vrátane ceny za celoživotné dielo, ďalej tiež tri BRIT Awards, pričom jednu dostal za prínos britskej hudbe.

V roku 2002 ho BBC označila za 29. najvýznamnejšieho Brita v dejinách. Americký magazín Rolling Stone ho v roku 2004 vyhlásil za 39. najlepšieho interpreta v dejinách a 23. najlepšieho speváka histórie. V roku 1996 ho uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.

 

Viac o téme: LondýnDavid BowieVeľká Británia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu