Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Česi smútia: Zomrela herečka z filmu Trhala fialky dynamitem!

Nina Jiránková
Nina Jiránková (Zdroj: Česká televize / Vlasta Gronská)

PRAHA - Posledná rozlúčka s herečkou Ninou Jiránkovou, ktorá zomrela 4. októbra vo veku 87 rokov, bude 13. októbra od 11.00 hod v kaplnke sv. Václava na Vinohradskom cintoríne. Správu o úmrtí tejto dlhoročnej členky Mestských pražských divadiel zverejnili dnešné Lidové noviny. Potvrdila ju Herecká asociácia. Umelkyňa je známa z mnohých filmov. Za všetky spomeňme komédiu Trhala fialky dynamitem, v ktorej stvárnila francúzsku turistku.

Jiránková absolvovala pražskú DAMU v roku 1948. Začínala v niekdajšom Realistickom divadle, kde hosťovala ešte počas štúdia. V roku 1950 sa stala členkou Mestských divadiel pražských, kam ju prizval riaditeľ a režisér Ota Ornestom. Počas štyroch desiatok sezón tam prešla celým registrom ženských postáv - od mladých naiviek a milovníčok tu dozrela k charakterným úlohám tragických hrdiniek (Škola žien, Benátska vdovička, Červený a čierny, Hra o láske a smrti, Slúžky, Ideálny manžel). 
 
Objavila sa tam aj v prvých muzikáloch u nás (Chicago, Dvaja šľachtici veronští). V roku 1998 jej Herecká asociácia udelila cenu Senior Prix. Pohostinsky vystupovala napríklad v pražskom Divadle v Řeznické a v Divadle Radka Brzobohatého. Objavila sa aj vo Švandovom divadle, kde hosťovala v inscenácii hry Antona Pavloviča Čechova Ujo Váňa. V réžii Michala Langa mala premiéru v roku 2007. 
 
Na filmovom plátne sa Jiránková prvýkrát objavila v polovici 50. rokov, predovšetkým veľkú dramatickú rolí vo Vlčkovej adaptácii baladického románu Jarmily Glazarovej Advent zasadeného do drsného prostredia Beskýd. Podobne veľkú príležitosť už pred kamerou nedostala. Menšie úlohy stvárnila napríklad v seriáloch Jana Eyrová, Rozpaky kuchára Svätopluka, Dobrodružstvá kriminalistiky a Vyprávěj. V roku 2006 sa objavila v dánskom filme Čistá srdce. Filmový portál csfd.cz ponúka informácie o troch desiatkach rolí, ktoré stvárnila vo filme i televízii.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu