Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Práce Johna Lennona prekonali očakávania: Tipnite si, za koľko sa predali!

John Lennon Zobraziť galériu (4)
John Lennon

NEW YORK – Všetkých 89 rukopisov a kresieb Johna Lennona ponúkaných pri dnešnej dražbe v aukčnej sieni Sotheby's v New Yorku sa predalo. Pritom 83 percent položiek dosiahlo ceny prekračujúcie odhady odborníkov, niektoré výrazne. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním na oznámenie Sotheby´s.

Ceny rozmarných kresieb, básničiek a poviedok z dvoch kníh bývalého člena slávnej britskej skupiny The Beatles - In his Own Write (Písanie) a A Spaniard in the Works (Španiel na dedine) - dosiahli podľa agentúry nečakaných výšin. Tak tomu bolo aj u päťstranovej paródie na príbehy Sherlocka Holmesa The Singularge Experience of Miss Anne Duffield (Prípad slečny Duffieldovej).

Táto hlavná položka aukcie sa vyšplhala na predajnú hodnotu 209.000 dolárov. Pritom odhad bol trojnásobne až štvornásobne nižší - pohyboval sa medzi 50.000 až 70.000 dolármi. Z ďalších dražených vecí napríklad obrázok chlapca so šiestimi vtákmi, ktorý sa objavil v knižke A Spaniard in the Works a o 30 rokov neskôr bol použitý na obale Lennonovej pesničky z roku 1977 Free as a Bird, sa predal za 27.500 dolárov. Odhady predstavovali 12.000 až 15.000.  Ešte väčší rozdiel medzi odhadom a konečnou cenou dosiahla absurdná básnička The Fat Budgie. Nový majiteľ za ňu dal 143.000 dolárov, zatiaľ čo odhadcovia očakávali 25.000 dolárov.

Obe Lennonove knihy sa dočkali pochvalných kritík. Vydané boli v šesťdesiatych rokoch, keď britská skupina mierila na vrchol slávy. In his Own Write je súbor 31 poviedok a básničiek plných slovných riečok a zámerných pravopisných chýb. Hneď po svojom vydaní v roku 1964 sa stala veľkým hitom. O rok neskôr nasledovala knižka A Spaniard in the Works, ktorej názov je vlastne slovnou hračkou s výrokom "a spanner in the works", teda urobiť čiaru cez rozpočet.

Dražená kolekcia patrila Lennonovmu britskému vydavateľovi Tomu Maschlerovi, ktorý ju vlastnil pol storočia. Podľa Sotheby 's išlo o najväčšiu súkromnú kolekciu prác už zosnulého člena The Beatles, ktorá sa dostala na trh. Lennona zavraždil v New Yorku v roku 1980 jeho fanúšik Mark David Chapman.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu