Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zvonky štěstí dozvonili: Smrť hitmejkra zasiahla Daru Rolins i Karla Gotta!

Zdeněk Rytíř roky trpel pľúcnymi ťažkosťami. V minulosti napísal hit pre Daru Rolins a Karla Gotta. Zobraziť galériu (4)
Zdeněk Rytíř roky trpel pľúcnymi ťažkosťami. V minulosti napísal hit pre Daru Rolins a Karla Gotta.

PRAHA - Smrť ho vyslobodila! Český textár Zdeněk Rytíř (†69) zomrel v utorok v noci na infarkt. Už roky ho však sužovala pľúcna choroba, kvôli ktorej mu museli zdravotníci vyrezať do krku otvor. Kvôli dýchacím problémom bol dokonca aj v kóme. V posledných mesiacoch sa údajne jeho stav zlepšoval, dokonca vraj bol pripravený na transplantáciu. Tej sa však už nedožil. So smútkom na neho spomínajú aj Dara Rolins (40) a Karel Gott (74), ktorým napísal hit Zvonky štěstí.

Česká scéna je v smútku! V noci totiž zomrel jeden z najlepších textárov Zdeněk Rytíř. Už roky mu neslúžili pľúca, no skolil ho infarkt. Topky.sk pri tejto smutnej príležitosti oslovili Daru Rolins, ktorá mu vďačí za nesmrteľný hit Zvonky štěstí. „Ja som ho skoro vôbec nepoznala. Mala som vtedy 11 rokov. Neviem úplne, čo povedať. Nechcem byť falošná, ako mi je to strašne ľúto. Ale je to samozrejme veľká škoda vždy, keď odíde dobrý človek, čo on bezpochyby bol. Musel mať v sebe veľa citu, keď písal také krásne texty,” reagovala na smrť hitmejkra.

Karel Gott naspieval aj ďalšie piesne, za ktorými autorsky stál Rytíř, napríklad Zůstanu svůj či Včelka Mája. „Zase až takí kamaráti sme neboli, ale napísal mi nádherné texty. V poslednej dobe veľmi trpel. Za to, čo vytvoril, si pritom zaslúžil krásne vychutnávanie nádhernej staroby. Bolo smutné, ako prežíval, bol v podstate len udržovaný pri živote,” so smútkom sa vyjadril pre Super.cz.

Zdeněk Rytíř spolupracoval s mnohými spevákmi a napísal množstvo hitov. Za všetky spomenieme Zvonky štěstí (Karel Gott a Darinka Rolincová), Kdo vchází do tvých snů (Václav Neckář), Báječná ženská (Michal Tučný) či Bon soir mademoiselle Paris (Olympic).

V posledných rokoch však už jeho tvorba nebola príliš intenzívna. Textár totiž bojoval s vážnymi pľúcnymi ťažkosťami. Tesne pred Vianocami v roku 2008 dokonca prestal dýchať. Tri mesiace strávil v nemocnici, z toho skoro dva v umelom spánku. Bola mu urobená tracheotómia (chirurgický zásah pre vznik dýchacieho otvoru na krku, rez v priedušnici, pozn, red.).

Potom sa musel učiť dýchať, jesť, chodiť i rozprávať. Domov ho pustili až po 12 mesiacoch. V roku 2010 však kvôli nedostaku kyslíku opäť stratil vedomie a jeho manželka volala záchranku. Podľa Blesku sa v posledných mesiacoch jeho stav zlepšoval a bol pripravený na transplantáciu, tej sa však už nedočkal.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu