Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Česko-Slovenský ples oslávi 10 rokov spoločenskej elegancie, kultúry a vzájomnosti

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Česko-Slovenský ples)

PRAHA - V pražskom Obecnom dome oslávi 17. februára 2024 Česko-Slovenský ples svoje desaťročné jubileum. Tradičné stretnutie významných osobností z oblasti kultúry a umenia, vedeckého, podnikateľského, diplomatického a politického života opäť pripomenie vzájomnosť a otvorí priestor na utuženie priateľských vzťahov medzi Českou republikou a Slovenskou republikou. Aj pri svojom jubileu pripomenie ples významné kultúrno-spoločenské, politické a historické udalosti.

Hostia Česko-Slovenského plesu v Obecnom dome si tento rok pripomenú významné dejinné míľniky – dvadsiate výročie vstupu oboch krajín do Európskej únie, ako aj štvrťstoročie členstva v NATO pre Česko a dve dekády pre Slovensko.

Kultúrnym klenotom večera bude slávnostná pripomienka 200. výročia od narodenia Bedřicha Smetanu. Smetanova sieň Obecného domu v Prahe, kde sa ples tradične koná, pripomenie všetkým hosťom velikána hudby, ktorého tvorba sa stala základom kultúrneho mosta spájajúceho naše národy. Práve inscenácia jeho opery Hubička otvorila v roku 1920 Operu Slovenského národného divadla.

Česko-Slovenský ples oslávi 10
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Česko-Slovenský ples)

Významné jubileum Česko-Slovenského plesu spríjemnia hosťom svojím vystúpením dve legendy českej a slovenskej hudobnej scény, ktoré si získali svoju popularitu približne v rovnakom čase, v 80. rokoch minulého storočia a v ére spoločnej federácie sa stali aj držiteľmi symbolu hudobného úspechu a popularity, ocenenia v ankete obľúbenosti Zlatý slávik. Česká speváčka Petra Janů a slovenský spevák a skladateľ Peter Nagy si svoju fanúšikovskú základňu a priazeň udržali dodnes a ich skladby sú považované za súčasť zlatého fondu česko-slovenskej populárnej hudby.

Rozmanitosť talentov a záujmov, melodická popová hudba i široký záber od klasickej hudby až po jazz a pop. Týmito spojeniami by sa dala charakterizovať dvojica súčasných umelcov, ktorí sú ďalšími hlavnými hviezdami Česko-Slovenského plesu. Slovenská speváčka Kristína a český spevák, skladateľ, producent a herec Ondřej Gregor Brzobohatý sa výrazne podieľajú na hudobnej scéne nielen vo svojej domovskej krajine, ale aj v zahraničí.

Česko-Slovenský ples oslávi 10
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Pavel Dvořák)

Hostia jubilejného 10. ročníka Česko-Slovenského plesu sa môžu tradičně tešiť tiež na vystúpenia Rozhlasového Big Bandu Gustáva Broma so sólistkami, krajanského folklórneho súboru Limbora a mnoho ďalších umelcov a umelkýň v bohatom, dvanásť hodín trvajúcom programe galavečera.

Česko-Slovenský ples 2024 budú moderovať slovensko-maďarská herečka Vica Kerekes a český herec a moderátor Petr Vondráček.

Záštitu nad Česko-Slovenským plesom aj tento rok prevzali prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová a prezident Českej republiky Petr Pavel.

Jubilejný 10. ročník Česko-Slovenského plesu sa uskutoční v pražskom Obecnom dome 17. februára 2024.

Viac o téme: Česko-Slovenský ples
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu