Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Hrozivá skúsenosť známej Slovenky: Pitná voda na prídel... TOTO je nonsens!

Andrea Kerestešová Růžičková vysiela jasné posolstvo ako ambasádorka projektu Čistá voda deťom. Zobraziť galériu (8)
Andrea Kerestešová Růžičková vysiela jasné posolstvo ako ambasádorka projektu Čistá voda deťom. (Zdroj: archív A.K.)

PRAHA – Slovenská herečka žijúca v Česku zažila naozaj krušné chvíle. Andrea Kerestešová Růžičková (34) v Afrike na vlastnej koži okúsila, aký je tam problém s vodou a dostáva sa len na prídel! Toto nepraje nikomu.

Hoci je rodáčkou z Vranova nad Topľou, vydala sa k našim susedom a hviezdi na českých televíznych obrazovkách. Aktuálne pracuje na filme Voda nad vodou, kde hrá manželku slovenského básnika Joža Urbana. Práve on stojí za nesmrteľným textom piesne Voda, čo ma drží nad vodou od Elánu.

Andrea sa objavuje najmä na českých obrazovkách.
Zobraziť galériu (8)
Andrea sa objavuje najmä na českých obrazovkách.  (Zdroj: Instagram A.K.R.)

Táto úloha je pre Andreu ako stvorená už len pre tú spätosť s tekutinou pre život nevyhnutnou. Rozhodla sa totiž byť ambasádorkou projektu Čistá voda deťom. Prístup ku kvalitnému zdroju pitnej vody chýba ročne až 2 miliónom ľudí a denne kvôli tomu umiera 100 detí.

Tieto nehorázne podmienky videla herečka na vlastné oči. „Skúsenosť s nedostatkom vody v Afrike bola motiváciou byť súčasťou projektu Čista voda deťom, lebo tento zážitok je neprenosný. Teória je jedna vec, ale zažiť skutočný smäd, neustále vodou šetriť a rozmýšľať, ako tú trochu, čo máte, využijete, je pre nás nonsens. My sa tu o tom veľa rozprávame, ale nie je od veci skúsiť si to aj na vlastnej koži,“ povedala Slovenka o svojom zážitku.

Zažila, aké to je mať vodu na prídel.
Zobraziť galériu (8)
Zažila, aké to je mať vodu na prídel.  (Zdroj: Instagram A.K.R.)

Nielen deti v Afrike, ale vo všeobecnosti množstvo ľudí nemá prístup k čistej vode. Buď sa tak napájajú tou kontaminovanou alebo umierajú od smädu. A tí, ktorí k nej prístup majú, ňou mnohokrát plytvajú a ani si to neuvedomujú.

„Toto je miesto, kde si vždy uvedomím, ako málo potrebujem a ako veľa mám. Tu neplytvám. Nie je tu elektrina a jediná voda, ktorá tu tečie, je rieka Lužnica. Voda, z ktorej tu všetko žije. Pitnú vodu si musíme vždy priniesť a hospodáriť s ňou tak, aby nám vyšla. A keď dôjde, naštartujeme auto a zoženieme ju v najbližšom meste. Ale čo keby nebola ani tam? 844 miliónov ľudí na svete nemá prístup k pitnej vode. A ja ju doma zabúdam vypínať, keď si čistím zuby a splachujem záchod,“ napísala ambasádorka projektu Čistá voda deťom na svojom Instagrame.

Uvedomuje si, ako ľudia plytvajú vodou.
Zobraziť galériu (8)
Uvedomuje si, ako ľudia plytvajú vodou.  (Zdroj: Instagram A.K.R.)

Viac o téme: Andrea Kerestešová Růžičková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu