Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Bolek Polívka (68) figuruje pri vyšetrovaní podvodu: Lieta v tom takmer 450-tisíc eur!

Bolek Polívka Zobraziť galériu (4)
Bolek Polívka (Zdroj: SITA)

PRAHA - Lieta opäť v problémoch?! Farma českého komika Bolka Polívku (68) v Olšanoch v juhomoravskom okrese Vyškov je už roky v úpadku. Pred viac ako 5 rokmi sa prevalilo, že herec má veľké dlhy a v októbri 2012 začalo voči nemu insolvenčné konanie. V závere minulého roka sa známy český herec po 5 rokoch dostal vďaka insolventnosti z dlhov, ktoré urobil. Nedávno sa však dozvedel, že jeho meno a čiastka 11 miliónov českých korún (450 tisíc eur) figurovali na zozname Európskeho úradu pre boj proti podvodom. Prečo?

Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) nedávno prešetroval dotácie pre veľa subjektov a medzi nimi sa objavilo i meno českého herca Bolka Polívku, pretože v ňom figurovala položka s názvom: „Skvalitnenie služieb Farmy Bolka Polívka a rozšírenie o wellness“. Išlo o 11 miliónov českých korún, čo je v prepočte približne 450 tisíc eur a peniaze od Európskej únie boli určené na dostavbu hotela a wellness centra na farme v Olšanoch.

Ako informuje český denník Ahaonline.cz, Ministerstvo financií nakoniec rozhodlo pred niekoľkými dňami Farmu Bolka Polívky a ďalšie projekty vybrať z regionálneho operačného programu a vyškrtnúť ich z dotácií. Následne sa však začali šíriť fámy o tom, že by sa mali dotácie vracať, ale to sa nepotvrdilo. Nakoniec sa herec i jeho okolie dozvedeli dobrú správu, že nešlo o podvod.

Aj keď nešlo v prípade Farmy Bolka Polívku o podvod, podmienky udelenia dotácie herec porušil. Nedodržal totiž 5-ročné fungovanie farmy, pretože kvôli dlhom vo výške 36 miliónov českých korún (1 420 000 eur) skrachoval, a dotáciu tak v rámci 5-ročnej insolventnosti vracal, nie však Európskej únii, ale Regionálnemu operačnému programu. Ten dostal od roku 2013 späť len 1,6 milióna českých korún, čo je 63 150 eur. Zvyšné peniaze súd Polívkovi v rámci insolventnosti odpustil. Herec sa denníku Aha k situácii okolo dotácií pre jeho farmu nevyjadril.

Po 5 rokoch bojov s dlhmi, ktoré riešil v insolventnom pojednávaní, sa Bolkovi však začalo opäť dariť. Jeho divadelná spoločnosť totiž minulý rok zarobila 29 miliónov českých korún (1 144 000 eur). Podľa serveru Borovan.cz je to zárobok za fiškálny rok, ktorý skončil v auguste 2017. V medziročnom zúčtovaní ide o 13 miliónový nárast (510 000 eur). Predchádzajúca strata v rade stoviek tisíc sa preklopila v čistý zisk 1,9 milióna českých korún (75 tisíc eur). Podľa výpisu z obchodného registra bolo v roku 2016 na Farmu Bolka Polívky zriadené záložné právo k celému obchodnému podielu v prospech jednej spoločnosti z Prahy.

Viac o téme: Bolek Polívka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu