Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Z tohto mnohým stuhne krv v žilách: Pozrite, čo stvára známa herečka! A je pri tom úplne nahá...

Slávka Halčáková Zobraziť galériu (10)
Slávka Halčáková

BRATISLAVA - Odvaha jej nechýba! Slovenská herečka Slávka Halčáková (42) má za muža podnikateľa Miloslava Ježa, s ktorým vychováva spoločnú dcérku Jasmínku (5). Už roky sa umelkyňa zaoberá zdravým stravovaním, osobnostným rozvojom a ezoterikou. Najnovšie sa rozhodla posilniť imunitu spôsobom, pri ktorej ostatných až zamrazí. Topkám porozprávala o tejto odvážnej životnej zmene oveľa viac.

Kedy ste začali s otužovaním a ako to u vás prebiehalo?

Otužovať sme sa začali s mojím mužom približne od septembra, najskôr doma, začínali sme normálnou teplou sprchou a potom približne 15 sekúnd studenou. Pridávali sme to postupne, dnes si dávame cca 3 – 4 min. studenú sprchu každý deň. Ja pred aj po otužovaní chvíľu cvičím a nakoniec si urobím aj stojku na hlave. 

Bol to práve váš manžel, ktorý vás na to presvedčil? Alebo niečo iné?

Začalo to tak, že najskôr som môjmu mužovi kúpila dve knihy, aby sme sa obaja namotivovali.  V októbri som mu darovala k narodeninám kurz, ktorý zahŕňa aj otužovanie. Je to metóda podľa Wima Hofa. Otužovaniu predchádzajú špeciálne dychové cvičenia, ktoré pomáhajú detoxikovať a alkalyzovať telo, teda vďaka tomu sa telo postupne dostáva do lepšej formy. Telo začne produkovať rôzne hormóny a chemický proces sa nastaví tak, aby dýchanie bolo pre vás fyzicky aj psychicky liečivé. Toto cvičenie trvá cca 15 – 20 min. plus-mínus a po nejakej chvíľke je možné vojsť do studenej vody. Toto dychové cvičenie pomáha okrem iného zvládnuť aj extrémnejšie výkyvy teplôt a pomáha telu dostať sa do zdravšej kondície. Okrem toho chlad je liečivý, pokiaľ s ním vieme narábať. 

Kedy ste sa prvýkrát kúpali aj vonku, v rieke či v jazere?

Na začiatku októbra na kurze hneď po dychom cvičení sme išli do Dunaja, ktorý mal okolo 12°C, pocitovo asi 7, ak nie menej. Vonku totálne lialo a my sme vydržali vo vode okolo 3 min. Odvtedy s malými prestávkami sme v prírodnej vode vonku takmer každý týždeň, posledné dva týždne sme vynechali.

Máte aj nejaké výzvy? Budete sa kúpať, aj keď budú mínusové teploty vonku, sneh a ľad?

Akože mojou výzvou teraz je vyskúšať aj tieto mínus teploty. Teraz cez víkend by som chcela ísť niekde na jazerá namočiť sa do vody.

Čo máte na sebe, keď sa kúpete? Ste v plavkách, čapici a v rukaviciach?

Vonku sme bez plaviek, namočená som úplne až po krk a nemáme na hlave ani čapicu, ani na rukách rukavice. Ide o to, aby ten chlad obsiahol celé telo. Neplávam, skôr sa vo vode snažím prijať ten chlad a nechať ho celkom cez seba prejsť, je to môj spôsob meditácie. Inak by som to nevydržala. Je to pre mňa výborný tréning na to, aby som sa naučila prijať veci také, aké sú, dá sa to uplatniť aj v iných situáciách v živote. Keď mi je niečo nepríjemné a viem, že je dôležité, aby som do tej situácie vošla, urobím to presne tak, akoby som sa otužovala. Mne to pomáha zvládnuť často aj môj hnev.  

Aké máte pocity, keď ste vo vode? A čo robíte, keď už z vody idete von, máte nejaký rituál?

Vždy, keď vojdem do vody, mám najskôr pocit, že utečiem, ten chlad je taký, že ma reže až do kostí, ale po chvíli sa moje telo naštartuje a začne sa zohrievať akoby samé, takže to po chvíli začne byť znesiteľnejšie a príjemnejšie. Najlepší pocit je, keď vyleziem z vody, cítim sa úplne vnútorne zohriata, prekrvená, po tele mám až červené fľaky. Vždy si ešte zacvičím a urobím stojku a až neskôr sa oblečiem do teplých vecí.  

Máte malé dieťa, nebáli ste sa, že môžete aj ochorieť, alebo ste sa práve začali otužovať, aby ste mali lepšiu imunitu?

Nakoľko som sa pred niekoľkými rokmi ešte, keď som nemala dieťa, celý rok doma otužovala sprchou a v ten rok som vôbec nebola chorá, tak som vedela, že sa k tomu chcem vrátiť tak, aby som otužovanie pridala ako súčasť môjho životného štýlu. Tak som to navrhla môjmu mužovi a on súhlasil, že to spolu skúsime a sme obaja nadšení, dokonca aj naša 5-ročná Jasmínka si občas vypýta na vyskúšanie studenú sprchu. Uvidíme, ako sa nám to podarí udržiavať aj cez zimu v prírode, ale už máme aj ďalších kamarátov, s ktorými sa ťaháme vzájomne. Doma sa otužujeme každý deň, ráno ma studená voda prebudí a cítim sa po nej svieža, je to taký môj denný rituál. Otužovať som sa začala až vtedy, keď som sa prestala báť, až vtedy, keď som prijala, že choroby sú v skutočnosti odrazom nášho psychického, mentálneho a emocionálneho nastavenia. K tomu som potrebovala dozrieť.  A že otužovanie je výborný tréning nielen pre telo a imunitu, ale aj na psychiku. Pre mňa je to otužovanie tela aj mysle, a tak by to aj malo v skutočnosti byť.

Čo by ste odporučil ľuďom, ktorí by to tiež chceli vyskúšať?

Každému, kto by to chcel vyskúšať, odporúčam začať doma striedaním horúcej – studenej – horúcej – studenej sprchy, studenú dávať najskôr na 15 sekúnd a postupne pridávať 30 sekúnd atď. Wim Hofova metóda pomáha lepšie tento chlad zvládať a sekundárne možno mať väčší rešpekt voči schopnosti a múdrosti nášho tela vysporiadať sa s chorobami, chladom a psychickými výkyvmi – ak tomu telu dáme šancu a nájdeme v sebe odvahu to vyskúšať a vydržať. Napríklad tak ako my, že sme to vyskúšali. My sme s mojím mužom totiž v skutočnosti obaja veľmi zimomraví a chlad sme naozaj nezvládali až tak dobre. Teraz vidíme, že možnosti nášho tela a toho, čo zvládneme, sú širšie, než nás učili. Ja hovorím, že veľa z toho je v našom nastavení v hlave a v srdci.

Fotografiu Slávky Halčákovej z otužovania nájdete v našej GALÉRII»

Viac o téme: Slávka Halčáková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu