Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Posledná rozlúčka so Štefanom Nosáľom (†90): Čestná stráž, prezident a uplakaný Ďurovčík!

V piatok popoludní sa v historickej budove SND konala posledná rozlúčka so Štefanom Nosáľom. Zobraziť galériu (43)
V piatok popoludní sa v historickej budove SND konala posledná rozlúčka so Štefanom Nosáľom. (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - V piatok popoludní sa umelecká obec, ale aj slovenská verejnosť rozlúčila s dlhoročným choreografom, režisérom a umeleckým riaditeľom Lúčnice Štefanom Nosáľom (†90). Posledné zbohom do historickej budovy Slovenského národného divadla mu prišiel dať aj sám prezident SR Andrej Kiska (54), vence k truhle odniesla Čestná stráž a jeho študent Ján Ďurovčík (46) sa neubránil slzám!

Pohreb Štefana Nosáľa

V sobotu 23. júla umelecký svet navždy opustila významná osobnosť slovenského folklóru Štefan Nosáľ. V piatok popoludní sa s dlhoročným umeleckým šéfom súboru Lúčnica prišla do historickej budovy Slovenského národného divadla rozlúčiť verejnosť aj kolegovia.


Posledná rozlúčka so Štefanom Nosáľom: Zbohom, majstre!


V úvode smútočnej ceremónie sa na javisku objavila Čestná stráž, ktorá k truhle odniesla tri vence. Takýmto spôsobom si Národná rada Slovenskej republiky uctila umelcovu pamiatku.

„Jeho umelecké žezlo ostalo pre nás ako spomienka na pokorného a múdreho človeka. Nebude vôbec ľahké rozvíjať profesorove zasiate posolstvo v takomto veľkolepom formáte. Síce nás opustil, ale jeho duša všade ostáva. Môžeme sa aspoň pokúsiť pokračovať vo zveľaďovaní národného kultúrneho povedomia formou folklóru,“ uviedol predseda parlamentu a Slovenskej národnej strany Andrej Danko.

Posledné zbohom prišiel Nosáľovi dať aj samotný prezident SR Andrej Kiska, ktorého do sály Slovenského národného divadla sprevádzala ochranka. Vzdať hold velikánovi však prišli aj mnohí herci, ako napríklad Ľubomír Paulovič, Robo Roth, Martin Huba, Mária Kraľovičová, či televízna hlásateľka Nora Beňačková. 


Ďurovčík sa rozplakal pred kamerami: Bolestivé slová o smrti profesora Nosáľa!


Nechýbal ani spevák Jožo Ráž. Ten bol zaťom zosnulého umelca a v týchto dňoch je veľkou oporou pre svoju manželku Barboru. Odchod velikána však veľmi ťažko znášal aj jeho dlhoročný študent Ján Ďurovčík. Choreograf a režisér sa počas rozlúčky neubránil slzám a utrápený výraz neschoval ani po skončení ceremónie. Fotky nájdete v GALÉRII»

Galéria: Posledná rozlúčka so Štefanom Nosáľom (†90): Čestná stráž, prezident a uplakaný Ďurovčík!

Viac o téme: Štefan Nosáľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu