Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Životné tajomstvá Jula Satinského: Najväčšie trápenia slávneho herca!

Julo Satinský odhalil svoju dušu v listoch, ktoré písal svojej prvej manželke Oľge Lajdovej pred ich svadbou. Zobraziť galériu (7)
Julo Satinský odhalil svoju dušu v listoch, ktoré písal svojej prvej manželke Oľge Lajdovej pred ich svadbou.

BRATISLAVA - Július Satinský (†61) bol mnohými milovaný komik. Málokto z jeho fanúšikov mal však možnosť poznať ho ešte predtým, než sa stal slávnym. Aký bol zamladi a ako prežíval lásku k svojej prvej manželke Oľge Lajdovej (†41), to prezrádza nová kniha s názvom Listy Oľge. Publikácia je zostavená z ich ľúbostnej korešpondencie. Tá obsahuje opisy bežných dní, citové vyznania, no i veci, ktoré herca trápili. Tá najväčšia rana však prišla po 20 rokoch manželstva, kedy sa jeho milovaná utopila v Karibskom mori a vlastný muž jej nemohol ísť ani na pohreb.

V týchto dňoch sa Slovákom opäť pripomína nezabudnuteľný Július Satinský. Nedávno totiž vyšla kniha Listy Oľge, o ktorej pred pár dňami rozprávala v jednom z bratislavských kníhkupectiev hercova dcéra Lucia, ktorú má z manželstva s lekárkou Vierou. Práve 27-ročná jazykovedkyňa stojí za vydaním korešpondencie svojho otca s jeho prvou ženou.

Komikovi fanúšikovia tak majú možnosť spoznať, aký bol za svojich mladých čias. V listoch sa prejavuje aj jeho typický zmysel pre humor a jedinečné nápady. V jednom z nich sa napríklad rozhodol svojej láske vykať. „To vykanie sa mi páči. Je to vznešenejšie. Bozkávam Vás drzo na ústa,” napísal v začiatkoch ich známosti.

Satinský svojej budúcej manželke sprostredkovával rôzne veselé príhody, ale aj to, čo ho v živote trápilo. „Nepripúšťam si nič, najmä rodinné starosti, ale sklamanie, ktoré mi pripravil brat, je príliš prudké. Nerozumieme si v ničom. Otec je už desať dní v nemocnici a my sme sa za tých desať dní ani poriadne nestret­li. Žijeme si vo svojich izbách a temer sa neberieme na vedomie,” opisoval v spomínanej knihe vzťah s o rok mladším Vojtechom.

Neskôr sa ale všetko na dobré obrátilo - bratia si k sebe opäť našli cestu a Julo si v roku 1965 milovanú Oľgu vzal za ženu. Ich manželstvo vydržalo dlhých 20 rokov, no potom bolo násilne prerušené smrťou 41-ročnej tanečnice. Lajdová zahynula v mori pri Panenských ostrovoch, kde bola na návšteve u strýka. Známeho herca smrť manželky tvrdo zasiahla. Situácia bola o to horšia, že sa nemohol zúčastniť ani na jej pohrebe, ktorý sa konal ďaleko za hranicami našej - vtedy socialistickej - republiky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu