Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Hollande sa Trumpa spýta na jeho postoje: Chcem spoluprácu na základe otvorenosti

Francois Hollande
Francois Hollande (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Francois Hollande sa telefonicky spojí s novozvoleným americkým prezidentom Donaldom Trumpom, od ktorého chce počuť niekoľko "objasnení a vysvetľujúcich pozícií".

Hollande dnes v rozhovore pre televízny kanál France 2 zdôraznil, že by malo ísť o obojstranne otvorený rozhovor, informovala agentúra Belga. "Donald Trump bol zvolený, je mojou povinnosťou zaistiť, že budeme mať čo najlepšie vzťahy, ale na základe otvorenosti a jasnosti," povedal šéf Elyzejského paláca. 

Zdôraznil pritom, že USA a Francúzsko musia spolupracovať v boji proti terorizmu, či pri riešení kríz na Ukrajine, Sýrii a Iraku. Francúzov a Američanov podľa Hollanda okrem toho spája "dlhoročné priateľstvo" a vzájomná podpora.

V stredu po oznámení výsledkov amerických prezidentských volieb sa Hollande vyjadril, že víťazstvo populistického miliardára znamená začiatok "obdobia neistoty". Už predtým, počas americkej predvolebnej kampane viackrát odsúdil Trumpove "excesy" a oponoval aj jeho tvrdeniam, že Francúzsko už nie je tou istou krajinou, akou bolo pred sériou krvavých teroristických útokov z posledných rokov.

Prezident Hollande prvýkrát hovoril s Donaldom Trumpom

Francúzsky prezident Francois Hollande dnes prvýkrát hovoril s novozvoleným šéfom Bieleho domu Donaldom Trumpom. V telefonickom rozhovore obaja lídri potvrdili zámer rozvíjať spoluprácu medzi oboma krajinami. Informovala o tom agentúra DPA.

Podľa Elyzejského paláca bol rozhovor medzi Trumpom a Hollandom srdečný. Kto bol iniciátorom dnešného približne osemminútového telefonického rozhovoru kancelária francúzskeho prezidenta nezverejnila. Potvrdila však, že obaja lídri budú spolu v budúcnosti ešte hovoriť o takých otázkach, ako je boj proti terorizmu, ukrajinská kríza, konflikt v Sýrii a Iraku či parížska klimatická dohoda.

Viac o téme: Donald TrumpFrancois Hollande
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu