Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Americká tajná služba pátra po hľadanom vrahovi! Obrovské špekulácie o zozname smrti: Je na ňom aj Trump?

Je Donald Trump na zozname smrti?
Je Donald Trump na zozname smrti? (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik)

MIAMI - Aké nebezpečenstvo hrozí Donaldovi Trumpovi? Je na zozname smrti? FBI v Miami varuje pred iránskym agentom hľadaným v súvislosti s atentátmi na bývalých a súčasných politikov.

Americká centrálna bezpečnostná agentúra FBI varovala pred iránskym vrahom, ktorý je hľadaný v súvislosti s pokusmi o atentát na bývalých a súčasných predstaviteľov. Patria k nim ľudia, ktorí sa podieľali na predošlej administratíve bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Pobočka FBI v Miami nedávno zverejnila pátranie po Majidovi Dastjanim Farahanim.

archívne video

Bývalý americký prezident Donald Trump si bol zahrať svoj obľúbený golf (Zdroj: Profimedia)

„Majid Dastjani Farahani, iránsky spravodajský dôstojník, je hľadaný pre vypočúvanie v súvislosti s náborom jednotlivcov na rôzne operácie v Spojených štátoch, vrátane smrteľných útokov na súčasných a bývalých vládnych predstaviteľov Spojených štátov z pomsty za atentát na veliteľa IRGC-QF (Islamic Revolutionary Guard Corps-Qods Force) Qasema Soleimaniho,“ uviedla FBI. Mohol by teda byť na zozname smrti aj samotný Donald Trump? To nie je jasné.

V oznámení FBI o pátraní sa ďalej uvádza: "Farahani údajne tiež naverboval jednotlivcov na sledovanie aktivít zameraných na náboženské miesta, podniky a iné zariadenia v Spojených štátoch," uviedla FBI. "Farahani konal, priamo alebo nepriamo, pre iránske ministerstvo pre spravodajstvo a bezpečnosť."

Donald Trump: Má ho zasiahnuť „boží súd“

Oznámenie FBI prichádza v čase zvýšeného napätia medzi Iránom a USA. Začiatkom tohto roka zahynuli na vojenskej základni v Jordánsku traja americkí vojaci. Americký prezident Joe Biden oznámil, že zodpovedné sú „radikálne Iránom podporované militantné skupiny pôsobiace v Sýrii a Iraku“, čo viedlo k špekuláciám o úlohe Iránu v incidente. Hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Násir Kanaan podľa BBC poprel, že by za útokmi stál Teherán a povedal, že Irán "nebol zapojený do rozhodovania odbojových skupín".

V roku 2022 mal iránsky prezident Ebráhím Raísí prejav, v ktorom obvinil Donalda Trumpa a bývalého ministra zahraničných vecí Mikea Pompea zo zabitia Solejmáního. „Ak Trump a Pompeo nebudú odsúdení na spravodlivom súde za trestný čin vraždy generála Solejmáního, my moslimovia pomstíme mučeníka,“ zúril vtedy Raísí podľa agentúry Reuters. Nad Trumpom musí byť vraj vykonaný „boží súd“.

Viac o téme: Tajné službyDonald TrumpIránFBI
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu