Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Američania si pripomínajú výročie teroristických útokov

Miesto kde kedysi stálo WTC.
Miesto kde kedysi stálo WTC.

BRATISLAVA - Obyvatelia Spojených štátov amerických si vo štvrtok rôznymi podujatiami pripomínajú siedme výročia teroristických útokov z 11. septembra 2001, ktoré otriasli tradičným americkým pocitom nezraniteľnosti a stáli na začiatku dvoch vojen.

Spomienkové zhromaždenia prebiehajú na miestach, kde teroristi na palube unesených lietadiel usmrtili takmer 3000 ľudí, ale aj v Bielom dome. Začali sa presne o 8:46 východného času, keď do jednej z veží newyorského Svetového obchodného centra (WTC) narazilo prvé lietadlo.

Príbuzní obetí útoku na WTC si udalosti 11. septembra pripomenuli minútou ticha. Štvorhodinový spomienkový obrad na takzvanom Ground Zero, ktoré sa nepodarilo zrekonštruovať ani sedem rokov po páde dvojičiek, viedol newyorský starosta Michael Bloomberg. Výročie je podľa neho o "Newyorčanoch, Američanoch a občanoch celého sveta spomínajúcich na nevinných ľudí z 95 štátov a území, ktorí v tento deň prišli o život". Potom ako spevácky zbor predniesol hymnu Spojených štátov účastníci venovali obetiam prvú minútu ticha. Rodinní príslušníci a študenti následne čítali mená mŕtvych, zatiaľ čo v pozadí zneli tóny violončela. Ďalšie minúty ticha boli na programe neskôr, keď si mali účastníci pripomenúť zničenie každého z dvojice mrakodrapov. Miesto tragédie, pri ktorej zahynulo najmenej 2750 ľudí, mali vo štvrtok navštíviť aj obaja kandidáti na post amerického prezidenta Barack Obama a John McCain, ktorí prisľúbili, že počas výročia prerušia čoraz ostrejší volebný súboj. Ako uviedli vo víkendovom spoločnom vyhlásení, 11. september považujú za príležitosť na obnovu spolupatričnosti, ktorá po útokoch zjednotila celú Ameriku. "Vo štvrtok dáme politiku nabok a zídeme sa, aby sme obnovili túto jednotu, uctili si pamiatku každého jedného Američana, ktorý zahynul, a smútili s rodinami a priateľmi, ktorí stratili svojich milovaných." Na ceremónii vystúpi tak ako po iné roky aj bývalý starosta New Yorku Rudy Giuliani a minister pre vnútornú bezpečnosť Michael Chertoff.

Pri objekte washingtonského ministerstva obrany, kam narazilo ďalšie z unesených lietadiel, vo štvrtok odhalia prvý z troch veľkých pamätníkov venovaný obetiam útokov. Pri útoku na Pentagon zahynulo 184 osôb. Pamätník je umiestnený v parku, na mieste, kde let American Airlines 77 vrazil do západnej steny Pentagonu a pozostáva zo 184 oceľových lavičiek nesúcich mená obetí. Na ceremónii sa zúčastní aj prezident George W. Bush, ktorý si predtým pripomenul výročie s prvou dámou Laurou Bushovou a viceprezidentom Dickom Cheneym s manželkou Lynne na južnom trávniku Bieleho domu.

Na poli v Shanksville v západnej Pennsylvánii, kde havarovalo štvrté lietadlo so 40 osobami na palube, sa bude konať ďalšie pamätné podujatie, počas ktorého tiež prečítajú mená obetí. Let United Airlines 93 sa údajne do poľa zrútil po tom, čo cestujúci vtrhli do kokpitu s cieľom zmariť plány teroristov použiť lietadlo ako zbraň, tak ako v predchádzajúcich prípadoch.

Jedenásteho septembra 2001 teroristi siete al-Kájda uniesli štyri dopravné lietadlá a nasmerovali ich na vybrané ciele na americkom území. Dve lietadlá vrazili do Svetového obchodného centra (WTC) v New Yorku, jedno lietadlo narazilo do Pentagonu vo Washingtone a posledné sa zrútilo do poľa v štáte Pennsylvánia.

Podľa prieskumu amerického spravodajského kanála CNN sú obavy Američanov z ďalšieho teroristického útoku sú na najnižšej úrovni od septembra 2001. Zatiaľ čo na prvé výročie považovalo ďalší útok za pravdepodobný až 60 percent Američanov, po siedmich rokoch pravdepodobnosť ďalšieho útoku pripúšťa len 30 percent z nich. Štrnásť percent si pritom myslí, že teroristický útok je pravdepodobný v ich okolí. Zásluhy za to, že USA za posledných sedem rokov nezažili žiaden útok, však väčšina Američanov nepripisuje Bushovi. Len 37 percent opýtaných si myslí, že je to úspech Bushovej protiteroristickej politiky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu