Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Daeš končí, nastupujú ešte horší islamskí teroristi: Majú na svedomí 5. najväčší útok histórie

Islamskí extrémisti z organizácii aš-Šabáb Zobraziť galériu (7)
Islamskí extrémisti z organizácii aš-Šabáb (Zdroj: YouTube/Channel4 News)

MOGADIŠO - Zdá sa, že extrémistická skupina Daeš je vytláčaná novou hrozbou. Čoraz viac území zaberá džihádistická skupina aš-Šabáb, ktorá stojí za piatym najsmrteľnejším teroristickým útokom v histórii. Na svedomí majú stovky obetí, popravy, chcú nastoliť krutý režim.

V Somálsku v súčasnosti zúri občianska vojna. Konflikt sa začal vo februári 2009 medzi silami somálskej vlády, ktorej asistovali mierové jednotky Africkej únie, a niekoľkými militantmi islamistických skupín a frakcií. Odvtedy prišli o život stovky ľudí pri niekoľkých útokov a militantná džihádistická skupina aš-Šabáb si vybudovala v Somálsku silné pozície. 

Aš-Šabáb

Piaty najkrvavejší útok na svete

Podpísali sa aj pod piaty najkrvavejší teroristický útok na svete, a zároveň najhorší v Somálsku. V hlavnom meste Somálska vybuchla na jednom z najľudnatejších miest Mogadiša. Najväčšiu skazu napáchala explózia nákladného vozidla v husto osídlenej obchodnej štvrti Hodan v blízkosti ministerstva zahraničia.

Piaty najkrvavejší útok v histórii sa odohral v centre Mogadiša. Zahynulo najmenej 358 ľudí. Väčšina z nich boli civilisti.
Zobraziť galériu (7)
Piaty najkrvavejší útok v histórii sa odohral v centre Mogadiša. Zahynulo najmenej 358 ľudí. Väčšina z nich boli civilisti.  (Zdroj: SITA/AP/Farah Abdi Warsameh)


Obrovský masaker! VIDEO Najväčší teroristický útok v dejinách Somálska, vyše 300 mŕtvych


Výbuch bol tak silný, že sa zrútilo niekoľko budov, autá zhoreli a na uliciach ležali potrhané telá dospelých i detí. Neskôr otriasol Mogadišo druhý, menší bombový útok vo štvrti Medina. Skutočným cieľom extrémistov bolo zabezpečené miesto medzinárodných jednotiek a agentúr.

Premiér Xasan Cali Khayre oznámil, že prezident Maxamed Cabdulaahi Maxamed vyhlásil v Somálsku "vojnový stav", predstavujúci novú ofenzívu proti aš-Šabábu. Podľa nemenovaného predstaviteľa, na ktorého sa odvolala AP, by mali v týchto bojoch zohrávať podpornú úlohu i Spojené štáty.

Jeden z posledných útokov sa odohral pred hotelom

Jeden z posledných útokov hnutia aš-Šabáb sa odohral pred budovou hotela. Zahynulo 23 osôb. Medzi novoobjavenými telami boli aj pozostatky ženy a troch detí, vrátane batoľaťa, ktorí boli zavraždení výstrelom do hlavy.   

Daeš končí, nastupujú ešte
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP/Farah Abdi Warsameh)

Útok sa začal v sobotu poobede, keď pred vysoko stráženou budovou hotela nachádzajúcou sa blízko prezidentského paláca militanti odpálili bombu nastraženú v aute. Explózia zničila okolité vozidlá a spôsobila škody na ďalších budovách.

Daeš končí, nastupujú ešte
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP/Farah Abdi Warsameh)

Daeš je na ústupe

Islamský štát je v poslednom čase na obrovskom ústupe. Jednotky Daeš sú na mnohých územiach potláčené. Niekoľko veliteľov extrémistickej organizácie prekĺzlo v poolovici októbra zo Sýrie do susedného Turecka v čase, keď jednotky džihádistov zažívajú v arabskej krajine bojové porážky. Informovalo o tom vo štvrtok Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

Sýrske demokratické jednotky útočia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP/Hussein Malla)

Z bývalých bášt hnutia Daeš v Sýrii, teda z miest Rakka a Dajr az-Zaur, ušiel cez hranicu do Turecka za posledných niekoľko týždňov nekonkretizovaný počet vplyvných sýrskych a zahraničných militantov. Títo velitelia si zaisťujú úspešný útek do Turecka pomocou pašerákov, za úplatok v rozsahu od 20.000 do 30.000 dolárov. Utekajú z oblastí v pohraničnej sýrskej provincii Aleppo, ktoré ovládajú povstalci podporovaní Tureckom. 

Aš-Šabáb má korene v 90. rokoch

Celý názov hnutia v angličtine znie Harakat al-Shabaab al-Mujahideen, skrátene al-Šabáb alebo aš-Šabáb (arab.). Ide o tzv. Hnutie mladých bojovníkov, fundamentálnu džihádistickú teroristickú skupinu mladých vzbúrencov, ktorí povstali počas vojny v Somálsku. Snahou tejto skupiny je vytvorenie islamského štátu v Somálsku. 

Sýrske demokratické jednotky útočia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: youtube/channel 4 news)

Korene tohto hnutia však siahaju až do 90. rokov minukého storočia, kedy sa v Somálsku zrodilo ako militantné krídlo Zväzu islamských sudcov (ICU). Zväz ovládal značnú časť východoafrickej zeme až do roku 2006, kedy ich z územia vytlačili etiópske jednotky bojujúce na vládnej strane. Vytlačenie islamistov však hnutiu aš-Šabáb nebolo po chuti a proti vtedajšej vláde viedli povstanie.

Pripravte sa na dlhú vojnu

Do roku 2011 malo hnutie pod kontrolou vyše 80% somálskeho územia, medzi nimi aj metropolu Mogadišo. Súperenie o územie pokračovalo, no počas ďalších dvoch rokov sa keňskej vláde podarilo aš-Šabáb vypudiť z väčšiny územia. "Odvolajte svoje jednotky (zo Somálska) alebo sa pripravte na dlhú vojnu, krviprelievanie a ničenie," povedal vtedajší vodca milície. V roku 2013 zaútočilo islamské hnutie na nákupné centrum v Nairobi automatickými zbraňami a granátmi, o život prišlo 72 ľudí, aš-Šabáb však hovoril až o 137 mŕtvych. 

Ďalší masaker podnikli ozbrojenci z hnutia aš-Šabáb v apríli 2015 na pôde keňskej univerzity v meste Garissa. Zabili 148 ľudí, pričom maskovaní útočníci vražduli len kresťanských študentov. Extrémisti z tejto skupiny zakladajú svoju ideológiu na základe náboženstva, vďaka ktorému budú ostatní ľudia veriť v lepšiu budúcnosť Somálska.

Prostriedkom k dosiahnutiu lepšej budúcnosti je džihádistická ideológia a založenie Somálskeho chalífátu. Naledovalo by zavedenie striktnej verzie práva šaría - muži by majú nosiť bradu, ženy čierny odev, má platiť zákaz premietania filmov, hudby či zákaz vychádzania žien z domov bez sprievodu. Všetkých by čakal krutý trest v podobne bičovania či ukameňovania. Milície však stále tvrdia, že všetko robia v prospech Somálska.

Napojenie na Al-Kaídu

Somaláske milície sa zameriavajú najmä na deti, ktoré navštevujú islamské vzdelávacie inštitúcie. Ide o siroty alebo vyvržencov, ktorých rodiny odmietajú a extrémisti ich pod ochrannými krídlami vystavia intenzívnej indoktrinácii. Samozrejme, do hnutia neprichádzajú len deti, ale vďaka internetu sa k hnutiu pridávajú stovky ľudí po celom svete. Ich počet je veľmi ťažké odhadnúť.

Od roku 2009 je vodcom aš-Šababu Mohamed Mukhtar Abdirahman, známy ako Abú Zubejr. Veliteľom jednej z divízií je aj Mukhtar Robow alias Abú Mansúr. V roku 2012 prisľúbilo hnutie vernosť militantnej islamistickej organizácii Al-Káida. Vodca aš-Šababu uviedol, že jeho milície s teroristickou organizáciou naviazali spoluprácu a spúšťajú tzv. globálne teroristické hnutie.

Viac o téme: SomálskoMogadišoAš-ŠabábDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu