Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Islamisti popravili ďalšieho uneseného Kanaďana: Nezaplatili výkupné, ultimátum vypršalo!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

MANILA - Islamistickí ozbrojenci na juhu Filipín dnes po uplynutí ultimáta na zaplatenie výkupného popravili 50-ročného kanadského rukojemníka Roberta Halla. Informoval o tom miestny denník Philippine Daily Inquirer s odvolaním sa na hovorcu ozbrojenej skupiny Džamáa abú Sajjáf.

Hovorca skupiny, ktorý sa identifikoval ako abú Rámí, uviedol, že telo Kanaďana Halla sa nachádza "niekde v strede ostrova Jolo", vzdialeného 1000 kilometrov južne od Manily. Hovorca filipínskej armády Filemon Tan nepotvrdil, ale ani nepoprel možnosť, že Kanaďan bol popravený. Tan vysvetlil, že armáda zatiaľ nemá k dispozícii správy od svojich jednotiek, ktoré na ostrove pátrajú po rukojemníkoch. 

Hall bol zadržiavaný spolu s Nórom Kjartanom Sekkingstadom a svojou filipínskou družkou Marites Florovou. Zajatci sa stali obeťami únosu v letovisku na filipínskom ostrove Samal ešte vlani v septembri. Štvrtého z rukojemníkov, Kanaďana Johna Ridsdela, únoscovia popravili 25. apríla po tom, ako vypršala lehota na zaplatenie výkupného. 

Dnes, zhruba v čase vypršania ultimáta, hovorca abú Rámí zverejnil svoje vyhlásenie, v ktorom uviedol, že vedenie ozbrojencov opakovane diskutovalo o osude unesených, ale dospelo k záveru, že ultimátum nebude predĺžené. Dodal, že skupina bola ochotná rokovať o zaplatení výkupného a všetky jej komunikačné kanály boli otvorené. 

Filipínska vláda odmietla vyjednávanie s únoscami a armáda zvýšila úsilie na záchranu rukojemníkov, ktorí sú zadržiavaní v džungliach ostrova Jolo. 

Viac o téme: RukojemníkIslamisti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu