Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Hotel v Somálsku sa ocitol pod paľbou: S autom plným výbušnín vrazili rovno cez dvere

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOGADIŠO - Najmenej desať ľudí zabili islamisti, ktorí dnes zaútočili na hotel v centre somálskej metropoly Mogadišo. Informovala o tom agentúra Reuters. Najprv samovražedný atentátnik podľa polície narazil autom s výbušninami do hlavného vchodu a potom skupinka ozbrojencov začala v hoteli strieľať.

Streľba po chvíli ustala, ale zatiaľ nie je jasné, či v objekte, ktorý tradične navštevuje mnoho miestnych zákonodarcov, ešte nie sú nejakí bojovníci, uviedla krátko po útoku polícia. Obávajú sa, že počet obetí sa ešte zvýši. Okrem zabitých hlásia záchranári tiež najmenej desať zranených.
 
K útoku sa už prihlásila radikálna skupina Šabáb. Tieto islamistické milície, napojené na teroristickú sieť al-Kájda, usilujú roky o zvrhnutie prozápadnej vlády v Mogadiši a zavedenie islamského práva šaría v Somálsku. V roku 2011 sa vojakom vyslaným Africkou úniou podarilo Šabáb vytlačiť z hlavného mesta a neskôr aj z väčšiny južného a stredného Somálska, ktoré predtým skupina ovládala. Islamisti ale ďalej útočia predovšetkým v Mogadiši a jeho okolí.
Viac o téme: HotelMogadišoIslamisti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu