Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VIDEO Detaily masakry v Kalifornii: Identita strelcov, ktorí popravovali ľudí, vystrašila Ameriku

Hororová dráma v Kalifornii Zobraziť galériu (5)
Hororová dráma v Kalifornii (Zdroj: SITA/AP)

SAN BERNARDINO - Americká polícia usmrtila dvoch podozrivých zo stredajšej streľby v kalifornskom San Bernardine, muža a ženu, o ktorých sa domnieva, že boli jedinými páchateľmi. Syed Rizwan Farook (†28) a Tashfeen Malikova (†27) boli pravdepodobne manželmi, prípadne spolu prinajmenšom žili. Motív zločinu, pri ktorom strelci zabili najmenej 14 ľudí, stále nie je známy. Polícia zatiaľ nevie, či išlo o teroristický čin.

Hororová dráma v Kalifornii: Traja strelci začali páliť do ľudí v centre, štrnásť mŕtvych!

Exkluzívne zábery zo streľby

Policajti zadržali ešte tretieho človeka, ale nie je jasné, či mal s prípadom niečo spoločné. Veliteľ mestskej polície Jarrod Burguan uviedol, že obaja páchatelia najhoršej streľby v USA od krviprelievania v škole v Newtowne pred tromi rokmi boli zabití pri prestrelke s políciou. Farook bol Američan a ako odborník na životné prostredie bol zamestnancom mesta, pracoval na odbore zdravotnej starostlivosti.

Streľba si vyžiadala najmenej 14 obetí, ďalších 17 ľudí utrpelo zranenia, niektorí z nich sú v kritickom stave. "Nemám potuchy, prečo to urobil, som v šoku," uviedol Farookov švagor Farhad Khan. Naposledy s ním vraj hovoril asi pred týždňom.

David Bowdich z oblastného vedenia Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) vyhlásil, že nie je možné povedať, či bol masaker teroristickým činom. "Je to možné, ale nevieme to," povedal Bowdich. "Možno sa to tým smerom vyvinie, možno aj nie," dodal.

Zábery z vnútra budovy

 

Strelec navštívil Saudskú Arábiu a priviedol si manželku

Syed Rizwan Farook navštívil tento rok Saudskú Arábiu, odkiaľ si priviezol manželku. Vyhlásil to Farookov kolega Patrick Baccari. Či onou ženou bola Maliková, nie je jasné. O národnosti Malikovej sa polícia nezmienila, uviedla len, že bola Farookovou družkou, možno aj manželkou.

Baccari tiež vyhlásil, že u Farooka nepozoroval žiadne známky neobvyklého správania, pred niekoľkými mesiacmi si len nechal narásť bradu. Ďalší známi strelca označili za hlboko veriaceho moslima, ktorý ale nikdy o náboženstve v práci nehovoril. Polícia o Farookovi uviedla, že sa narodil a vyrastal v Spojených štátoch.

Americké médiá tiež uvádzajú, že Farookovi sa tento rok v máji narodilo dieťa. Podľa portálu thebump.com, kde môžu rodičia zdieľať informácie o svojich deťoch, je matkou Maliková. Príbuzní vypovedali, že Farook u nich dieťa zanechal v stredu ráno.

Krátko po streľbe usporiadal tlačovú konferenciu Výbor americko-islamských vzťahov (CAIR), ktorý Farookov čin odsúdil. Uviedol tiež, že nie je možné určiť žiadnu konkrétnu mešitu, ktorú pár navštevoval.

Priebeh tragického incidentu

Streľba sa odohrala v stredu dopoludnia miestneho času (20:00 SEČ) v budove, kde sídli úrad sociálnych služieb. Ľudia, ktorí tu pracujú, majú na starosť pomoc postihnutým. V budove sa v okamihu streľby mohlo nachádzať až 600 osôb.

VIDEO Detaily masakry v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Podľa policajtov vtrhli do budovy najmenej dvaja po zuby ozbrojení útočníci a začali strieľať. Strelci na sebe mali podľa svedkov taktické odevy používané bezpečnostnými jednotkami, nie je ale jasné, či mali aj nepriestrelné vesty. Následne z miesta činu ušli v tmavom aute typu SUV. Policajti automobil vďaka tipom verejnosti objavili. Keď ho začali prenasledovať, vozidlo začalo zrýchľovať. Šoférovala ho žena, muž z neho strieľal a podľa niektorých informácií tiež hádzal takzvané rúrkové bomby.

VIDEO Detaily masakry v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Pri prestrelke boli muž a žena v automobile zabití, jeden policajt utrpel zranenia, ktoré ale nie sú životu nebezpečné, uviedol policajný veliteľ Burguan. Obaja podozriví boli ťažko ozbrojení, mali pri sebe dve samonabíjacie útočné pušky AR-15 a dve pištole. Jedna zo zbraní bola vraj držaná legálne.

VIDEO Detaily masakry v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Ako popísali niektorí svedkovia, streľba sa odohrala v miestnosti, kde sa konal vianočný večierok. Syed Farook na oslave podľa svedkov bol, došlo tam vraj ale k bližšie neurčenej hádke a on budovu opustil.

Policajná operácia naďalej prebieha v dome v meste Redlands neďaleko San Bernardina. V byte operuje špeciálny robot na zneškodňovanie výbušnín. S týmto domom má Farook spojenie. Podľa niektorých amerických médií mu patrí, podľa ďalších, ako je televízia CBS, tu žila jeho matka a sestra.

VIDEO Detaily masakry v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

O situácii v San Bernardine bol ihneď informovaný aj americký prezident Barack Obama. V prvej reakcii pre televíziu CBS uviedol, že Spojené štáty budú bezpečnejšie, ak budú zavedené prísnejšie zákony týkajúce sa držania zbraní. "Zatiaľ nevieme, aké boli motívy strelcov, vieme ale, že existujú určité kroky, ktoré môžeme urobiť, aby boli Američania vo väčšom bezpečí," uviedol Obama. "Nikdy by sme si nemali myslieť, že toto je niečo, čo sa deje bežne, pretože v iných krajinách sa to tak často nestáva," dodal.

Viac o téme: San BernardinoSyed Rizwan FarookTashfeen Malik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu