Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Koordinátor protiteroristickej politiky EÚ tvrdí: Týmto zabránime terorizmu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Hlavný koordinátor protiteroristickej politiky Európskej únie Gilles de Kerchove v dnešnom rozhovore pre belgickú televíznu stanicu RTBF uviedol, že nie je prekvapený zvýšeným rizikom hrozby terorizmu v Európe.

De Kerchove naznačil, že je prívržencom posilňovania prostriedkov na zvýšenie bezpečnosti a prevencie, kde ocenil prístup Belgicka, ale rozhodne odmieta väznenie bojovníkov za islam, ktorí sa z bojísk Blízkeho východu vracajú domov, do svojich európskych krajín. Podľa jeho slov sú väznice tým najnebezpečnejším miestom na šírenie radikálnych názorov."Už vyše pol druha roka hovorím, že sa musíme viac mobilizovať a mobilizujeme sa. Európska únia sa snaží už viac ako rok a pol používať dostupné prostriedky, aby sa čo najviac pokúsila zabrániť týmto hrozbám," opísal De Kerchove politiku EÚ v boji proti terorizmu.

V rozhovore pre RTBF priznal, že v tomto boji treba uprednostniť prácu tajných služieb, ktoré musia "utiahnuť siete" za dôraznejšieho použitia zberu informácií, sledovania a použitia odpočúvacích techník. Len vďaka tomu bolo možné zabrániť niektorým hrozbám teroristických útokov. Posledným príkladom je štvrtková akcia belgického protiteroristického komanda vo Verviers, ktoré na základe nespochybniteľných spravodajských informácií, zabránilo chystaným rozsiahlym útokom na políciu v Bruseli, pričom zabilo dvoch bývalých bojovníkov zo Sýrie.

De Kerchove zdôraznil, že členské štáty EÚ musia zabezpečiť pre svoje spravodajské služby všetky nevyhnutné prostriedky. Uviedol príklad Francúzska, ktoré drasticky transformuje svoje tajné služby. V ich radoch sa ocitlo 436 nových ľudí, a to nielen policajtov, ale aj psychológovia, lingvistov či sociológov. Ide o ľudí s rôznymi analytickými schopnosťami na lepšie vyhodnocovanie rizikových situácií. Koordinátor EÚ pre boj z terorizmom vníma ako veľmi vážny problém európskych navrátilcov z bojísk v Sýrii či z území, na ktorých vládne Islamský štát. Uviedol, že už informoval ministrov vnútra a ministrov spravodlivosti krajín EÚ, aby sa snažili napodobniť belgický model.

Ocenil, že Belgicko zaviedlo interdisciplinárne skupiny, ktorých úlohou je posúdiť od prípadu k prípadu, aj za pomoci psychológov a sociálnych pracovníkov, profil každého bojovníka, ktorý sa rozhodol pre návrat domov. Len tak môžu bezpečnostné orgány čo najúčinnejšie odhadnúť mieru jeho nebezpečenstva pre spoločnosť.Najväčšou chybou európskych krajín by podľa De Kerchova bolo poslať do väzenia všetkých džihádistov vracajúcich sa zo Sýrie. Vysvetľuje to tým, že väznice sú "hlavným inkubátorom pre radikalizáciu" ľudí. A spomenul príklady útočníkov, ktorí zabíjali v mene islamu - Mohamed Merah v roku 2012 v Lyone, Mehdi Nemmouche vlani v máji v Bruseli, Améd Coulibaly minulý týždeň v Paríži. Všetci sa radikalizovali počas svojho pobytu vo väzení. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu