Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Američania priznávajú: Sme vo vojne, nevieme, kto je za útokmi v Paríži

Eric Holder
Eric Holder (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký generálny prokurátor Eric Holder dnes vyhlásil, že Spojené štáty sú vo vojne s teroristami, ktorí páchajú násilné činy a na ich ospravedlnenie využívajú islam.

V programe televízie NBC Holder povedal, že Američania sa chcú cítiť bezpeční, ale potenciálne útoky "osamelých vlkov" im v tom bránia. Uviedol, že práve riziko útokov osamelých vlkov ho znepokojuje najviac.

Holder je dnes v Paríži, kde so zástupcami partnerských rezortov európskych krajín rokoval o teroristických hrozbách. Po schôdzke informoval, že americký prezident Barack Obama zvoláva na 18. februára do Washingtonu veľké stretnutie spojencov venované bezpečnostným otázkam. 

Pred novinármi v Paríži Holder vysvetlil, že schôdzka spojencov bude venovaná diskusii o odvetných krokoch, ktoré treba podniknúť "proti násilnému extrémizmu, ktorý existuje po celom svete".

Holderova dnešná schôdzka so zástupcami partnerských rezortov európskych krajín sa v Paríži konala v deň, keď sa vo francúzskej metropole koná masový pochod na pamiatku obetí islamistických útokov, ktoré sa v meste odohrali od stredy do piatku a vyžiadali si 17 obetí na životoch. Ide o najzávažnejší útok na území Francúzska za posledné desaťročia.

Nevieme, kto je zodpovedný za útoky v Paríži

Francúzski vyšetrovatelia zatiaľ nevedia, kto je zodpovedný za útoky, ktoré sa od stredy do piatku odohrali v Paríži a vyžiadali si 17 obetí na životoch. Vyhlásil to dnes americký generálny prokurátor Eric Holder v rozhovore pre televíziu ABC.

Holder reagoval na otázku o prepojení páchateľov útokov na teroristickú sieť al-Káida a džihádistickú organizáciu Islamský štát, ku ktorým sa oni sami prihlásili.

"V tomto okamihu nemáme k dispozícii hodnovernú informáciu, ktorá by nám umožnila určiť, aká z organizácií je (za útoky) zodpovedná," uviedol Holder. Spresnil však, že obe islamistické organizácie predstavujú nebezpečenstvo pre USA i ich spojencov.

Dodal tiež, že nemá informácie o tom, že by sa po parížskych útokoch aktivovali nejaké spiace teroristické bunky na území USA. Pre televíziu CBS však Holder uviedol, že najviac sa obáva tzv. osamelých vlkov, ktorí by útoky mohli plánovať a pripravovať nepozorovane. 

Vysvetlil, že "zdecimovanie" jadra al-Káidy znížilo alebo úplne potlačilo jej potenciál zosnovať atentát podobný útokom z 11. septembra 2001, ale upozornil na aktivizáciu jej odnoží, napríklad al-Káidy na Arabskom polostrove, ktoré sa pokúšajú vyprovokovať a inšpirovať svojich prívržencov, aby páchali útoky menšieho rozsahu.

"Myslím, že možnosť takých útokov na území Spojených štátov existuje," pripustil Holder v súvislosti so svojou zmienkou o osamelých vlkoch.

Vo vyhlásení pre americkú televíziu CNN Holder uviedol, že Spojené štáty spolupracujú so spojencami na monitorovaní ľudí, ktorí by mohli ohroziť bezpečnosť krajiny. Spresnil, že do Sýrie a Iraku podľa jeho informácií vycestovalo alebo sa o to pokúsilo asi 150 Američanov a asi 12 z nich je stále na Blízkom východe.

Holder sa dnes v Paríži zúčastnil na schôdzke s predstaviteľmi rezortov vnútra a spravodlivosti európskych štátov, ktorí diskutovali o reakcii na existujúce bezpečnostné hrozby. Holder informoval, že prezident USA Barack Obama zvoláva na 18. februára do Washingtonu veľké stretnutie spojencov venované bezpečnostným otázkam.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu