Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Minister obrany: Islamský štát môže pre USA znamenať väčšiu hrozbu než al-Káida

Chuck Hagel
Chuck Hagel (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Organizácia Islamský štát (IS) so svojou rafinovanosťou, financiami a vojenskou silou predstavuje významnú hrozbu pre Spojené štáty. Môže prekonať hrozbu, ktorú predstavuje teroristická sieť al-Káida, konštatoval vo štvrtok americký minister obrany Chuck Hagel.

"Sú bezprostrednou hrozbou pre všetky naše záujmy, či už v Iraku alebo kdekoľvek inde," povedal minister na adresu militantov z IS.

Hagelovo zhodnotenie IS, ktorý získal na sile počas sýrskeho konfliktu a začiatkom leta prenikol na sever Iraku, zaznelo niekoľko dní po tom, čo organizácia zverejnila videonahrávku zachytávajúcu brutálnu vraždu 40-ročného amerického novinára Jamesa Foleyho. Zmizol v Sýrii v novembri 2012.

Hagel v Pentagóne na otázku novinára, či sunnitská organizácia predstavuje hrozbu pre Spojené štáty v porovnaní s útokmi z 11. septembra 2001, povedal, že ide o "rafinovanú a dobre financovanú skupinu... Nie je to len teroristická skupina. Je oddaná ideológii... Je to niečo, čo sme tu ešte nemali".

Agentúra Reuters uviedla, že americká armáda na severe Iraku pokračuje v útokoch na militantov z IS. V uplynulých dvoch týždňoch bezpilotné lietadlá a stíhačky podnikli voči nim 89 náletov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu