Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Novým veliteľom pakistanského Talibanu je nemilosrdný vodca z údolia Svát

Hakímulláh Mahsúd s raketometom
Hakímulláh Mahsúd s raketometom (Zdroj: SITA)

MÍRÁNŠÁH - Pakistanský Taliban si dnes zvolil za svojho nového lídra mullu Fazlulláha - nemilosrdného veliteľa z údolia Svát, informovala tlačová agentúra Reuters.

"Fazlulláh je nový šéf Tehríke Tálibán Pákistán (TTP)," potvrdil hovorca TTP Šahídalláh Šahíd a dodal, že rozhodnutie bolo prijaté na dnešnej rade (šúrá) organizácie zastrešujúcej rôzne militantné skupiny pôsobiace najmä na severozápade krajiny.

Mulla Fazlulláh sa stal novým vodcom TTP po smrti Hakímulláha Mahsúda, ktorý pred necelým týždňom zahynul pri útoku amerického bezpilotného lietadla.

Predstaviteľ pakistanských spravodajských zložiek a vojenský veliteľ militantov Hazratulláh Torašipa tiež potvrdili zvolenie Fazlulláha s tým, že ide o muža, ktorý naplánoval útok na pakistanskú tínedžerku Malálu Júsufzajovú, informovala AP.

Predpokladá sa, že Fazlulláh sa skrýva v susednom Afganistane. Stal sa známym prostredníctvom rozhlasového vysielania, v ktorom požadoval zavedenie tvrdej formy islamu.

TTP po zvolení Fazlulláha odmietol myšlienku akýchkoľvek ďalších mierových rokovaní s pakistanskou vládou, informoval hovorca Šahíd. Podľa jeho slov už nijaké rokovania nebudú, pretože Fazlulláh je proti vyjednávaniu s pakistanskou vládou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu