Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V Pakistane odsúdili duševne chorého Brita: Trest smrti za rúhanie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ISLAMABAD - V Pakistane odsúdili na smrť 69-ročného Brita trpiaceho vážnou duševnou chorobou, ktorého usvedčili z rúhania. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na právnych zástupcov odsúdeného.

Britského občana pakistanského pôvodu Muhammada Asghara zatkli v roku 2010 neďaleko Islamabadu. Dôvodom boli listy, ktorých sa vydával za proroka Mohameda. 

Súd v meste Ráwalpindí mu tento štvrtok udelil trest smrti za rúhanie. Vynesenie verdiktu prebehlo bez prítomnosti pôvodných právnych zástupcov obvineného, ktorým v októbri súd zakázal účasť na pojednávaniach. Namiesto toto Britovi pridelili obhajcu určeného súdom. 

Asghar v mieste svojho bydliska v škótskom Edinburghu liečil na paranoidnú schizofréniu, čo potvrdili tamojší lekári. Pakistanskí žalobcovia i členovia štátom vymenovanej komisie ale tvrdenia o psychickej chorobe obvineného spochybnili. 

Usvedčujúce listy neboli nikdy odoslané. Pakistanskej polícii ich odovzdal nájomník, ktorého sa Asghar chystal vysťahovať zo svojej nehnuteľnosti. Podľa právnej firmy, ktorá pôvodne Brita obhajovala, v prípade v skutočnosti nešlo o náboženské otázky, ale o majetok. Obhajca avizoval odvolanie proti rozsudku. 

Na základe tvrdých zákonov trestajúcich rúhanie už v Pakistane zatkli desiatky ľudí. Previnilcom hrozia vysoké sankcie, vrátane doživotného väzenia a trestu smrti, hoci k výkonom popráv dochádza len výnimočne. 

Podľa aktivistov sa obvinenia z rúhania nezriedka zneužívajú na vybavovanie osobných a majetkových sporov. Často sa obeťami takýchto káuz stávajú príslušníci menšín žijúcich v Pakistane. V niektorých prípadoch obvinení zahynuli pri útoku rozvášneného moslimského davu. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu