Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Lekára, ktorý pomohol USA dolapiť Ládina, budú súdiť opäť

Šakíl Afrídí
Šakíl Afrídí (Zdroj: SITA)

ABBOTTABÁD - Pakistanské úrady nariadili opätovný proces v prípade lekára, ktorý pomohol americkým tajným službám potvrdiť prítomnosť Usámu bin Ládina v meste Abbottabád na severozápade krajiny.

Šakíla Afrídího minulý rok odsúdil špeciálny súdny orgán na 33 rokov väzenia za vlastizradu v podobe kontaktov s teroristickou skupinou Laškar-i-Islam. Verdikt sa však pokladá za trest za spoluprácu so CIA.

Jeho právnik i nemenovaný zdroj z prostredia vlády vo štvrtok potvrdili nariadenie nového procesu na základe rozhodnutia vysokého predstaviteľa mesta Péšavár. Lekár sa okrem iného na prvom procese nemohol zúčastniť a nemohol sa tak voči obvineniam brániť.

Afrídí zorganizoval očkovaciu kampaň, ktorá prostredníctvom odobratých vzoriek DNA potvrdila prítomnosť bin Ládina v jeho úkryte v pakistanskom meste Abbottabád. Tam ho v máji 2011 zabilo americké špeciálne komando. Jeho úkryt pri prominentnej vojenskej akadémii pakistanskej armády vrhol tieň pochybností na pakistanské úrady a ich činnosť pri pátraní po hľadanom zakladateľovi siete al-Kájda.

Američania mŕtve telo najhľadanejšieho teroristu sveta údajne hodili do mora a verejnosti odmietli poskytnúť akýkoľvek dôkaz o jeho smrti. Moslimovia zase odmietli ich tvrdenia, že hodenie tela do mora je v súlade s ich tradíciami a objavili sa aj hlasy označujúce jeho zabitie za vraždu, keďže bolo vykonané bez právoplatného odsúdenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu