Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dotrasy komplikujú prácu záchranných tímov: 13 obetí a ďalší sú nezvestní

Následky zemetrasenia a cunami na Šalamúnových ostrovoch Zobraziť galériu (10)
Následky zemetrasenia a cunami na Šalamúnových ostrovoch (Zdroj: SITA)

AUCKLAND - Silné dodatočné otrasy skomplikovali úsilie záchranných tímov dostať sa k dedinám zasiahnutým vlnami tsunami na Šalamúnových ostrovoch, kde počet obetí medzičasom vzrástol na 13 a mnohí ďalší sú stále nezvestní.

Otrasy s magnitúdou 7,1 zasiahli ostrovy v piatok, pričom vychádzali len z hĺbky deväť kilometrov. Išlo o jedny z viacerých slabších, ktoré nasledovali po stredajšom silnom zemetrasení s magnitúdou 8,0. Zemetrasenie vychádzalo z hĺbky asi 5,8 kilometra pod morom, pričom epicentum sa nachádzalo 580 kilometrov od hlavného mesta Šalamúnových ostrovov Honiara. Otrasy vyvolali asi metrové vlny tsunami, ktoré zasiahli pobrežie viacerých tichomorských ostrovov vrátane Vanuatu, Fidži a Novej Kaledónie.

Úrady uviedli, že škoda na ostrove Ndende na východe Šalamúnových ostrovov je oveľa horšia, ako sa spočiatku myslelo. Zatopených je asi 20 dedín a 6 000 ľudí prišlo o strechu nad hlavou. Doteraz oficiálne potvrdili 13 obetí, tento počet však podľa miestnych predstaviteľov nie je konečný. Postihnuté regióny v piatok vyhlásili za oblasť katastrofy, pričom Austrália už avizovala, že im pošle humanitárnu pomoc.

V roku 2007 silné zemetrasenie s magnitúdou 8,0 a následné tsunami zabili na Šalamúnových ostrovoch 52 ľudí a tisíce zostali bez domovov.

Následky cunami spôsobeného predchádzajúcim zemetrasením:

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu