Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Scheffer: Rusi musia z Abcházska a Južného Osetska odísť

TBILISI/LONDÝN - Prítomnosť ruských vojsk v gruzínskych separatistických regiónoch Abcházsko a Južné Osetsko je neakceptovateľná, tvrdí generálny tajomník NATO Jaap de Hoop Scheffer.

Kým tam Rusi zostanú, v žiadnom prípade sa podľa neho nemôžu obnoviť stretnutia Rady NATO-Rusko.

"Možnosť, aby ruské vojská zostali v Južnom Osetsku a Abcházsku, je neakceptovateľná," vyhlásil Scheffer pre pondelňajšie vydanie britského denníku Financial Times. Ruský prezident Dmitrij Medvedev pritom trvá na tom, že Rusi sa z týchto regiónov nestiahnu.

V zatiaľ poslednom mierovom pláne, ktorý dohodol s francúzskym prezidentom Nicolasom Sarkozym, sa zaviazal len k tomu, že ruské vojská do mesiaca opustia gruzínske vnútrozemie, s výnimkou Abcházska a Južného Osetska.

Na územie týchto regiónov Rusko nechce vpustiť ani európskych pozorovateľov. Predchádzajúci mierový plán, dohodnutý medzi Medvedevom a Sarkozym, skrachoval. Rusko sa v ňom zaviazalo k stiahnutiu svojich jednotiek z Gruzínska, neskôr však tvrdilo, že malo na mysli len ich presun, ktorý navyše v dohode nie je časovo ohraničený.

Scheffer je v pondelok spolu s veľvyslancami všetkých 26 členských krajín pri NATO na návšteve Tbilisi. Podľa niektorých médií by malo vedenie aliancie ubezpečiť gruzínskych predstaviteľov o tom, že dvere do tejto organizácie sú pre Tbilisi otvorené.

NATO by malo v decembri rozhodovať o tom, či Gruzínsko prijme zatiaľ aspoň do takzvaného Akčného plánu členstva, čo je posledný stupeň pred prijatím do aliancie.

Podobný krok v prípade Gruzínska a Ukrajiny na aprílovom summite NATO v Bukurešti zablokovalo Nemecko a Francúzsko s argumentom, že netreba zbytočne dráždiť Moskvu. Podobné postoje sa dajú podľa niektorých analytikov od týchto krajín čakať aj v decembri.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu