Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Saakašvili: Rusko chce zmeniť režim v Gruzínsku

Michail Saakašvili
Michail Saakašvili

PARÍŽ - Gruzínsky prezident Michail Saakašvili obvinil vo štvrtok na stránkach britského denníka Financial Times Rusko zo snáh o zmenu režimu v Gruzínsku.

"V tejto vojne nikdy nešlo o Južné Osetsko alebo Abcházsko, ale o obnovu ruského impéria, kontrolu nad dodávkami energie do Európy a možnosť trestať tých, ktorí na hraniciach Ruska budujú prosperujúce demokracie,“ píše sa v článku. Rusko podľa prezidenta "pasmi vyrába ruských občanov, aby ich mohlo neskôr vojensky chrániť.“ Podľa Saakašviliho sa počas ofenzívy Rusi dopustili "znásilnení a etnickej čistky“ v gruzínskych dedinách na hraniciach so separatistickými regiónmi.

Ďalšou etapou je podľa prezidenta zmena režimu. "Ak dokáže Moskva zvrhnúť demokraticky zvolenú vládu Gruzínska, bude môcť zastrašovať aj ostatné európske vlády. Kde sa to skončí?“ uzatvára Saakašvili. Európski lídri budú o situácii na Kaukaze rokovať v pondelok na mimoriadnom summite v Bruseli. Gruzínsky prezident sa na summite nezúčastní, pretože sa obáva, že by mu Rusi uzatvorením vzdušného priestoru zabránili v návrate domov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu