Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Čína zopakovala obavy z gruzínskej krízy

PEKING - Čína vo štvrtok zopakovala svoje obavy z uznania nezávislosti Južného Osetska a Abcházska Moskvou, čo vyvolalo odsúdenie západných lídrov. "Čína vyjadruje znepokojenie z posledného vývoja situácie v Južnom Osetsku a Abcházsku," odpovedal hovorca ministerstva zahraničia Čchin Kank novinárom.

"Čínu znepokojuje najnovší vývoj situácie v Južnom Osetsku a v Abcházsku. Vieme o komplikovanej histórii a súčasnosti v tejto oblasti sveta.

Dúfame, že zainteresované strany vyriešia tento problém pomocou dialógu a konzultácií," povedal Čchin tesne predtým, ako ruský prezident Dmitrij Medvedev v Dušanbe na summite Organizácie šanghajskej spolupráce (SCO) oznámil, že Rusko má "jednotnú" podporu Číny a stredoázijských krajín.

"Som presvedčený, že jednotná pozícia členských krajín SCO bude mať medzinárodnú odozvu. Dúfam, že to poslúži ako vážny signál tým, ktorí sa snažia zmeniť čierne na biele a ospravedlňujú túto agresiu," povedal ruský prezident.

Čínske ministerstvo zahraničia okamžite nereagovalo na toto vyhlásenie Medvedeva, ani neuviedlo, či sú slová ruského prezidenta v rozpore s predchádzajúcimi výrokmi Čchina. Čína sa v otázke rusko-gruzínskeho sporu dostala do dilemy, pretože jej najbližším spojencom je Rusko, no sama má problémy s regiónmi usilujúcimi sa o nezávislosť.

Peking sa najmä usiluje o Taiwan, ktorý sa oddelil od Číny na konci občianskej vojny v roku 1949, a ktorý chce opätovne pripojiť k svojmu teritóriu. Peking je tiež vystavený hrozbám boja o nezávislosť moslimského regiónu Sin-ťjang pri hraniciach strednej Ázie ako aj budhistického Tibetu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu