Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Bush vyzval Medvedeva, aby neuznal Abcházsko a Juž. Osetsko

Dimitrij Medvedev a George W. Bush
Dimitrij Medvedev a George W. Bush (Zdroj: SITA)

CRAWFORD - Americký prezident George W. Bush požiadal svojho ruského partnera Dmitrija Medvedeva, aby neprijal rezolúciu parlamentu a neuznal Abcházsko a Južné Osetsko za nezávislé štáty.

"Žiadam ruské vedenie, aby splnilo svoje záväzky a neuznalo tieto (gruzínske) separatistické regióny," uviedol v pondelok vo vyhlásení Bush. Ako zdôraznil, "územná celistvosť Gruzínska a hranice musia byť prísne rešpektované tak, ako je to v každom inom štáte, vrátane Ruska." Bush uviedol, že nezávislosť oboch regiónov by ohrozila medzinárodné snahy vyriešiť gruzínske pohraničné spory, úsilie v Organizácii Spojených národov, ktoré Rusko podporuje.

Západné krajiny varovali Moskvu, že uznanie regiónov Gruzínska, usilujúceho o členstvo v NATO, by vyvolalo medzinárodné odsúdenie. Medvedev však naznačil, že takáto kritika Kremeľ nezaujíma, zatiaľ však nereagoval na výzvu oboch komôr parlamentu, aby nezávislosť Abcházska a Južného Osetska podpísal. Vyhlásil pritom, že Moskva podporí voľbu obyvateľov oboch regiónov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu