Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Zvláštnych názvov obcí na Slovensku je viac, ako si myslíte: Tieto ste vybrali vy!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Článok o zvláštnych názvoch obcí mal u Vás, čitateľov, veľký ohlas. Do redakcie nám prišli desiatky mailov a správ, ktoré nás informovali, na čo všetko sme zabudli. Viaceré dedinky majú svoje príbehy, dokonca sa o nich skladali riekanky. Niektoré obce boli známe viacerým našim čitateľom, o iných sme počuli prvýkrát. Tú sú tie najlepšie!

Krvavé šenky (okres Nitra)

Okolo roku 1848 sa pán z Dobrej Vody vydal do Nitry, po ceste sa ho pokúsili prekabátiť zbojníci. Pozvali ho do šenku, naliali mu priotrávené víno a v spánku ho chceli zabiť. Dobrá starenka však pána varovala a družinu zbojníkov nakoniec chytili. V pivnici potom vo vápne našli tri nahé telá dievčat. Odvtedy sa po Slovensku šírila správa o krvavom šenku.

Popudinské Močidlany (okres Skalica)

Prvá písomná zmienka o obci s krkolomným názvom pochádza z roku 1392, v tom čase pod názvom Popudym patrila hradu Branč. Každoročne sa tam koná tradičná fašiangová zábava spojená s pochovávaním basy. Okrem tejto kultúrnej zábavy sa obyvatelia Popudinských Močidlan zapájajú, napríklad aj do Ochotníckeho divadla.

Tajomstvá Bratislavskej župy

"Pustili ste sa do zaujímavého bádania. Tu, v bývalej Bratislavskej župe sa spájali názvy obcí do takejto riekanky: Štefan, kráľ, často pýtal košeľu suchú, dlhú. Doľany boli kedysi Ompitál, ďalšie dediny sú Štefanová, Králová, Košolná, Suchá, Dlhá. Žiaľ, hoci riekanku počúvam od mladosti, neviem, kto bol jej autor," obohatila nás vedomosťami pani Beáta.

Vybúchanec (okres Michalovce)

O tejto časti obce Nacina Ves na internete veľa informácií nenájdete. Ani pani Iveta, ktorá nám tento tip poslala, sama veľa nevie: "V detstve som si myslela, že si robia žarty. Snáď ju ešte nepremenovali." Vybúchanec stále existuje, nachádza sa v ňom krásny rímskokatolícky kostol Božského srdca Pána Ježiša.

Malá a Veľká Čierna (okres Žilina)

Malá Čierna, ako osada Lietavského panstva, mala svoju históriu spojenú s dejinami tohto hradu. Na území dnešnej obce Veľká Čierna bolo sídlo Púchovskej kultúry, spomína sa od roku 1361 ako Nagh Cherna. O týchto dedinkách nás informovala pani Dušana, doplnila ešte jeden príbeh z detstva: "Mne pri článku o názvoch obcí napadlo, že ako deti sme sa posielali do hája. Vtedy sme vtipne odpovedali, že to nie je ďaleko... pri Martine."

Banka (okres Piešťany)

Pán Miroslav je jedným z 2124 obyvateľov Banky, ktorej vznik sa datuje do 13. storočia, kedy bol postavený aj kostol sv. Martina, jednoloďový s pravouhlým presbytériom, ktorý tvoril jadro stredovekého osídlenia. "Kto môže už nemať peniaze ako my, Bančania, tak si nás doberajú," sťažuje sa s úsmevom.

Zlaté (okres Bardejov)

"Ja hovorím, že som zlatý chlap zo Zlatého," smeje sa pán J. Názov dediny vyjadruje skutočnosť, že v jej blízkosti sa nachádzali ložiská zlata. V roku 1355 na dolovanie drahých kovov dostal od kráľa Ľudovíta I. povolenie kastelán Makovického panstva Mikuláš. Pre nerentabilnosť sa ťažba drahých kovov koncom 15. stor. zastavila, no lákavý názov obci ostal. Pán J. nás informoval aj o dedinkách Vyšný a Nižný Tvarožec, Mokroluh či Frička (okres Bardejov).

Sebechleby (okres Krupina)

Na názov tejto obce ste nás upozornili viacerí. Pani Anna nám o nej napísala najviac: "Pochádzam z dedinky, o ktorej je známa povesť Sebechlebskí hudci, natočený i film, v súčasnosti aj kapela s týmto menom prezentuje svoju obec. Ďalšou osobou, ktorá preslávila túto obec, je Gelo Sebechlebský - vtipná postavička, ktorá si zo svojich mocipánov často vystrelila. Je to aj obec, ktorá zažila nájazd Turkov."

Ešte nekončíme

Pán Radoslav spomenul obce Šajdíkové Humence (okres Senice), Zubné-Pichné (okres Snina) či Lopušné Pažitie (okres Kysucké nové mesto). Manžel pani Gabiky pochádza z dedinky Žihľava (okres Veľký Krtíš), pani Maja zase pozná Kysihýbeľ (okres Banská Štiavnica) a pani Soňa nás upozornila na Panické Dravce (okres Lučenec). Pani Melinda je zase obyvateľkou Perína (okres Košice-okolie), pani Timea dáva do pozornosti obec Pčoliné (okres Snina). Pani Katarína vybrala hneď trojicu zaujímavých názvov: Kokšov-Bakša, Hýľov (okres Košice-okolie) a Chvatimech (časť obce Podbrezová, okres Brezno). V okrese Galanta sa nachádza Nebojsa, na ktorú nás upozornil pán Jozef, pána Pavla zaujala štvrť Kanada vo Svite (okres Poprad). Pán Anton si v okrese Považská Bystrica všimol dedinu Slopná, pani Gabriela vie o lazoch Šustové v obci Dešná (okres Púchov). No a na záver, pán Andrej vyzdvihol Vindišlajtňu (časť obce Repište v okrese Žiar nad Hronom), Hornú Micinu či Hrochoť (okres Banská Bystrica).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu