Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

V Bratislave sa schyľuje k ostrým voľbám: Opozícia sa chce spojiť, ale čaká ju ťažký boj

O post primátora Bratislavy sa zatiaľ uchádza deväť kandidátov Zobraziť galériu (9)
O post primátora Bratislavy sa zatiaľ uchádza deväť kandidátov (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko čakajú v novembri komunálne voľby v hlavnom meste sa strhol boj o posty. Zatiaľ čo opozícia vyjadrila podporu niekoľkým kandidátom, vládne strany ani jednej. Matovič s Hlinom sa včera nakoniec dohodli na jednom spoločnom kandidátovi. Medzi uchádzačmi o post primátora hlavného mesta nechýbajú známe mená, nováčikovia i kontroverzný spevák a podnikateľ.

Ivo Nesrovnal (nezávislý kandidát)

V Bratislave sa schyľuje
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Súčasný primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal oznámil svoju opätovnú kandidatúru koncom júna. Tak ako vo voľbách pred štyrmi rokmi, aj teraz zabojuje o kreslo primátora ako nezávislý kandidát. V minulých voľbách porazil Milana Ftáčnika. Vyštudoval Právnickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave, neskôr študoval na viacerých zahraničných univerzitách. V 90. rokoch pracoval v kancelárii Václava Havla. V politike sa pohybuje od roku 2009, kedy začal pôsobiť ako poslanec zastupiteľstva Bratislavy, a zároveň ako podpredseda Bratislavského samosprávneho kraja. 

Václav Mika (nezávislý kandidát)

V Bratislave sa schyľuje
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Začiatkom júna oznámil záujem o post primátora aj bývalý riaditeľ RTVS Václav Mika. Chce kandidovať ako nezávislý kandidát bez podpory politicke strany. Pred jeho pôsobením v RTVS ako generálny riaditeľ viedol Rádio Expres i televíziu Markíza. Na poste generálneho riaditeľa verejnoprávnej televízie ho minulý rok v auguste vystriedal Jaroslav Rezník. Mika vyštudoval ekonomickú fakultu na Vysokej škole ekonomickej v Bratislave. 

Ján Mrva a Caroline Lišková - rozhodnú Bratislavčania

Ján Mrva oznámil kandidatúru na primátora Bratislavy s podporou opozičných strán OĽaNO, SaS a Sme rodina. Svoju kandidatúru oznámil v máji. Vyštudoval stavebnú fakultu na Slovenskej technickej univerzite. V 90. rokoch pôsobil na katastrálnom úrade v Bratislave i na technickom oddelení správy katastra hlavného mesta. Dva roky bol predsedom Slovenského pozemkového fonfu. Od roku 2006 zastáva nepretržite funkciu starostu mestskej časti Bratislava - Vajnory už tretie funkčné obdobie. Štyri roky je poslancom mestského zastupiteľstva Bratislavy a minulý rok sa uchádzal o post župana BSK. 

V Bratislave sa schyľuje
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/Marko Erd, Branislav Bibel)

Caroline Lišková je zatiaľ takisto kandidátkou na post primátorky Bratislavy. Začiatkom júna ju nominovalo KDH, kde pôsobí sedem rokov. Vyštudovala Ekonomickú univerzitu a pracovala na viacerých manažérskych pozíciách. V roku 2007 založila poradenskú spoločnosť, ktorá poskytuje služby pre malých či stredných podnikateľov a fyzické osoby, neskôr založila vzdelávaciu agentúru. Včera však lídri strán KDH a OĽaNO oznámili, že sa dohodnú na jednom demokratickom kandidátovi. Ľudia si majú vybrať medzi Mrvom a Liškovou, a to prostredníctvom prieskumu agentúry Focus. Matovič to nazval primárnymi voľbami. S týmto nápadom prišiel Alojz Hlina a oznámil, že budúci týždeň zrejme oboch čaká veľká televízna debata. Má ísť o tzv. tandem. V prípade ak jeden vyhrá, druhý bude viceprimátor. 

Matúš Vallo (s podporou strán SPOLU a Progresívne Slovensko)

V Bratislave sa schyľuje
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Medzi nováčikov patrí mladý bratislavský architekt, aktivista a hudobník Matúš Vallo. Kandidatúru oznámil vo februári ako nezávislý občiansky kandidát s podporou tímu odborníkov pod názvom Team Vallo. V apríli mu vyjadrili podporu dve nové strany Progresívne Slovensko a SPOLU - občianska demokracia. Vyštudoval strednú školu v Ríme a architektúru na Slovenskej technickej univerzite. Absolvoval výskumný pobyt na Kolumbijskej univerzite v New Yorku a pracoval v architektonickom ateliéri v Londýne. Jeho kľúčovými témami sú verejný priestor, doprava, životné prostredie a rozvoj mesta.

Viktor Béreš (Nezávislosť a jednota)

V Bratislave sa schyľuje
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/Ivan Fleischer)

Viktor Béreš v minulosti pôsobil ako poslanec Národnej rady SR Do parlamentu nastúpil od septembra 2003 za Alianciu nového občana (ANO) Pavla Ruska ako náhradník na neuplatňovaný mandát poslanca Františka Tótha. V roku 2005 po rozkole v ANO zo strany odišiel a vzdal sa aj funkcie poslanca. V súčasnosti je predsedom strany Nezávislosť a jednota.

Martin Jakubec (nezávislý kandidát)

V Bratislave sa schyľuje
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher)

Zrejme najkontroverznejším kandidátom na post primátora Bratislavy je spevák a podnikateľ Martin Jakubec. Pôvodne mal v pláne kandidovať aj na prezidenta, no nespĺňal vekovú požiadavku. Naďalej sa však na sociálnej sieti prezentuje ako prezidentský kandidát. O necelý mesiac sa rozhodol rozvíriť hladinu aj v komunálnej politike. Na svojom profile na Facebooku oznámil, že chce byť v čele Bratislavy. „Na základe rozhovorov s odbornou a laickou verejnosťou som prijal výzvu občanov kandidovať na primátora hlavného mesta Bratislava,“ uviedol v júli Jakubec. Do boja o primátorský post vstúpi ako občiansky kandidát. Informáciu o kandidatúre potvrdila aj Katarína Kollárová z manažmentu Martina Jakubca.

Jaroslav Brada (s podporou iniciatívy .TERAZ, Strany moderného Slovenska)

V Bratislave sa schyľuje
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/Jaro Brada)

O post primátora Bratislavy chce v tohtoročných novembrových komunálnych voľbách zabojovať aj advokát Jaroslav Brada. O priazeň voličov sa bude uchádzať ako kandidát iniciatívy .TERAZ v spolupráci so Stranou moderného Slovenska. Svoje doterajšie skúsenosti z verejného aj súkromného sektora chce využiť k postupnému rozviazaniu gordického uzla, ktorý Bratislavu dlhé roky sužuje. Jeho prioritou je doprava, pričom si za cieľ stanovil vybudovanie nosného dopravného systému, systému záchytných parkovísk a prepojenie existujúcich železničných staníc v hlavnom meste. „Spolieha sa na to, že v budúcnosti dokáže presadiť túto myšlienku aj na celoštátnej úrovni,“ informuje iniciatíva v mene svojho kandidáta. Zmeniť chce tiež spôsob financovania Bratislavy a motivovať ľudí na prihlasovanie trvalých pobytov v hlavnom meste.

Miroslav Vetrík (nezávislý kandidát)

V Bratislave sa schyľuje
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/Michal Burza)

O post primátora Bratislavy chce zabojovať aj autor a organizátor Korunovačných slávností v Bratislave Miroslav Vetrík. Začiatkom augusta to potvrdil s tým, že kandidovať bude ako nezávislý. Vetrík svoje rozhodnutie zdôvodnil tým, že sa už 16 rokov angažuje, aby ľudia mali k Bratislave vzťah. Bratislava má podľa neho veľa možností, aby sa mohla rozvíjať. Vetrík v komunálnych voľbách v roku 2014 neúspešne kandidoval na starostu bratislavského Starého Mesta. 

Viac o téme: Miroslav VetríkVáclav MikaIvo NesrovnalJán MrvaMartin JakubecViktor BérešMatúš ValloCaroline LiškováKomunálne voľby 2018Jaroslav Brada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu