Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Horúčavy a nával ľudí kvalitu vody na kúpaliskách neznížili

BANSKÁ BYSTRICA - Ani vysoké teploty a rekordná návštevnosť nezhoršili v minulom týždni kvalitu vody na kúpaliskách a v sledovaných vodných nádržiach.

Práve teplé počasie a veľké množstvo návštevníkov by mohli spôsobiť rozmnoženie nebezpečných baktérií alebo siníc. Na sledovaných vodných plochách však zatiaľ turistom takéto nebezpečie nehrozí, povedala ČTK hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Veronika Viedermannová.

Na Slovensku je v prevádzke viac ako 400 bazénov a desiatky prírodných vodných plôch vhodných na kúpanie. Niektoré kúpaliská zaznamenali pre vysoké teploty rekordné počty návštevníkov. Napríklad v Podhájskej prišlo na miestne termálne kúpalisko minulý týždeň denne okolo 4000 ľudí, predchádzajúci víkend dokonca 5500 ľudí. Napriek tomu sa prevádzkovateľom kúpalísk na Slovensku darí udržať vodu v bazénoch v potrebnej kvalite.

Rovnako dobre zatiaľ dopadli kontroly vody v prírodných jazerách. Hygienici pravidelne sledujú kvalitu vody v 19-tich oblastiach s organizovanou rekreáciou ako aj na väčších vodných plochách, kde o prevádzkovanie nik nepožiadal. Menšie jazerá kontrolujú iba niekedy a kúpanie je v nich na vlastnú zodpovednosť.

Zatiaľ bez problémov dopadla kontrola napríklad aj na vodnej nádrži Ružiná pri Lučenci, ktorú navštívia koncom týždňa pre hudobný festival tisícky ľudí. V minulosti tu bývali premnožené riasy a sinice. Podľa Kataríny Slotovej z úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici je však aj tu voda v poriadku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu