Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Na Art Film Fest vystúpia Bratia Ebenovci, Kryštof a Jana Kirschner

Skupina Kryštof
Skupina Kryštof

Hoci je Art Film Fest prehliadkou filmového umenia, každoročne poteší aj fanúšikov kvalitnej hudby. Ani na jeho 17. ročníku, ktorý sa uskutoční od 20. do 27. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne, nebudú chýbať koncerty pod holým nebom i vo festivalovej kaviarni. Všetky budú zadarmo.

Hneď na samom začiatku Art Film Festu, v nedeľu 21. júna, privíta Trenčín na námestí pozoruhodnú kapelu od našich západných susedov, Bratov Ebenovcov, ktorých lídrom je známy moderátor a herec Marek Eben. Na Art Film Feste vystúpia Bratia Ebenovci s rockovou rytmikou skupiny Vladimíra Mišíka ETC Band.

Druhý veľký koncert Art Film Festu sa uskutoční v stredu 24. júna, a fanúšikovia sa môžu tešiť na populárnu českú skupinu Kryštof na čele s charizmatickým Richardom Krajčom.

O Bratoch Ebenovcoch sa hovorí ako o najzvláštnejšej skupine v histórii českej populárnej hudby. Neriadia sa totiž žiadnymi zákonmi šoubiznisu, ale vlastnými chuťami. Svedčia o tom aj obrovské pauzy medzi ich albumami. Traja bratia, Kryštof, Marek a David, vstúpili na scénu koncom 70. rokov. Úspech od začiatku žali ich vtipné texty, ktorých autorom bol Marek Eben, dnes už známy herec a moderátor. Stal sa dokonca najpopulárnejšou osobnosťou televíznej obrazovky v Českej republike a české periodiká ho pred zopár rokmi označili za Osobnosť roka.

Prvý radový album Malé písně do tmy vydala trojica súrodencov v roku 1984 a trvalo potom ďalších jedenásť rokov, kým vzniklo CD Tichá domácnost. Bol to obrovský comeback, a hudobníci zaň získali Zlatú platňu, ktorú si mimochodom vraj dodnes nevyzdvihli. V roku 1990 si odskočili k Adventním písním a koledám, ktoré nahrali s legendárnou Martou Kubišovou. A na ich ostatný album Já na tom dělám, čakali poslucháči sedem rokov. V roku 2002 zaň získali ocenenie Anděl v kategórii folk&country a platinu za predaj. V muzike Bratov Ebenovcov sa od samých začiatkov preplietala vážna hudba, folk, rock či džez. Nemožno ich preto onálepkovať žiadnym hudobným štýlom.

Trenčianske námestie iste roztancuje a rozospieva aj skupina Kryštof, ktorá vládla zoznamu kandidátov na výročné ceny českej Akadémie populárnej hudby a ceny Anděl 2008 si odniesla v kategóriách Skladba roka a Skupina roka. Od čias, kedy Richard Krajčo a spol. založili kapelu, prešlo už 15 rokov. Za to obdobie urobila skupina veľa krokov vpred a svojim fanúšikom priniesla nespočetné množstvo kvalitných a nezabudnuteľných hitov. Ich debutový album Magnetické pole v roku 2001 prevalcoval, čo sa dalo a so sladkým rockom vystrelil skupinu Kryštof na piedestál českej popovej scény. Veľký a nečakaný tresk spôsobila pesnička Lolita či Cosmoshop. O rok neskôr prišiel album V siločarách s obrovským hitom Obchodník s deštěm, ktorý suverénne prerazil na prvé priečky v hitparádach slovenských aj českých rádií a bol dlhú dobu najhranejšou pesničkou.

Genialita kapely na čele s rebelom Richardom Krajčom je aj v tom, že muzikanti dokážu vystriedať mnoho hudobných žánrov, od popu, cez džez, funky, a dokonca aj hip hop a ich muzika je vždy stráviteľná. Richard Krajčo a spol. sa neboja ani improvizovať a notoricky známe pesničky dokážu obliecť do nového šatu.

Hneď po koncerte kapely Kryštof sa vo festivalovej kaviarni v Trenčianskych Tepliciach v stredu 24. júna, predstaví diva slovenského hudobného neba, Jana Kirschner, ktorej titulnú skladbu k filmu Pokoj v duši si na youtube vypočulo už milión ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu