Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Art Film Fest uvedie exkluzívnu premiéru Havlovho filmu Odcházení

Odcházení Zobraziť galériu (3)
Odcházení (Zdroj: PR)

Tohtoročný medzinárodný filmový festival Art Film Fest uvedie v exkluzívnej slovenskej premiére režijný debut Václava Havla – film Odcházení.

Dielo, ktoré bývalý český i československý prezident nakrútil na základe svojej svetoznámej divadelnej hry, prinesie festival v spolupráci s distribučnou spoločnosťou Garfield Film. Na slávnostnú slovenskú premiéru, ktorá sa uskutoční v sobotu 25. júna ako záverečný film festivalu v Trenčianskych Tepliciach, bol pozvaný Václav Havel s manželkou Dagmar Havlovou Veškrnovou a viacerí hereckí predstavitelia.

Posledný československý prezident a prvý český prezident sa pri Odcházení posadil na režisérsku stoličku po prvý raz. Na filmové plátno prináša komornú tragikomédiu o vysokopostavenom politikovi, ktorý príde o svoju funkciu a nedokáže sa s tým vyrovnať. Po odchode z vládnej vily sa mu rúca život.V diele však nechýba humor či satira. Odcházení je prvou hrou, ktorú Havel napísal po Nežnej revolúcii v roku 1989. S veľkou dávkou grotesknosti v nej zachytil svet politiky, v ktorej sám strávil časť svojho života.

Havel čakal na stretnutie s filmovým umenín celý život, hoci mal k nemu vždy blízko. Jeho strýko Miloš Havel patrí medzi osobnosti, ktoré sa zaslúžili o rozvoj československého filmu a vybudovanie domáceho filmového priemyslu. Havel sa túžil stať filmovým režisérom odmalička, doba a jej režim mu však zmarili jeho plány. Sen si tak splnil až počas nakrúcania Odcházení v letných mesiacoch minulého roka.

Odcházení 24. júna uvedú na slávnom Medzinárodnom filmovom festivale v Moskve a od 30. júna vstúpi film doslovenských kín.

 „Pochopiteľne budem zvedavý na ohlasy. Ak budú priaznivé, zaradujem sa, že moja verejná kariéra nekončí a nevrcholí výbuchom, a ak film roztrhá kritika, poviem si, že ľudí stretávajú aj horšie veci, než že sa im nepodarí nakrútiť dobrý film,“ povedal Václav Havel.

V jeho filme si zahrala celá plejáda najvýznamnejších českých hercov. V hlavných úlohách sa predstavia Josef Abrhám a manželka Václava Havla, Dagmar Havlová Veškrnová, ktorej manžel napísal rolu „priamo na telo“. V snímke si diváci vychutnajú aj herecké umenie Jiřího Bartošku, Jaroslava Dušeka, Evy Holubovej, Oldřicha Kaisera, Jiřího Lábusa, Jiřího Macháčka či Tatiany Vilhelmovej. Zo slovenských hercov si v Odcházení zahral Marián Labuda.

„Ocenil som, že herci, ktorí musia odmietať aj hlavné role, boli ochotní z priateľstva pristúpiť i na to, že nieto malých rolí, a prijali aj role vskutku mikroskopické,“ povedal režisér Václav Havel.

Film sa nakrúcal od 1. júla do 21. augusta 2010 v pamiatkovo chránenej vile Čerych v Českej Skalici, záverečné zábery vznikli na zámku v Ploskoviciach.

Divadelná hra Odcházení vznikla v roku 2007, v máji pred troma rokmi mala premiéru v pražskom divadle Archa. Hlavné roly stvárnili Jan Tříska a Zuzana Stivínová. Uvedenie Havlovej ostatnej hry bolo najväčšou kultúrnou udalosťou posledných rokov. Odcházení naštudovalo aj Slovenské národné divadlo v Bratislave, skúšky navštívil osobne Václav Havel. Odcházení sa dostalo aj na zahraničné dosky - anglické, americké či ruské.

Václav Havel

Spisovateľ a dramatik, jeden z prvých hovorcov Charty 77, vodca politických zmien v Novembri 1989, posledný prezident Československa a prvý prezident Českej republiky.

Václav Havel je bezpochyby najvýznamnejšou osobnosťou českej kultúrnej a politickej scény posledného polstoročia.

Dramatik Václav Havel je autorom hier: Zahradní slavnost (1963), Vyrozumění (1965), Ztížená možnost soustředění (1968), Spiklenci (1971), Žebrácká opera (1972), Audience (1975), Vernisáž (1975), Horský hotel (1976), Protest (1978), Chyba (1983), Largo desolato (1984), Pokoušení (1985), Asanace (1987) a Zítra to spustíme (1988).

Prvú verziu hry Odcházení napísal už v lete 1989, teda pred Nežnou revolúciou, ktorá ho na dlhú dobu priviedla do funkcie hlavy štátu. V rokoch 1989 – 2003 bol československým a potom českým prezidentom.

K látke, ktorú spracoval v Odcházení, sa vrátil až v roku 2006. Konečnú podobu hra získala  o rok neskôr. Odcházení je jeho prvou hrou po štyridsiatich rokoch, na ktorej svetovej premiére a prípravách mohol byť prítomný. Film Odcházení je jeho režijným debutom.

Od odchodu z vysokej politiky sa Václav Havel venuje dodržiavaniu ľudských práv vo svete a literárnej tvorbe. Ako spoluzakladateľ Nadácie Václava a Dagmar Havlových Vize'97 podporuje mnoho humanitárnych, zdravotných a vzdelávacích projektov.

Za svoje literárne diela, za zmýšľanie a celoživotné úsilie o dodržovanie ľudských práv, získal Václav Havel mnoho štátnych vyznamenaní, medzinárodných ocenení a čestných doktorátov.

Art Film Fest 2011 – 19. Medzinárodný filmový festival Trenčianske Teplice/Trenčín je realizovaný s finančnou podporou Audiovizuálneho fondu

Organizátori: ART FILM, n.o., FORZA, a.s. 

Spoluorganizátori: Mesto Trenčianske Teplice, Kúpele Trenčianske Teplice

Generálni reklamní partneri: Omnia Holding SE, AquaCity Poprad

Hlavní reklamní partneri: Tatra banka, Slovnaft, VUJE, OHL ŽS

Oficiálny prepravca: Lancia

Logistický partner: DHL

Študentské cinepassy zadarmo prináša: Prvá stavebná sporiteľňa

Reklamní partneri: TIPOS, Ernst & Young, AVI studio, Penzión Baske, Cinemax

Oficiálni dodávatelia: Pilsner Urquell, HUBERT J.E.

Hlavní mediálni partneri: Slovenská televízia, televízia JOJ, Rádio FM, Pravda, zoznam.sk
Mediálni partneri: Central Europe Television, Kino CS, Muzika CS, Doku CS, Rádio Europa 2, Rádio Hit FM, .týždeň, Eurotelevízia, Pardon, OK!, Kinečko, Kam do mesta, Focus, Boomerang Media, SITA, moviemania.sk, BlueSky, Televízia Trenčianske Teplice, euroAWK

Partneri: Mesto Trenčín, Trenčiansky samosprávny kraj, Veľvyslanectvo Izraela na Slovensku, Európska komisia - zastúpenie na Slovensku, Slovenský filmový ústav, Omnia, RONA, Celtima SK

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu