Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Česká herečka na začiatku kariéry: Fíha, veď ona hrala aj v Princeznej Fantaghiró!

Aňa Geislerová Zobraziť galériu (5)
Aňa Geislerová (Zdroj: ČT)

PRAHA - Zberateľka Českých levov predviedla excelentné herecké výkony v oceňovaných filmoch ako Requiem pro panenku (1991), Želary (2003), Kráska v nesnázích (2006) alebo Nevinnost (2011). Na začiatku kariéry sa Aňa Geislerová objavila aj v obľúbenej fantasy rozprávke Princezná Fantaghiró.

Anna Geislerová známejšia ako Aňa sa narodila 17. apríla 1976 v Prahe vo vtedajšej Československej socialistickej republike (ČSSR) v rodine akademickej maliarky a japanológa. Po absolvovaní základnej školy ju prijali na štúdium herectva na Pražské konzervatórium, štúdium však nedokončila. Odišla do talianskeho Milána, kde sa venovala modelingu. Po návrate do vlasti a prvých skúsenostiach s účinkovaním vo filme sa rozhodla upísať hereckej profesii.

Galéria: Aňa Geislerová

Debutovala v komédii Pějme píseň dohola (1990), do povedomia divákov, kritikov i režisérov sa však zapísala obdivuhodným výkonom v psychologickej dráme Filipa Renča Requiem pro panenku (1991). Potom sa objavila v druhej a tretej časti rozprávky Princezná Fantaghiró. 

Aňa Geislerová
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Europe Production)

Aňa Geislerová
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Europe Production)

Ďalšiu pôsobivú kreáciu ocenenú prvým Českým levom (1999) predviedla v tragikomédii Návrat idiota (1999). Rovnaké ocenenie v kategórii Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej roli (2003) vyniesla Geislerovej romantická dráma Želary (2003), ktorá bola nominovaná aj na prestížneho amerického Oscara ako Najlepší cudzojazyčný film (2004). Filmovú cenu Český lev získala herečka tiež za výkony v snímkach Štěstí (2005), Kráska v nesnázích (2006) a Nevinnost (2011). Popýšiť sa môže i Striebornou mušľou z Medzinárodného filmového festivalu v španielskom San Sebastian.

Bohatú filmografiu Anny Geislerovej dopĺňajú úspešné filmy ako Medvídek (2007), Občanský průkaz (2010), Líbánky (2013), Pohádkář (2014) alebo Polednice (2016). Účinkovala tiež v mnohých televíznych inscenáciách a seriáloch. Netradičnú hlavnú rolu stvárnila vo videoklipe k piesni I Feel For You francúzskeho dídžeja Boba Sinclara.

Aňa Geislerová
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: RTL)

Česká diva má na konte i cenu Hercova misia z 23. ročníka Art Film Festu, ktorý sa konal v júni 2015 v Trenčianskych Tepliciach. Jej meno na vlastnoručne pripevnenej mosadznej tabuľke sa pridalo k svetovým legendám ako Ben Kingsley, Gérard Depardieu, Franco Nero, Jeremy Irons, Ornella Muti, Claudia Cardinale aj k slovenským a českým kolegom.

Predstaviteľka osudových, nekonvenčných a slobodomyseľných hrdiniek dosiahla prvenstvo v ankete o najobľúbenejšiu herečku Česka vyhlásenú denníkom MF Dnes. Vždy štýlová a inšpiratívna trojnásobná mamička urobila prievan aj vo svete módy, jej kolekcie sa stretávajú s veľkým úspechom.

"Verím, že herci musia mať špeciálny neurotický základ, malú traumičku, zvláštne psychologické predurčenie a precitlivenosť na dianie navôkol. A to som vykazovala už od detstva," priznala Aňa Geislerová.

Aňa Geislerová
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Tv Nova)

Viac o téme: Aňa Geislerová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu