Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vyše 50 rokov nevraživosti: Sú to sestry, ale... Slávne české herečky si nevedia prísť na meno

Hana Brejchová Zobraziť galériu (8)
Hana Brejchová (Zdroj: FS Barrandov)

PRAHA - Obe mohli byť rovnako slávne, no mladšia zo sestier Brejchových odmietla úlohu v oscarových Ostro sledovaných vlakoch. Navyše pred popularitou uprednostnila rodinu, a tak jej najoceňovanejším filmom navždy zostal ten prvý - Lásky jednej plavovlásky. No práve kvôli nemu sa rozkmotrila so sestrou Janou, známou zo seriálu Arabela či filmu Noc na Karlštejně.

Hana Brejchová sa narodila 12. decembra 1946. Mala 7 súrodencov a jednou z jej sestier je Jana Brejchová. Tá sa stala známou už ako 17-ročná. „Ja som na ňu vždy pozerala ako na hviezdu,” prezradila mladšia Hana v programe 13. komnata. 

Nakoniec sa aj ona dostala k filmu. Janin manžel Miloš Forman sa totiž stal jej kamarátom a dôverníkom. Rozprávala mu aj o svojich láskach a mužoch, ktorí sa jej páčili. Práve na základe jej rozprávania vraj vznikol film Lásky jednej plavovlásky, kam ju Forman aj obsadil. 

Vyše 50 rokov nevraživosti:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FS Barrandov)

Snímka bola nominovaná aj na Oscara a samotná Hana na festivale v Benátkach získala tretie miesto v kategórii oceňovaných herečiek. Lenže film zasial nezhody medzi ňu a jej sestru Janu. 

Niektoré informácie hovoria o tom, že Jana žiarlila, že sa dostala zrazu do úzadia. Najčastejšie sa však hovorí o tom, že Hana bola podozrievaná z aférky s Formanom. Ona to rázne odmieta, no sestry spolu nehovoria už vyše 50 rokov. 

Hana sa pred pár rokmi vybrala za Janou do zariadenia, kde býva kvôli pretrvávajúcim zdravotným problémom. „Nestretávame sa. Keď ma raz vyhodila z nemocnice, kam som za ňou prišla na návštevu, povedala som si: A koniec. Odvtedy sme sa nevideli. Sme každá iná a tiež hodnoty sme vždy videli každá v niečom inom,” povedala Hana pred časom pre Sedmičku. 

Vyše 50 rokov nevraživosti:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FS Barrandov)

Hana po Láskach dostala ponuku aj na Ostro sledované vlaky. Práve jej zadok mal byť pečiatkovaný v jednej z najslávnejších scén. No pre nahotu to odmietla. Ako herečka sa chcela profilovať iným smerom. Pravdou však je, že neskôr sa v inom filme objavila opäť nahá. 

Hrala vo viacerých snímkach, no už to boli väčšinou len menšie úlohy. Herectvo sa pre ňu stalo menej dôležité, keď zistila, že je tehotná. „Ja som sa lečila na neplodnosť a hovorili mi, že nikdy nebudem mať deti,” prezradila pre Českú televíziu. Preto nemohla byť šťastnejšia, keď o pár mesiacov zistila, že sa jej splnil sen. 

Nakoniec má Hana dve dcéry. No kým s Veronikou sa stretáva, na Svetlanu zanevrela. Jej dcéra sa totiž vzdala vlastných detí, lebo tretí manžel sa o ne odmietol starať. Deti preto zverila ich biologickým otcom a začala nový život bez nich. „Ona ma sklamala, je si toho vedomá. Nikdy jej to neodpustím,” tvrdí Hana. 

Hana Brejchová (vpravo) s reportérkou Českej televízie
Zobraziť galériu (8)
Hana Brejchová (vpravo) s reportérkou Českej televízie  (Zdroj: CT)

Viac o téme: Hana Brejchová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu