Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

PRÁVE TERAZ Historický moment Slovenska: VIDEO Poslanci zrušili Mečiarove amnestie!

Hlasovanie o Mečiarových amnestiách Zobraziť galériu (11)
Hlasovanie o Mečiarových amnestiách (Zdroj: Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Dočkali sme sa! Poslanci dnes po hlasovaní zrušili Mečiarove amnestie. Prvý krok zvládli už minulý týždeň. Na ich zrušenie bolo potrebných 90 poslancov, a to ešte stále nie je definitíva.

Poslanci parlamentu dnes tesne po 17:00 zrušili amnestie Vladimíra Mečiara z 3. marca a 7. júla 1998 a milosť exprezidenta Michala Kováča svojmu synovi z 12. decembra 1997. Za ich zrušenie hlasovalo 129 zákonodarcov zo 144 prítomných, proti hlasovala iba Natália Grausová z ĽSNS.

"Dámy a páni, toto je víťazstvo, Mečiarove amnestie v tejto chvíli boli zrušené," povedal na krátkom brífingu Ján Budaj (OĽaNO-NOVA). Počet podpory je podľa neho zdrvujúci a je to uspech predovšetkým občanov, ktorí si vynútili zmenu postoja. „Iba kvôli občanom, ktorí sa zaujímali o veci verejné tu dnes môžeme stáť. Urobili sme to, čo si vyžadoval verejný záujem,“ dodal.

„Dnešný deň je obrovským víťazstvom ľudí nad ľuďmi, ktorí dlhé roky amnestie hájili a hovorili, že by to bol právny suterén ich zrušiť," dodal Igor Matovič. Spoločne s Jánom Budajom sa aj ospravedlnili Anne Remiášovej. 

Hlasovanie o zrušení Mečiarových
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: YouTube)

Vačok považuje zrušenie amnestií za politický akt, ktorý je predzvesťou zmeny

Dnešné zrušenie amnestií bývalého predsedu vlády a zastupujúceho prezidenta Vladimíra Mečiara je predzvesťou zmeny. Uviedol dnes dlhoročný policajný vyšetrovateľ, vyšetrovateľ zavlečenia Michala Kováča mladšieho do Rakúska a v súčasnosti obhajca Peter Vačok.

"Ako som už uviedol, zrušenie amnestií považujem za politický akt, ktorý je predzvesťou zmeny, ktorá jednak odsúdila a vysporiadáva sa s minulosťou, kde bola hrubo porušovaná ústava a zákony Slovenskej republiky. Toto považujem za podstatné. Čo sa týka pokračovania trestného konania, k tomu sa podľa mňa bude vyjadrovať ešte Ústavný súd a bude vecou ďalších posúdení, vrátane posúdenia súdmi, či bude možné pokračovať v trestnom konaní, ktoré bolo jednak začaté, prípadne iniciovať trestné konanie nové," dodal dnes exvyšetrovateľ Vačok.

Hlasovanie o Mečiarových amnestiách
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Dôležitý deň slovenskej politiky

K amnestiám sa vyjadril aj premiér Fico. „Nikdy som sa netajil tým, že amnestie považujem za morálne bahno. Dozrel čas i politická vôľa, aby sme túto stigmu slovenskej politiky odstránili," napísal na Facebooku. Tvrdí, že išlo o jeden z najvýznamnejších počinov terajšej koalície a poďakoval sa aj opozícii za podporu.

„Dnešný deň preto považujem za dôležitý z pohľadu formovania politickej kultúry na Slovensku. A je len na nás, či to bude len ojedinelý výkrik alebo sa to stane trendom v slovenskej politike. Pekný večer," uzavrel.

Žitný: Nešlo o snahu nastoliť spravodlivosť

Rozhodnutie parlamentu o zrušení Mečiarových amnestií a milosti prezidenta Kováča v danom znení je dôkazom, že poslancom nešlo o snahu nastoliť spravodlivosť a právu učiniť zadosť, ale že šlo o politickú maškarádu, na ktorú doplatí opäť a už druhý raz len ten, kto už raz v danej kauze doplatil na politické darebáctva, domnieva sa bezpečnostný analytik Milan Žitný.

"A to, že obeť zavlečenia do cudziny bol Michal Kováč mladší. Napriek tomu, že mníchovský súd ho už pred devätnástimi rokmi zbavil obvinenia a konštatoval, že sa nepodieľal na podvode voči Technopolu, na Slovensku je realita iná - bude v tejto veci po zrušení milosti opäť trestne stíhaný. To bude mať za následok podľa zákona o štátnej službe postavenie mimo službu a zníženie platu na 40 percent pôvodného," povedal exnovinár a analytik Žitný.

"Michal Kováč mladší dostal od svojho otca, prezidenta Michala Kováča, milosť len preto, aby mohol dostať naspäť pas, bez ktorého nemohol vycestovať do Nemecka, kde chcel predstúpiť pred súd v Mníchove, aby dokázal svoju nevinu v tzv. kauze Technopol. Paradoxom bolo to, že najprv slovenské štátne orgány - ako to konštatoval vyšší krajinský súd vo Viedni - zavliekli prezidentovho syna do Rakúska, aby ho rakúske orgány vydali nemeckým a potom, keď prezidentov syn sám chcel do Nemecka vycestovať, slovenské štátne orgány mu v tom bránili zadržaním pasu s odôvodnením, že je obvinený z podvodu. V duchu tohto paradoxu dnes konali aj slovenskí poslanci, ktorí svojím rozhodnutím urobili z obete zavlečenia podozrivého zo spáchania trestného skutku podvodu. Toho skutku, ktorý v skutočnosti nespáchal, čo už pred devätnástimi rokmi konštatoval mníchovský súd," zdôraznil Žitný.

"Takto to vyzerá, keď sa slovenskí politici rozhodnú presadzovať právo a spravodlivosť. Dúfam, že ústavní sudcovia, ktorí budú o zrušení amnestií rozhodovať, budú rozhodovať podľa práva a nie podľa toho, čo diktujú záujmy politických strán," povedal na záver.

Amnestovanie bolo nebezpečným precedensom, tvrdí Tóth

Amnestovanie páchateľov zavlečenia prezidentovho syna - Michala Kováča mladšieho a zmarenia referenda bolo nebezpečným precedensom. Uviedol dnes exnovinár a bývalý šéf rozviedky slovenskej tajnej služby a v súčasnosti publicista Peter Tóth.

"V súvislosti s prijatým riešením zrušenia Mečiarových amnestií je potrebné zdôrazniť, že ide a musí ísť len o mimoriadne a výnimočné opatrenie. Amnestovanie páchateľov zavlečenia prezidentovho syna a zmarenia referenda bolo nebezpečným precedensom. Po takmer dvoch desaťročiach sa parlament odhodlal tento precedens zvrátiť. Vytvoril sa tým ďalší precedens, ktorý môže byť potenciálne taktiež nebezpečný, ak si správcovia republiky neuvedomia, že k opatreniam podobného významu možno siahať len výnimočne. Prijímať zmeny s retroaktívnymi účinkami musí byť opodstatnené nielen morálne, ale aj s hlbokým pochopením ich účinkov pre našu budúcnosť a stabilitu republiky," vyslovil svoj názor Tóth.

"Zmena ústavy, umožňujúca zrušenie Mečiarových amnestií a Kováčových milostí bola prijímaná v atmosfére, ktorá nabáda k opatrnosti. Médiám a predstaviteľom permanentnej revolúcie v parlamentných laviciach sa opäť podarilo navodiť dojem, že každý, kto nesúhlasí s rušením amnestií alebo sa stavia k tomuto riešeniu skepticky, je nepriateľom demokracie a pomáha páchateľom vyhnúť sa zodpovednosti," povedal mimo iného Tóth, ktorý sa dlhé roky venoval kauze zavlečenia Kováča mladšieho do Rakúska.

OĽaNO-NOVA o zrušení amnestií poslancami

Hlasovanie si prišli osobne pozrieť aj viacerí členovia vlády na čele s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD). Uznesenie podporili všetci prítomní poslanci Smeru-SD, SNS, Mostu-Híd, SaS, OĽaNO-NOVA aj Sme rodina. Kladne hlasovali aj všetci nezaradení poslanci okrem Petra Marčeka. Uznesenie nepodporili poslanci ĽSNS.

Aj keď plénum amnestie Mečiara a milosť Kováča zrušilo, posledné slovo bude mať Ústavný súd SR. Ten do 60 dní buď rozhodnutie parlamentu potvrdí, alebo zneguje a amnestie budú platiť ďalej. Ak súd neprijme v uvedenej lehote žiadne stanovisko, rozhodnutie parlamentu bude účinné.

Zrušenie amnestií je veľmi lichotivé, tvrdí Havlát

Zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara poslancami Národnej rady SR je veľmi lichotivé. Uviedol na dnešné rozhodnutie parlamentu dlhoročný obhajca Michala Kováča mladšieho advokát Ján Havlát. "Na obdobie 90. rokov, po únose môjho klienta, si pamätám veľmi dobre. Bolo to neopakovateľné obdobie a také už predpokladám, že v dejinách Slovenska nikdy nebude. Ako vnímam zrušenie amnestií veľkou väčšinou poslancov? Tak je to veľmi lichotivé. Viem, že v týchto dňoch sa bude ďalej pokračovať na parlamentnej pôde. Otázka je, aký názor k tomu zaujme Ústavný súd a či vôbec zaujme. Mňa ako právnika tam fascinujú dve otázky, a to je, že to nie je premlčané, vyslovene, že to nie je premlčané, tak to mi trochu pripomína, ako keď sa postavím k Dunaju a poviem, že teraz prestaň už tiecť. Druhá otázka - právna, ktorá ma veľmi zaujíma, ako sa s tým Ústavný súd vysporiada, je otázka retroaktivity," dodal Havlát.

Keď bola dobrá vôľa, bolo treba Mečiarove amnestie zrušiť

Keď bola dobrá vôľa, tak bolo treba zrušiť amnestie Vladimíra Mečiara. Domnieva sa bývalý policajný prezident a plukovník Jozef Holdoš. "Keď uniesli Michala Kováča mladšieho do Rakúska, ako je tak pretraktované, tak som bol policajný prezident. Viem, že v tom čase som bol doma u svojej rodiny, ani ma nevyrozumeli o tejto situácii a keď som v pondelok prišiel do práce, tak to bolo už aj v médiách všade publikované," povedal exprezident Policajného zboru.

"Ako si spomínam, v každom prípade, keď je dobrá vôľa o zrušení Mečiarových amnestií, no tak ich treba zrušiť, a samozrejme, aj milosti syna prezidenta Michala Kováča tak, aby sa teda dospelo k vyvrcholeniu, čiže k vyšetreniu všetkých nekalých okolností okolo tohto prípadu. V tom čase, keď som bol policajný prezident, podo mňa nespadali vyšetrovatelia personálne, to spadalo pod ministra vnútra. Čiže týmito náležitosťami som ja nemohol ani disponovať a čo robili však oni vedia veľmi dobre, čo zadokumentovali, ako sa skutok stal. Ja len poviem k tomu ešte toľko, že špecifická situácia si vyžaduje špecifický prístup," zdôraznil dnes Holdoš.

Historický krok, tvrdí VIA IURIS

Organizácia VIA IURIS, ktorá zastrešila online podpisovú akciu www.somza.to, privítala dnešné prijatie Uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) o zrušení Mečiarových amnestií.

Ako ďalej informoval hovorca VIA IURIS Juraj Rizman, aj napriek tomu, že rozhodnutie parlamentu je iba prvým krokom a zrušenie amnestií ešte stále môže zablokovať Ústavný súd SR, je VIA IURIS presvedčená, že poslanci spravili historicky významný krok a vyslali verejnosti pozitívny signál, potrebný pre nastolenie spravodlivosti.

Situáciu ste mohli sledovať NAŽIVO

V texte dokumentu NR SR uznáva, že slovenskú spoločnosť dlhodobo znepokojujú amnestie Vladimíra Mečiara a tiež aj udelená milosť Michala Kováča svojmu synovi. Parlament chce tieto rozhodnutia zrušiť "vychádzajúc z presvedčenia, že neoddeliteľnou súčasťou právneho štátu je rešpektovanie základných práv a slobôd, rešpektujúc princíp, že amnestiu nemožno udeliť predstaviteľom štátnej moci, osobám, ktoré konajú v ich mene alebo v súčinnosti s nimi a blízkym predstaviteľom štátnej moci, berúc do úvahy Deklaráciu o ochrane všetkých osôb pred núteným zmiznutím a Medzinárodný dohovor o ochrane všetkých osôb pred nedobrovoľným zmiznutím a odvolávajúc sa na sľub prezidenta SR, ktorého súčasťou je záväzok vykonávať svoje povinnosti v záujme občanov a zachovávať a obhajovať ústavu a ostatné zákony".

Na začiatku rozpravy bolo pritom poslancov v sále iba minimum. Na zrušenie Mečiarových amnestií bude potrebných 90 hlasov.

VIDEO Historický moment Slovenska:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Koalícia privítala konštruktívny prístup opozície 

Koalícia považuje dnešné hlasovanie o zrušení Mečiarových amnestií za dôležité z pohľadu formovania politickej kultúry. Vyplýva to z dnešných vyjadrení predsedov koaličných strán premiéra Roberta Fica (Smer-SD), predsedu NR SR Andreja Danka (SNS) a podpredsedu parlamentu Bélu Bugára (Most-Híd). Premiér dnes na spoločnom vyhlásení lídrov koalície privítal konštruktívny prístup opozície, ktorá podľa neho opustila ideologickú rovinu a pristúpila ku koaličnému návrhu konštruktívne. Toto ocenili i ostatní koaliční partneri. Koalícia takisto zdôraznila, že ich riešenie považujú za jediné možné riešenie z pohľadu ústavnosti.

VIDEO Historický moment Slovenska:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/Marko Erd)

„Dnešný deň, pravdepodobne 17-stu hodinu, keď bude NR SR hlasovať, vnímam ako šancu začať novú kvalitu politického dialógu. Stojí pred nami celý rad zahraničnopolitických aj domácich výziev a dnešné hlasovanie môže byť signálom, že existujú témy, ktoré idú nad rámec koalično-opozičného zápasu. Je len na nás, či to bude len osamelý výkrik, alebo sa to stane pozitívnym trendom v slovenskej politike,“ povedal Fico. Zároveň pripomenul, že koalícia pred časom schválila aj deklaráciu, ktorá Mečiarove amnestie odsúdila.

Predseda NR SR a SNS Andrej Danko povedal, že 90-te roky neboli ľahké obdobie, ale ani jeden zo šéfov koaličných strán ho nespôsobil. Toto obdobie zároveň označil za ťažkú traumu. Je rád, že opozícia akceptovala návrh koalície, na oplátku koalícia akceptovala opozičné pripomienky. „Zastavili sme politické preteky o tom, kto je lepší a kto je horší,“ povedal Danko.

VIDEO Historický moment Slovenska:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/Marko Erd)

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár sa takisto poďakoval koaličným partnerom aj opozičným poslancom, ktorí za ich návrh hlasovali. Zároveň si podľa neho treba uvedomiť, že sa mení novodobá história. Je presvedčený, že Ústavný súd SR potvrdí zrušenie Mečiarových amnestií aj milosti udelenej prezidentom Michalom Kováčom. Zrušenie amnestií podľa neho súčasní politici dlhujú občanom aj napriek tomu, že túto traumu občanom nespôsobili oni. „Za 12 mesiacov nášho vládnutia môže byť toto jeden z najdôležitejších krokov vlády,“ myslí si Bugár o návrhu, ktorý „rieši to, čo bolo čiernym flakom na tvári SR“.

VIDEO Historický moment Slovenska:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/Marko Erd)

Diskusia by mala byť v tomto štádiu pokojná

Poslanec Erik Tomáš (Smer-SD) dnes v pléne parlamentu uviedol, že diskusiu o zrušení Mečiarových amnestií by v tomto štádiu, v ktorom je dnes, nemali sprevádzať nijaké roztržky. Tomáš pripomenul, že v čase, keď zavliekli Michala Kováča ml. do cudziny, bol ešte študent.

„Zdalo sa mi to absurdné. Už vtedy prípad vyzeral ako v zlom filme. Ako novinár som sa venoval vyšetrovaniu týchto prípadov. Či sa nám to páči, tieto činy sú súčasťou histórie našej krajiny,“ povedal a dodal, že ľudia majú právo sa dozvedieť, ako konali tí, ktorým zverili túto krajinu. Upozornil na to, že strana Smer-SD od začiatku považuje Mečiarove amnestie za morálny suterén. „Úprimne sa teším z toho, že sa opozícia pridala k návrhu, ktorý môže byť historický. Som rád, že môžem slobodne a zodpovedne hlasovať za ich zrušenie,“ dodal.

VIDEO Historický moment Slovenska:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/Marko Erd)

Dostál navrhuje zrušiť iba Mečiarove amnestie

Opozičný poslanec Ondrej Dostál (SaS) dnes predložil pozmeňujúci návrh uznesenia, podľa ktorého by sa zrušili Mečiarove amnestie, ale nerušila by sa milosť prezidenta Michala Kováča, ktorú udelil svojmu synovi Michalovi Kováčovi ml. „Chcem tak dať príležitosť poslancom, ktorý majú rovnaký názor ako ja, aby môj návrh podporili. Napriek tomu budem hlasovať za návrh pôvodného uznesenia bez ohľadu na to, ako dopadne môj návrh, lebo zrušenie amnestií je dôležitejšie ako nezrušenie milosti,“ povedal vo svojom vystúpení. Viacerí opoziční poslanci v pléne vyslovili, že Dostálov návrh podporia, ale rovnako tak podporia aj pôvodný návrh, ktorý ruší amnestie aj milosť.

Amnestie sa dali zrušiť aj bez ústavného súdu

Opozičný poslanec Martin Poliačik (SaS) povedal, že na to, aby sa mohli poslanci uznesením zaoberať, bolo treba 30 podpisov, v skutočnosti ho podpísalo až 89 zákonodarcov. Poslanec Peter Kresák (Most-Híd) pripomenul, že záujem poslancov bol vyšší, len z technických dôvodov sa musel proces podpisovania návrhu uznesenia ukončiť. „Ja budem ten najšťastnejší, keď sa nám podarí zásadným počtom podporiť toto uznesenie,“ povedal Kresák. Poliačik verí, že v hlasovaní o uznesení sa ešte jeden potrebný hlas nájde. „Potom začne ten najdôležitejší proces. Rozhodnutie ústavného súdu bude rozhodujúce,“ povedal.

Podľa neho sa v NR SR ukázalo, že zhoda v spoločnosti je príliš veľká na to, aby to ústavný súd mohol ignorovať. „Nemyslím si, že toto riešenie je jediné ústavné. NR SR mohla zrušiť amnestie svojím vlastným rozhodnutím bez ústavného súdu. Koaličný návrh však nepodporujeme pre Erika Tomáša, Smer-SD, ani pre koalíciu, ale preto, lebo sme vedeli, že občania chcú vidieť zrušené Mečiarove amnestie. Nehrajme sa, kto prebral iniciatívu. Ten vulgárny človek, premiér, nemá zásluhu na tom, že budú zrušené amnestie. Ľudia z opozície sa povzniesli na to, kto prišiel s návrhom," vyjadril a dúfa, že podpora pre uznesenie pôjde naprieč plénom a Mečiarove amnestie sa dnešným dňom naveky stanú minulosťou.

Poslanec Tomáš kritiku Poliačika neignoroval, no pripomenul mu, že aj on bude hlasovať „za vládny návrh, na začiatku ktorého bola iniciatíva samotného premiéra". „Chcem ešte raz oceniť opozíciu, ktorá sa k návrhu pridá," dodal. Poslanec Peter Pčolinský (Sme rodina) vyjadril, že „mu je jedno, kto návrh predkladá". Zdôraznil, že Sme rodina chce, aby boli amnestie zrušené, a preto návrh uznesenia podporia.

Viac o téme: ParlamentRokovanie Mečiarove amnestie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu