Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Buďte na voľby pripravení, veľká spoveď kandidátov: Takto sa chcú pobiť o post župana!

Kandidáti Zobraziť galériu (17)
Kandidáti (Zdroj: Kandidáti)

KOŠICE - Dvadsaťtri kandidátov, dve župy. Také sú zatiaľ čísla na východnom Slovensku pred blížiacimi sa voľbami predsedov VÚC. Prečítajte si, ako sa chystajú vyraziť jednotliví kandidáti v Košickom a Prešovskom samosprávnom kraji do boja!

 

Košický samosprávny kraj

Predsedom Košického samosprávneho kraja chce byť dvanásť kandidátov. Pozíciu župana by si rád vyskúšal Richard Raši nominovaný Smerom, kandidátka národniarov Jarmila Tkáčová. Za Most-Híd kandiduje Karol Pataky. Strany SaS, OĽaNO-NOVA a KDH podporujú nezávislého kandidáta Rastislava Trnku. 

Nový parlament nominoval Rudolfa Botka, Jozefa Červeňáka Rómska iniciatíva Slovenska, Olivera Petríka strana JEDNOTA – ľavicová strana Slovenska, Lukáša Sisáka komunisti a Štefana Surmáneka Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko.

Medzi tromi  nezávislými kandidátmi sú Róbert Bačinský, Jaroslav Džunko a Vladislav Stanko.

RICHARD RAŠI (Smer-SD, SMK-MKP, SZS, SaNK)

Richard Raši
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: glob.sk)

Foto: Richard Raši

1.)  Ako ste spokojný so súčasným vedením župy?

Po súčasnom predsedovi a jeho tíme  je v kraji vidieť mnoho urobenej práce a ja by som rád na všetky pozitívne projekty nadviazal. S novou energiu, entuziazmom a chuťou je možné pomôcť celému kraju vo viacerých oblastiach - od vzniku nových pracovných príležitostí cez dopravnú infraštruktúru po turizmus, kvalitné školy prepojené s praxou, ale aj kvalitné domovy sociálnych služieb a zdravotníctvo.

2.) Čo je najpálčivejší problém župy?

Každá časť nášho kraja má svoje osobité problémy - na Sobranecku trápia ľudí iné veci ako v Above, na Spiši, Zemplíne alebo na Gemeri. Ale v jednom sa zhodujeme všetci - rodiny majú ostať spolu, deti, či manželia by nemali odchádzať za prácou preč z kraja. To docielime iba tak, že ľudia  si nájdu v Košickom kraji dobre platenú prácu. Spoločne s tým musí prísť zlepšenie školstva, pokojné bývanie, kvalitné služby, šport, kultúra...  Kľúčové je naštartovať turistický ruch, spropagovať pamiatky UNESCO, ale aj turistické zaujímavosti v malých obciach, pretože turizmus prináša pre ľudí prácu. Kraj musí byť aktívnejší - pomôcť môže kvalitnými cestami, ale aj propagáciou doma a najmä v zahraničí.

3.) Plánujete zverejniť financovanie kampane?

Áno. Moja kampaň bude financovaná prostredníctvom transparentného účtu strany SMER-SD a zriadil som si aj vlastný transparentný účet, ktorý v prípade potreby využijem.

4.) Ako by ste zatlačili na vládu, aby venovala VÚC viac pozornosti?

Mojou výhodu je, že som poslancom Národnej rady a mám dobré osobné vzťahy v našom hlavnom meste. Z vlastnej skúsenosti viem, že peniaze do mesta, či kraja neprídu sami, ale treba o ne bojovať v Bratislave. Dôkazom, že sa nám to darilo, sú mnohé v Košiciach úspešne realizované projekty s pozitívnym ohlasom na Slovensku i v zahraničí. Pri tejto vláde máme príležitosť získať aj zdroje pre náš kraj a ja by som ju rád využil.

JARMILA TKÁČOVÁ (SNS)

Jarmila Tkáčová
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Jarmila Tkáčová)

Foto: Jarmila Tkáčová

1.) Ako ste spokojný so súčasným vedením župy?

Nespokojná. Na jednej strane ako občan takmer necítim, že máme krajskú samosprávu. Župan je skôr celebrita, ako reálny správca. Na strane druhej sú tu vypuklé problémy, ktoré sa vlečú a na riešenie ktorých bolo času, ale reakcie zo strany vedenia župy pripomínajú skôr hasenie požiarov, ako reálne skutky. Na reštart už  ani nie je potenciál. Nepretržité vykonávanie funkcie nasadí človeku klapky a stráca zmysel pre realitu.   

2.) Čo je najpálčivejší problém župy?

Ťažko sa rozhodnúť vybrať jeden. Zlý stav cestnej infraštruktúry? Po rozbitých a chýbajúcich cestách neprídu  investori ani turisti,  nehovoriac o škodách, ktoré na takýchto cestách vznikajú na autách. Alebo vysoká nezamestnanosť v hladových dolinách? Nie sú podnikatelia, ktorí by investovali do tvorby pracovných miest, chýba kvalifikovaná pracovná sila ako kuchári, čašníci,  remeselníci. Stagnáciu cítiť hlavne v najchudobnejších  hladových dolinách a osadách. Nezamestnaných je tam veľa, hlavne tých dlhodobo, ktorí už nemajú prakticky žiadne pracovné návyky.

3.) Plánujete zverejniť financovanie kampane?

Kampaň bude financovaná cez transparentný účet SNS, ktorý je zverejnený. Vyúčtovanie za svoju osobu  uverejním na svojej webovej stránke www.tkacova.sk .

4.) Ako by ste zatlačili na vládu, aby venovala VÚC viac pozornosti?

Osobnosťou županky, ktorá bude hovorcom a vyjednávačom za občanov a  samosprávy. Musí ju byť vidieť a počuť, musí od kompetrentných žiadať to, čo komunity reálne potrebujú.  Pretože nie úradníci od stola, ale ľudia žijúci v konkrétnej lokalite najlepšie vedia, čo im chýba. A to im musíme dať. Je tu aj nástroj cez splnomocnenca vlády pre najmenej rozvinuté okresy, ktorého možnosti je potrebné  maximálne využiť  a inšpirovať ho vlastnými požiadavkami.  

RASTISLAV TRNKA (nezávislý s podporou SaS, OĽaNO, KDH, NOVA, Šanca)

Rastislav Trnka
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Rastislav Trnka)

Foto: Rastislav Trnka

1.) Ako ste spokojný so súčasným vedením župy?

Posledné týždne sa intenzívne stretávam s ľuďmi v našom kraji. Hovoria mi ako to tu majú radi, ako tu chcú zostať žiť, ale prekáža im, že kraj je zaspatý. Pýtam sa ich, či sa im tu žije lepšie ako pred štyrmi rokmi. Odpoveď je jednoznačná - nežije. Nie je tu viac pracovných príležitostí, cesty sa neopravujú, východ nie je atraktívnejší ako býval. A čo je najhoršie, utekajú nám mladí ľudia za prácou a rozdeľujú sa rodiny. Po 12-ročnom vedení župy pánom Trebuľom a dominancii strany Smer v Košickom samosprávnom kraji vidíme všetci množstvo premárnených príležitostí a stále väčšie zaostávanie regiónu. Myslím, že robia obrovské množstvo chýb a ich opakovanie je pre náš život v tomto kraji nebezpečné.

2.) Čo je najpálčivejší problém župy?

Kdekoľvek v kraji máme stretnutia s občanmi, najčastejšie mi opakujú, že kraj zaspal v týchto oblastiach: dlhodobo neriešená vysoká nezamestnanosť, zlá situácia sociálne odkázaných, zlý stav zdravotníctva, úpadok školstva, cestná sieť, životné prostredie a korupcia. To všetko sú oblasti, ktoré mladý a energický župan môže rozhýbať alebo vyriešiť. Preto kandidujem. Chcem, aby sa opäť začali riešiť existujúce problémy. Nie sú to neprekonateľné úlohy. Je to otázka vôle.

3.) Plánujete zverejniť financovanie kampane?

Už teraz je zverejnené. Zriadil som transparentný účet, kde je možné sledovať kompletné financovanie mojej kampane. S našim súperom, ktorý ma krytie z Bratislavy, sa nevieme porovnávať, ale teší ma, že za nami stoja ľudia a podporujú rozhýbanie kraja. To je viac ako hory peňazí.   

4.) Ako by ste zatlačili na vládu, aby venovala VÚC viac pozornosti?

Východ Slovenska nie je žiadna zabudnutá periféria, narodili sme sa tu a chceme tu žiť. Chceme využiť šikovnosť našich ľudí. Ja mám dosť energie a drzosti, aby som ju vláde ukázal a vypýtal si jej pozornosť. Aj ona tu má voličov, o ich hlas sa tiež uchádzam. Nemôžu ho ignorovať a pchať hlavu do piesku. Východ nesmie byť odkladisko pre vyslúžilých a unavených politikov Smeru. Vláda nám môže byť partnerom, ktorým, aby som bol úprimný, už dvanásť rokov nebola. Budem trvať na tom, aby nám vláda pomohla s investíciami do infraštruktúry a výskumom. Spojím sa aj s Prešovským krajom, aby náš tlak bol silnejší.  

KAROL PATAKY (Most-Híd)

Karol Pataky
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: FB / Karol Pataky)

Foto: FB / Karol Pataky

1.) Ako ste spokojní so súčasným vedením župy?

Vysoko si cením každú pozitívnu iniciatívu, ktorá sa v rámci zákonných možností uskutočnila v záujme našich občanov za posledé roky. Zároveň však musím dodať, že by som neprijal kandidatúru našej strany na post predsedu samosprávneho kraja, ak by som neveril tomu, že sa dá urobiť ešte viac pre našich občanov a pre náš kraj. Avšak už hneď na začiatku volebnej kampane by som chcel podotknúť, že nie som zástancom takej politiky, ktorá nové zmeny uskutočňuje na úkor starých, zabehnutých a dobre fungujúcich. Tam, kde budú potrebné radikálne zmeny, môžu odo mňa občania, ktorí mi dali svoj hlas, očakávať rázne vystupovanie, a zároveň ak bude možné staviať na pevné základy výsledkov práce mojich predchodcov, budem ich podporovať a v práci pokračovať. Potrebujem však k tomu pomoc všetkých čestných občanov.

2.) Čo je najpálčivejší problém župy?

Samosprávne kraje majú kompetencie v oblastiach pozemných komunikácií, autobusovej dopravy, civilnej ochrany, sociálnej pomoci, územného plánovania, školstva, telesnej kultúry, divadelnej činnosti, múzeí a galérií, osvetovej činnosti, knižníc, zdravotníctva, humánnej farmácie, regionálneho rozvoja a cestovného ruchu. Žiaľ, vidím vážne nedostatky v týchto oblastiach. Človek, ktorí vníma veci okolo seba a chodí s otvorenými očami, nemôže byť spokojný s našou infraštruktúrou, stavom našich ciest a nemyslím si, že je všetko v najväčšom poriadku v oblasti školstva, zdravotníctva alebo sociálnych služieb. Ja som ale presvedčený o tom, že najväčšie nedostatky nášho kraja spočívajú skôr vo veľkom počte nezamestnaných a v tom, že finančné ohodnotenie našich pracovníkov nieže nesiahajú na európske normy, ale vo väčšine prípadov sa ani nepriblížia výplatám západných krajov našej republiky. Ako ekonóm, primátor a regionálny politik tvrdím, že riešením väčšiny sociálnych problémov je zlepšenie ekonomiky.

3.) Plánujete zverejniť financovanie kampane?

Samozrejme. V tomto smere sme prvé kroky urobili ešte počas leta, finančné pohyby týkajúce sa politickej kampane si môžete odsledovať na webovej stránke - transparentneucty.sk

4.) Ako by ste zatlačili na vládu, aby venovala VÚC viac pozornosti?

Nemyslím si, že by bolo treba „nútiť ” tak súčasnú, ako aj predchádzajúce vlády, aby upriamili pozornosť na problémy jednotlivých krajov. Je potrebné pomenovať skutočné problémy a vytýčiť jasné, dosiahnuteľné / uskutočniteľné ciele a snažiť sa dosiahnúť korektnú a jasnú spoluprácu medzi vedúcimi predstaviteľmi štátu, politických strán a samosprávnych krajov. Pri uskutočnení promptných, účinných riešení a konkrétnych návrhov nemôžeme vylúčiť ani ciele opozície. Samozrejme, iba v tom prípade, ak ich ciele sú poctivé, úprimné a neprejavia sa len ako ich aktuálne politické záujmy.

JAROSLAV DŽUNKO (nezávislý)

Jaroslav Džunko
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Jaroslav Džunko)

Jaroslav Džunko - Foto: Jaroslav Džunko

1.) Ako ste spokojný so súčasným vedením župy?

V poslednom čase sa každé voľby aj nastavajúce župné zvrhávajú na súboje politických strán, aby ich vyhrali alebo dosiahli čo najlepšie výsledky, aby potom svojimi vyvolenými členmi obsadili dobré platené miesta a mali hlasovaciu moc rozhodovať o aktivitách, z ktorých sa dá napĺňať vrecká a „bankovorajové“ účty. Záujmy občanov sú na vedľajšom mieste.

V Košickom samosprávnom kraji sa SMERu darilo 12 rokov mať stále toho istého predsedu. Ako skutočne nezávislý kandidát som absolventom dvoch vysokých škôl, aktívny vynálezca a so skúsenosťami z ôsmich rôznych zamestnaní, pokúšam sa túto stranícku hegemóniu SMERu prerušiť.

Vo vedení župy dlhodobo pracujú politicko-karieristicky zameraní ľudia, ktorí už nemajú tvorivú kreativitu pre rozvoj Košického samosprávneho kraja. Majú síce každodenné snahy riadiť a udržiavať prevádzku podriadených organizácií, ale v celkovej bilancií svojich neschopnosti vytvorili dlh až 63,1 mil. €. Ročne za úroky musí kraj platiť až 11,48 mil. €. Viete si predstaviť, čo za tých 11,48 milióna úrokov by sa dalo v kraji spraviť ? Takže s vedením župy nie som spokojný !!!!!   

2.) Čo je najpálčivejší problém župy?

Pri takomto SMERáckom vedení Košickej župy za 12 rokov je problémov viac. Každoročne opakujúce sa výtlky na cestách. Kraj síce plánuje v tomto roku vydať na stavby, opravy a údržby ciest až 45,9 mil. €, ale v tom je započítaný úver 10,5 mil. €. Ako chemik rozumiem podstate problému, čo spôsobuje, že každoročne sa zhoršuje kvalita asfaltových ciest na celom Slovensku. A ako vynálezca mám aj nápady ako vylepšiť technológiu opravy ciest, aby sa predĺžila ich trvanlivosť a znížili finančné náklady.

Ďalším vážnym problémom v Košickom samosprávnom kraji je nezamestnanosť.  Za desať rokov Ficovej vlády sa šesť neschopných ministrov hospodárstva snažilo nie veľmi úspešne prilákať do priemyselných parkov v kraji zahraničných investorov, aby ľudia mali kde pracovať. Lepší úspech v lákaní zahraničných investorov by mala možno pekná dedinská Anča, keby začala ukazovať svoj priemyselný park.

V Košickom kraji je potrebné na ceste R2 a diaľnici vybudovať dva tunely: Soroška a Dargov.

Na to netreba ani lákať zahraničných investorov, ale využívať môj návrh patentu PP4/2013, podľa ktorého sa dajú z tunela vyrezávať veľké kamenné hranoly, ktoré sa po vyvezení z tunela môžu spracovať na užitočné kamenárske výrobky, pričom sa vytvoria pracovné miesta.

3.) Plánujete zverejniť financovanie kampane?

Podľa zákona mám vytvorený transparentný účet v banke na financovanie volebnej kampane.

4.) Ako by ste zatlačili na vládu, aby venovala VÚC viac pozornosti?

Z neschopnej vlády bude ťažké niečo vytlačiť. Dnešná doba je dobou vedy a techniky. Tragédiou Slovenská je, že tu politiku ovládajú politickí právnickí karieristi počnúc vládami: Čičovej, Čarnogurkého, Mečiarovej, Moravčíkovej až po Ficovu. So svojím právnickým vzdelaním nevedia prijať správne hospodársko-technické rozhodnutia a nevedia si ani vybrať dobrých ministrov a poradcov.

Na Slovensku koncom socializmu bola dobre rozvinutá poľnohospodárska a strojárenská výroba, autobrzdy v Prešove, autonápravy v Bánovciach, autoplechy VSŽ. Keď Havel zakázal výrobu tankov na Slovensku, Čarnogurský mal okamžite na uvoľnených strojárenských linkách spustiť výrobu automobilov. Neurobil nič, nechal to všetko skrachovať. Mečiarove privatizácie a dosadzovanie kamarátov do vedenia štátnych podnikov navodilo ďalší úpadok. No a za desať rokov Ficovej vlády šesť ministrov hospodárstva nič nedokázali, keď boli pri moci. Titulovaní ministerskí inžinieri lákajú na Slovensko zahraničných investorov, neschopní vlastnou technickou tvorivosťou zorganizovať nejakú výrobu. Ako je možné, že zahraniční inžinieri v Južnej Kórei, Nemecku, Francúzsku, Anglicku,...  a ich zahraničné vlády vedia zorganizovať technické výroby (napr. aut) a exportovať ich aj na Slovensko, aby z toho ich štát mal zisk.

Na vládu nebudem tlačiť. V  úrade KSK plánujem zriadiť nový „odbor vedecko-technického rozvoja“ v zmysle zákona 302/2001 Z.z., §4, odsek (1), písm. e), na realizáciu vlastnej investičnej a podnikateľskej činnosti KSK. 

JOZEF ČERVEŇÁK (Rómska iniciatíva Slovenska)

Jozef Červeňák
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Jozef Červeňák)

Jozef Červeňák - Foto: Jozef Červeňák

1.) Ako ste spokojný so súčasným vedením župy?

Spokojnosť s vedením súčasnej župy, toto je filozofická otázka, mnohí ľudia v Košickom kraji absolútne ani nepoznajú, čo je to VÚC a už vôbec ich kompetencie. Moja osobná spokojnosť či nespokojnosť musí vychádzať opäť len z možností voliteľných zástupcov KSK, ktorí sa periodicky opakujú. Tí istí na čele, tí istí v parlamente. Nie nie som spokojný s terajším vedením a mám na to aj svoje dôvody! 

2.) Čo je najpálčivejší problém župy?

Nedá sa urobiť rebríček najpálčivejších problémov, každý to vníma ináč. Ako vždy to bude doprava, cesty, diaľnice, tunel Soroška, zdravotníctvo, zamestnanie – poloprázdne priemyselné parky, sociálna oblasť, veľmi slabý záujem o kvalitné riešenie rómskej agendy – chýba mi zodpovednosť župy za túto agendu, nezáujem požiadať vládu o prenos kompetencií na župu a s ňou vytvorenie regionálneho splnomocnenca pre rómske komunity. Duálne vzdelávanie pre sociálne slabšie deti z jednotlivých lokalít, zvyšovanie počítačovej gramotnosti a množstvo iných podnetov...

3.) Plánujete zverejniť financovanie kampane?

Samozrejme – nemám ani jeden bilbord na rozdiel od veľkomožných pánov, ktorí už rok „viseli“ za drahé financie po celom kraji. Naše financie sú obmedzené, ktoré nie je potrebné ani zverejniť. Naša strana nemá mecenášov.

4.) Ako by ste zatlačili na vládu, aby venovala VÚC viac pozornosti?

Toto je oblasť legislatívy a predovšetkým oblasť kreativity osmičky predsedov VÚC na Slovensku, ktorí by museli viac spolupracovať a pravidelne hľadať, navrhovať a predkladať v rámci decentralizácie verejnej správy isté poznatky, zmeny a kompetencie. K celému procesu venovania viac pozorností je CESTA -  ZMOS.

Prešovský samosprávny kraj

O post prešovského župana sa uchádza jedenásť kandidátov. Svoj záujem viesť kraj po piatykrát avizoval súčasný predseda Peter Chudík, strana Šanca navrhla za kandidáta Prešovčana Františka Oľhu, kandidovať budú aj primátor Levoče Milan Majerský (KDH) a bývalý viceprimátor Popradu Pavol Gašper (nezávislý).

Strana SNS na post predsedu PSK navrhuje Miroslava Škvareka, neparlamentná strana Nezávislosť a Jednota (NAJ) nominovala Františka Bednára, Andrej Gmitter a Ján Garaj kandidujú ako nezávislí. ĽSNS nominovala Jozefa Mihalčina. Kandidovať bude aj živnostník Eduard Markovič a pedagóg Jozef Šváč (Nový parlament).

PETER CHUDÍK (Smer-SD)

Peter Chudík
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Peter Chudík)

Foto: Peter Chudík

1.) Čo je podľa vás najpálčivejší problém župy?

Priority, ktorým sa venujem a chcem aj naďalej venovať, je viac ako jedna. Prešovský kraj pociťuje azda najviac zo všetkých VÚC problém regionálnych rozdielov, nedostatočný prílev investícií a tým aj nových pracovných príležitostí. Urobili sme veľa pre to, aby sme túto nevýhodu zmiernili napríklad rozvojom infraštruktúry a podporou cestovného ruchu a obchodu. Za úspech v tomto smere považujem pokračovanie výstavby D1 a modernizáciu regionálnej cestnej siete, do ktorej investujeme nemalé finančné prostriedky. V tejto práci pre všetky generácie nášho kraja nesmieme ale poľaviť, je potrebné v nej naďalej pokračovať.

2.) Plánujete zverejniť financovanie kampane?

Moja kampaň bude financovaná prísne podľa zákona a v tomto zmysle budú sprístupnené aj príslušné informácie verejnosti.

3.) Ako by ste zatlačili na vládu, aby venovala VÚC viac pozornosti?

Mnohé rozvojové projekty sa nám darí uskutočňovať práve vďaka efektívnej spolupráci s vládou. Zo strany vlády nepociťujem nedostatok pozornosti. Naopak, naša aktivita a ústretovosť vlády prinášajú ovocie. V tomto smere by som zmienil naše spoločné úsilie za dobudovanie diaľničnej siete v našom kraji. Verím, že tak, ako sme boli úspešní pri pokračovaní výstavby D1, budeme úspešní aj pri urýchlení výstavby rýchlostnej cesty R4 medzi Slovenskom a Poľskom. Oceňujem aj iniciatívu podpory menej rozvinutých regiónov, pretože si všetci uvedomujeme, že musí byť cielená, priama a adresná. Musí priniesť prácu ľuďom a prosperitu celému kraju. To, čo tomuto kraju chýba ale najviac, sú tzv. veľké investície a tam je pomoc vlády nevyhnutná.

MILAN MAJERSKÝ (KDH, SaS, OĽaNO-NOVA)

Milan Majerský
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Milan Majerský)

Foto: Milan Majerský

1.) Ako ste spokojný so súčasným vedením župy?

Otázka neznie ako som spokojný ja, ale ako sú spokojní obyvatelia Prešovského samosprávneho kraja. Náš kraj sa vyprázdňuje, ľudia odchádzajú za prácou buď do zahraničia, alebo na západ krajiny. Nemôžu predsa odísť všetky múdre hlavy a všetky šikovné ruky. Aj napriek tomu všetkému moja kandidatúra nebude konfrontačná. Jednoducho chcem ponúknuť iný pohľad na to, ako sa má riadiť samosprávny kraj. Skúsenosti na to mám z riadenia miestnej samosprávy i dlhoročnej práce poslanca Prešovskej župy.

2.) Čo je najpálčivejší problém župy?

Úlohou samosprávneho kraja je starať sa o všestranný rozvoj svojho územia a o potreby obyvateľov kraja. Najvážnejším problémom našej župy je chýbajúca infraštruktúra, cesty 2. a 3. triedy – kde sú cesty, tam je život. Z vlastnej skúsenosti viem, že keď je vybudovaná infraštruktúra, tak je jednoduchší príchod investora do danej lokality, ale prekvitá aj cestovný ruch. Ďalším problémom je nedostatok investorov, resp. chabá podpora miestnych podnikateľov a živnostníkov, a preto je tu odchod ľudí za prácou na západ krajiny, čo sa prejavuje vo vyľudňovaní kraja, najmä v pohraničných oblastiach. Dlhodobo je podceňované riešenia tzv. rómskeho problému, čo ma za následok radikalizáciu spoločnosti.

3.) Plánujete zverejniť financovanie kampane?

Celú kampaň budem financovať a financujem cez Transparentný účet. Najväčším prispievateľom a prvým vkladom do kampane bolo samotné KDH, ktoré mi prispelo sumou 70 000 €, ostatné finančné prostriedky budú z vkladov 62 kandidátov na poslancov. Pripomínam, že nie je to iba moja kampaň, je to kampaň celého tímu ľudí, ktorí sú zložení z troch strán KDH, OĽANO a SaS. Každý z kandidátov na poslanca prispeje na Transparentný účet sumou 700 € na spoločnú kampaň, v ktorej budeme spoločne prezentovaní. Posledným finančným zdrojom kampane bude crowdfundingové financovanie, to znamená, že malými sumami nám môžu prispieť naši sympatizanti na transparentný účet. 

4.) Ako by ste zatlačili na vládu, aby venovala VÚC viac pozornosti?

Sám pán premiér tvrdí, že predsedov samosprávnych krajov pokladá za svojich partnerov, lebo sú regionálnymi predsedami vlád. Je potrebné si uvedomiť, že čo sa týka kompetencií, tak je župan právom vnímaný ako regionálny predseda vlády. Ak aj napriek tomu spolupráca zlyháva, je potrebné premiérovi pripomenúť, že on nepomáha županovi, ale predsa ľuďom, ktorí žijú v danom regióne. Preto verím, že aj po mojom zvolení bude predseda vlády naďalej pomáhať ľuďom, ktorý žijú v malebnom Prešovskom kraji. Politika má byť vnímaná ako služba ľuďom, preto ak chceme, aby sa do politiky nedostávali ľudia korupčného typu, dajme šancu tým, o ktorých vieme, že žijú slušne, poctivo a svoje politické pôsobenie budú vnímať ako službu.

FRANTIŠEK OĽHA (Šanca)

František Oľha
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: František Oľha)

Foto: František Oľha

1.) Ako ste spokojný so súčasným vedením župy?

Prešovský kraj je najchudobnejší. Za jeho súčasný stav - najmä v doprave, regionálnom rozvoji a v nedostatočnej podpore tvorby pracovných príležitostí - je zodpovedné priamo vedenie kraja, rovnako aj Vláda SR. Zodpovednosť p. Chudíka je pritom až trojnásobná. Prečo? PSK vedie 16 rokov, z toho bol viac ako 12 rokov pri moci SMER. Sám je viacnásobným poslancom parlamentu za HZDS a neskôr za SMER. A do tretice,  o čom sa až tak nehovorí, je to, že za stav PSK  je tento politik plne zodpovedný už neuveriteľných 21 rokov, lebo od roku 1996 pôsobil, na Ministerstve vnútra SR ako splnomocnenec vlády pre zriadenie Prešovského kraja a od roku 1996 aj ako prednosta Krajského úradu v Prešove.

Ak PSK vychádza vo všetkých porovnaniach najhoršie spomedzi ostatných krajov, potom sú všetky pokusy súčasného vedenia zbaviť sa zodpovednosti za stav kraja, iba výsmechom voličom a občanom.

2.) Čo je najpálčivejší problém župy?

Najväčším problémom PSK je nedostatok pracovných príležitostí, pritom ho vláda v porovnaní s ostatnými krajmi podporuje stimulmi najmenej, ďalej takmer až vymieranie regiónu, dopravná infraštruktúra a školy, ktoré mladých ľudí nepripravujú na trh práce. Kraj však opúšťajú nielen študenti a mladí ľudia bez záväzkov, ale aj živitelia rodín, ktorí cestujú za prácou mimo región a aj do zahraničia.  V dedinách a mestách nám tu potom zostávajú "polovičné" rodiny, kedy je jeden z rodičov kvôli zabezpečeniu dôstojného života pre svoje deti dlhodobo preč. Problémov je však viac. Napríklad mesto Prešov a s ním celý kraj roky trpia  katastrofálnou cestnou infraštruktúrou, ktorá sa až do vybudovania rýchlostnej cesty R4 a obchvatu Prešova v smere Vranov, Bardejov na Poprad a Starú Ľubovňu, bude zlepšovať len čiastočne. Okolie Vranova trápi znečistenie ovzdušia,  vysoká nezamestnanosť a nulové plnenie vládneho Akčného plánu rozvoja okresu. V odľahlých oblastiach na severovýchode kraja je to dostupnosť zdravotnej a sociálnej starostlivosti a stav ciest 2. a 3. triedy. Problémom sú aj rómske osady, kde najchudobnejší Rómovia nemajú prácu, ani vzdelanie a v ich okolí sa majorita necíti bezpečne.

3.) Plánujete zverejniť financovanie kampane?

Samozrejme. Financovanie bude zverejnené. Ako kandidát na župana mám zabezpečené financovanie cez transparentný účet ŠANCE na voľby do VÚC 2017.

4.) Ako by ste zatlačili na vládu, aby venovala VÚC viac pozornosti?

Súčasný predseda PSK, ktorý sa zodpovedá vedeniu vládnej strany viac ako občanom, sa nikdy neodvážil dôsledne a verejne kritizovať vládu za dopravu, stav zdravotníctva a nedostatok práce v našom regióne.

Ak teda občania rozhodnú vo voľbách a odmietnu kandidátov, ktorí zastupujú vládne strany, potom sa automaticky zmení aj postavenie vlády k regiónom, lebo tieto vládne strany reagujú  "iba na podnety zvonku" a boja sa jedinej veci - volebného neúspechu. Pre občanov PSK a celého Slovenska je jedinou reálnou možnosťou, ako vystaviť "žltú kartu" súčasnej vláde a jej predstaviteľom za stav v regiónoch, odmietnutie ich kandidátov v župných voľbách.

MIROSLAV ŠKVAREK (SNS)

Miroslav Škvarek
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Miroslav Škvarek)

Foto: Miroslav Škvarek

1.) Ako ste spokojný so súčasným vedením župy?

Známku za fungovanie župy nevystavujem ja, ale občania. Ako primátor mesta sa každý deň stretávam s ľuďmi v snahe im pomôcť a riešiť ich problémy. Pre župu máme pripravený kvalitný program.
 
2.) Čo je najpálčivejší problém župy?

Celý samosprávny kraj potrebuje nový impulz. So svojím tímom chcem ponúknuť vlastnú víziu jeho rozvoja, ktorá bude zhmotnená v programovom desatore.

Občania žijúci v kraji by nemali odchádzať do zahraničia, nesmieme ich apriori kvôli práci a kariére nútiť sťahovať sa. Smutné prvenstvo prešovského kraja v dlhodobej nezamestnanosti musí byť minulosťou. Máme výbornú príležitosť spolupracovať s Poliakmi pri robustnejšej podpore cestovného ruchu, obnova ciest a stimuly súkromného sektora v agro-potravinárstve nám môžu pomôcť vytvoriť pracovné miesta. Vyvinúť tlak na štát aby urýchlene realizoval dlho avizovanú výstavbu R4, ktorá bude mať významný stimul pre rozvoj širšieho regiónu.

Cielená edukácia minoritných skupín by mala odštartovať ich efektívne začlenenie do spoločnosti. 
Šport dokáže zaujať mladých ľudí a je aj istou formou prevencie voči nežiaducim formám závislosti.
Rád by som podnietil obcé a mestá k väčšiemu zapájaniu sa do eurofondových projektov. Toto sú len niektoré z myšlienok, ktoré by som rád pretavil do realizácie  komplexného a ambiciózneho programu.   

3.) Plánujete zverejniť financovanie kampane?

Transparentnosť by mala byť jedným zo zásadných atribútov môjho zapojenia sa do župných volieb, okrem iného to vyplýva aj zo zákona. Financovanie mojej  celej kampane bude prostredníctvom transparentného účtu SNS

4.) Ako by ste zatlačili na vládu, aby venovala VÚC viac pozornosti?

Spolupráca s ústrednou štátnou správou, mestami a obcami priamo vyplýva už zo samotného zákona o vyšších územných celkoch. Najmä pri veľkých projektoch je táto spolupráca kľúčová. Som rád, že do zoznamu najmenej rozvinutých okresov Slovenska vláda zaradila okresy Bardejov, Snina, Medzilaborce a Kežmarok práve z nášho kraja. Pomôže to pri podpore najmä veľkých súkromných alebo štátnych investícií. Plánujem apelovať na stavbu rýchlostnej cesty R4, kde do podmienok pre zhotoviteľa by sa mala dostať povinnosť primárne zamestnávať ľudí z nášho kraja.

PAVOL GAŠPER (nezávislý)

Pavol Gašper
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Pavol Gašper)

Foto: Pavol Gašper

1.) Ako ste spokojný so súčasným vedením župy?

Svoju ne-/spokojnosť vyjdrujem tým, že kandidujem na funkciu predsedu Prešovského samosprávneho kraja.

2.) Čo je najpálčivejší problém župy?

To islé, čo v celej republike, ale v oveľa vypklejšej forme.

3.) Plánujete zverejniť financovanie kampane?

https://www.pavolgasper.sk/financie/

4.) Ako by ste zatlačili na vládu, aby venovala VÚC viac pozornosti?

Vláda už na seba tlačí sama tak silno, že to nevie ustáť ...

ANDREJ GMITTER (nezávislý)

Andrej Gmitter
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Andrej Gmitter)

Foto: Andrej Gmitter

1.) Ako ste spokojný so súčasným riadením župy?

Ak by som bol som súčasným riadením nášho samosprávneho kraja spokojný, neuchádzal by som sa o post župana. Ľudia v našom regióne by žili spokojný a plnohodnotný život a nič by ich netrápilo. Nepatrili by sme na posledné priečky vo všetkých dôležitých sociálnych a ekonomických 
ukazovateľoch. Nebol by to práve Prešovský kraj, kde sú najnižšie priemerné platy, najvyššia nezamestnanosť, najväčšia chudoba a veľmi skromné investície. Mladí aj starší ľudia by neboli nútení odchádzať za prácou do iných regiónov či zahraničia. Nepatrím medzi tých, čo iba 
kritizujú. Súčasný predseda samosprávneho kraja je na svojom poste od vzniku vyšších územných celkov, to znamená od roku 2002. Nebojím sa povedať, že určite za ten čas urobil aj dobré rozhodnutia, ale každý, kto tu žije alebo má prehľad o tom, aké regionálne rozdiely v náš 
neprospech vládnu na Slovensku uzná, že to chce nový vietor, nový prístup k riadeniu. Pozrieť sa na problémy z iného uhla a priniesť skutočne efektívne riešenia. Nie je mi jedno, v akých podmienkach žijú ľudia v našom kraji.

2.) Čo je najpálčivejší problém župy?

Problémov našej župy je skutočne veľa. Zhrniem to len v skratke. Máme najvyššiu nezamestnanosť, najnižšie priemerné mzdy, ľudia odchádzajú za prácou od rodín a o našich rodičov, starých rodičov, prarodičov sa nemá častokrát kto postarať.  S dostupnosťou zdravotnej starostlivosti to tiež nie je príliš dobré, najmä čo sa týka zdravotnej starostlivosti 
občanov žijúcich v odľahlejších obciach. Niekedy je to skôr na zaplakanie, že starší chorí ľudia musia celý deň stráviť cestovaním za predpísaním si svojich bežných liekov, pretože ani verejná doprava nepokrýva potreby občanov v dostatočnej miere. Prípoje autobusovej a vlakovej dopravy na seba niekedy vôbec nenadväzujú, čo spôsobuje komplikácie či už študentom alebo ľudom cestujúcim za prácou. Stav cestnej infraštruktúry u nás pozná hádam každý, kto tu žije a nerobí to 
dobrú vizitku ani pre tých, ktorí našim krajom prechádzajú. Ale netreba to vidieť len čiernobielo. Problémy sú na to, aby sa riešili. Práve preto som sa rozhodol uchádzať o post župana ako nezávislý kandidát, aby som dokázal, že aj v Prešovskom kraji sa dajú nájsť riešenia, ktoré 
uľahčia a skvalitnia život obyvateľom. Riadim sa tým, že netreba hľadať dôvody ako sa to nedá, ale spôsoby, ako sa veci dajú meniť k lepšiemu.

3.) Plánujete zverejniť financovanie kampane?

Vždy som tvrdil, že verejnosť by mala vedieť z akých peňazí je financovaná kampaň tých, čo sa uchádzajú    o verejné funkcie. Mám zriadený transparentný účet, ktorý je dostupný na mojej webovej stránke a každý, kto má záujem, si vie pozrieť odkiaľ peniaze prišli a kam smerovali, teda aké výdavky boli hradené.  Ako nezávislý kandidát bez finančného krytia od akejkoľvek politickej strany, resp. bez podpory rôznych finančných skupín si nemôžem dovoliť finančne nákladnú kampaň, preto tam budú len nutné výdavky spojené najmä s reklamnými plochami a propagačnými materiálmi. Určite nepoužijem ani 20 % z toho, čo umožňuje zákon.

4.) Ako by ste zatlačili na vládu, aby venovala VÚC viac pozornosti?

Nielen vláda SR, ale najmä poslanci Národnej rady SR, občanmi volení zástupcovia, majú povinnosť zastupovať a hájiť záujmy svojich voličov. Teda aj obyvateľov Prešovského samosprávneho kraja. Zároveň vláda musí poznať problémy, ktoré trápia ľudí v regiónoch. To znamená, že prostredníctvom regionálneho a následne sociálneho dialógu založeného na báze tripartity, t. j. rokovaniami so zástupcami zamestnancov, prostredníctvom odborov, zamestnávateľmi a vládou, je potrebné hľadať také riešenia, ktoré zjednodušia a skvalitnia život ľudí. Ako raz uviedla Monika Uhlerová, viceprezidentka Konfederácie odborových zväzov, dialóg na regionálnej úrovni prispieva k vytváraniu pracovných príležitosti, k podpore sociálnych služieb, vzdelávaniu, k riešeniu sociálnych a ekonomických problémov v mieste ich vzniku a tým k rastu životnej úrovne dotknutého obyvateľstva. Podporím každú takúto iniciatívu a to, aby sa viedol a rozvíjal sociálny dialóg na úrovni regiónu, pretože zástupcovia samosprávy, miestnej štátnej správy, zamestnávateľov a odborov v príslušnom regióne najlepšie poznajú problémy týkajúce sa lokálneho obyvateľstva. Slovenská republika nie je len Bratislava a okolie Nitry. Treba to čelným predstaviteľom našej krajiny neustále pripomínať a to všetkými možnými a dostupnými 
prostriedkami, napríklad aj aktívnym prístupom k regionálneho dialógu so sociálnymi partnermi. Keď nás nevpustia s požiadavkami cez dvere, nájdeme si iné alebo to skúsime oknom. Ak tým získam lepšie sociálno-ekonomické podmienky pre ľudí z nášho regiónu, tak mi to iste 
za to stojí.

FRANTIŠEK BEDNÁR (NAJ)

František Bednár
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: František Bednár)

Foto: František Bednár

1.) Ako ste spokojný so súčasným vedením župy?

Ako bývalý politický väzeň a občiansky aktivista  považujem za problém, že aj po skončení obdobia Mečiarizmu  vedie župu už šestnásty rok župan, ktorý bol nominantom HZDS.  Tomu zodpovedá  aj  situácia vo vedení, kedy je župan viac podnikateľom ako županom, čo potvrdzujú výpisy z jeho obchodného registra, ktoré hovoria jasnou rečou, že sa jedná minimálne v prípade spoločností 1 a 2 FVE Humenné o konflikt záujmov. Veľkým problémom je prepojenie župana s ľuďmi v médiách spájanými s organizovaným zločinom, čo je aj dôvodom prečo som župana ako jediný kandidát vyzval otvoreným listom, aby nekandidoval. Župan sa odpovediam vyhol a označil výzvu za klamstvá a ohováranie.

2.) Čo je najpálčivejší problém župy?

Zabetónované vedenie,  uprednostňovanie    lobistických  a klientelistických  záujmov  pred záujmami občanov PSK. Viaceré nemocnice vďaka županovi ovláda finančná skupina Penta. Ak by sa nemocnice vrátili späť pod župu, som presvedčený, žeby boli  spravované lepšie  tak, aby ušetrené prostriedky boli investované do technického a personálneho vybavenie nemocníc. Prerozdeľovať peniaze a lukratívne zákazky by dokázal každý.  So získaním financií z úspor je to však už oveľa komplikovanejšie. Jedine tu vidím priestor, najmä v znížení nákladov na energie, ktoré ako všetci dobre vieme tvoria najvyššiu položku v každej domácnosti, nevynímajúc ani VÚC. Ceny energii sa za posedných 15 rokov zvýšili v niektorých regiónoch až dvojnásobne. Problémom je, že župa nedokázala získať finančné prostriedky z eurofondov na podporu zelenej energie, získanými úsporami by bolo  možné a reálne, zabrániť odchodu najmä mladých ľudí, podporou   výstavby  dostupných nájomných bytov a rodinných domov v spolupráci s  VÚC. Paradoxne spoločnosti župana získali od vlády dotáciu 11. mil. eur na solárne  elektrárne z ktorých župa nemá žiadny profit.

3.) Plánujete zverejniť financovanie kampane?

Ako som už verejne vyhlásil, chcem vyslať jasný signál, že mi nejde o to, aby za z  funkcie župana stal zárobkový podnik, preto by som ju vykonával ako čestnú za priemerný mzdu v národnom hospodárstve a plat zo zákona by som dával  rodinám v sociálnej núdzi. V tejto súvislosti som sa zaviazal, že nebudem mať žiadne bilboardy a náklady mojej volebnej kampane nepresiahnu 500 eur.

4.) Ako by ste zatlačili na vládu, aby venovala VÚC viac pozornosti?

Žiaľ VÚC sa stali sa stali trafikami pre politických nominantov a prerozdeľovňou peňazí. Pokiaľ župy nebudú zrušené ako zbytočný medzičlánok, je potrebné v prvom rade, aby boli toky peňazí pod kontrolou verejnosti a aj vlády.  Jediným spôsobom ako zatlačiť na vládu je aktivizovať verejnosť ak bude nevyhnuté tak aj formou protestov.

EDUARD MARKOVIČ (nezávislý)

Eduard Markovič
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Eduard Markovič)

Eduard Markovič - Foto: Eduard Markovič

1.) Ako ste spokojný so súčasným vedením župy ?

V žiadnom prípade nemôžem povedať,že všetko čo bolo urobené v PSK je zle....!

Som človek, ktorý správne, pozitívne, dobré veci vníma, presadzuje, podporuje, ale veci zlého charakteru nebudem nikdy podporovať!

Je viacero oblasti, čo je potrebné zlepšovať, hlavne mi chýbajú nové pracovné príležitosti v menších okresoch, lebo ľudia sú bez práce a bez budúcnosti.

V tejto oblasti by som ako predseda VÚC aktívnejšie a razantnejšie vstupoval do rokovaní pri umiestňovaní zahraničných Investícií s využitím vlakovej dopravy, kde by sa aj kamióny prepravovali vlakovými súpravami, napr. do cieľovej stanice alebok doprave po vode.

Je čas začať lokalizovať veľké investície a umiestňovať aj do PO kraja. Zamerať sa na okresy, reagovať na ich potreby, problémy systémovo ich postupne riešiť, nenechávať ich do polohy krízovej situácie, kde následne odchádzajú nemalé finančné prostriedky.

Župa musí v maximálnej jej možnej miere podporovať služby a rozvoj vidieka, kultúru, kultúrne dedičstvo, historické pamiatky, zdravotníctvo, životné prostredie, modernizácia školstva, celoživotné vzdelávanie, šport, agrosektor, domovy dôchodcov, podpora mladých rodín a pod.

Vedenie župy musí mať rovnaký pohľad na každý okres v PO kraji, bez rozdielu, kto je momentálne primátorom mesta a v ktorej politickej strane figuruje.

O majetok VÚC sa musí vzorne starať, zveľaďovať, len vo výnimočnom, nutnom prípade predávať (štátny záujem a pod).

V školách obnoviť stavy v odbore základných remesiel: murár, zvárač, pekár, kuchár,maliar, kováč, automechanik a pod. Optimalizovať sieť stredných škôl VÚC aj napriek tomu, že to bude bolestivé, ale prinesie finančné prostriedky pre odbory, ktoré sú veľmi potrebné.

2.) Čo je najpálčivejší problém župy ?

V každej časti kraja, má župa svoje podlžnosti, hlavne mi nedá spomenúť vysoké percento nezamestnanosti, je nutné vytvárať pracovné miesta pre všetky skupiny ľudí rôznych remesiel, ale aj zaškoliť nevzdelaných ľudí na požadovanú prácu.

Zachovať si stále transparentný status výberových konaní, čo v konečnom dôsledku prinesie ekonomickú úsporu pre župu. Ekonomika a prosperita župy môže fungovať len vtedy, keď dáme šancu múdrym ľuďom, vynálezcom, zlepšovateľom, technológom, konštruktérom, matematikom, fyzikom, chemikom atď.

Turizmus, cyklotrasy, cestovný ruch, podpora elektromobility, kde zapojíme ľudí z výskumu čo prinesie prácu pre ľudí, programové stimuly a zároveň finančné prostriedky, ktoré ostávajú v našom regióne. K tomu, aby sme to aspoň čiastočne naplnili, potrebujeme zabezpečiť lepšiu infraštruktúru, hlavne cesty II. a III. triedy. Prioritou je urýchlené dokončenie R4, kde je nutné dôrazne apelovať, aby na uvedených prácach boli zamestnávaní z PO kraja a následne môžeme rozbehnúť iné zámery, ako cezhraničnú spoluprácu s PL a UA.

Urobím všetko preto, aby pri rokovaní vlády bolo urýchlené budovanie R4.

Súbežne musí byť nastavená ekonomiky pre každý okres, nezabúdať na menej rozvinuté regióny v prospech kraja.

Úlohou je zabezpečiť pre ľudí v PSK kraji adekvátne vzdelanie pre prácu v rôznych oblastiach a neotvárať štúdijné odbory, pre študentov, ktorí sa neuplatnia na pracovnom trhu. Školy musia vyučovať deti v čom sa uplatnia. Potrebujú adekvátnu prácu k vzdelaniu, aby neboli nútení odchádzať do zahraničia, čím dochádza vo veľkej miere k narušeniu rodín.

Je jednoducho potrebné počúvať názory, podnety, potreby obyvateľov a existujúce okamžite riešiť.

Budem sa v maximálnej miere snažiť aby sa dbalo na bezpečnosť našich občanov PSK, aby bola obmedzená a kontrolovaná VÚC. Jednou s foriem pre uvedené riziko, je vytvorenie spoločného projektu so splnomocnencom vlády SR pre národnostné menšiny, nájsť vhodný model pre dlhodobo nezamestnaných a vrátiť ich späť do pracovného procesu, obnoviť pracovné návyky.

3.) Plánujete zverejniť financovanie kampane ?

Áno, moja kampaň bude financovaná prostredníctvom môjho transparentného účtu, ktorý som si zriadil v Prima Banke Poprad. Nemám žiadny problém kedykoľvek predložiť doklady, čo vyplýva aj zo zákona.

Väčšina finančných prostriedkov bude z mojich vlastných zdrojov, mňa nebudú podporovať veľké finančné skupiny, ani žiadna politická strana, aby som musel niečo utajovať.

4.) Ako by ste zatlačili na vládu, aby venovala VÚC viac prostriedkov ?

Jedno je jasné pre každého župana....získať čím viac finančných prostriedkov na jednej strane, ale je veľmi dôležité, ako a komu sa prerozdelia!

Aj napriek tomu, že nekandidujem za politickú stranu, som presvedčený, že mojimi  osobnostnými schopnosťami si viem zabezpečiť pozíciu u členov vlády, pri rokovaniach o riešení problémoch PSK.

Dnes sú možnosti získania finančných prostriedkov aj zo zahraničia, kde je veľký potenciál, ak sú správne spracované progresívne, nadčasové projekty.

Viem si predstaviť spoločný projekt PO a KE kraja, ktorý by bol zaujímavý pre Bratislavu, aby pochopili VÝCHOD SLOVENSKA, je súčasťou SR a vláda si musí jednoducho uvedomiť v akom stave má kraje, okresy, obce, kde žijú naši občania, je to vizitka vlády SR, a VÚC.

Vzhľadom na najväčší kraj / 13 okresov /, postoj vlády SR, by mal rešpektovať potreby PO kraja v najväčšom merítku v každom smere. Nedá mi spomenúť, pomáhať, pri presadzovaní Zákona o Vysokých Tatrách, ktorý je spojený s celkovým cestovným rozvojom v PO kraji, národnými pamiatkami a podpora kúpeľníctva v regiónoch, kde pozícia VÚC je pomerne slabá, ale geograficky spadá do PSK.

Viac o téme: Košický samosprávny krajŽupné voľbyPrešovský samosprávny kraj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu