Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Veľké hodnotenie nemocníc: Rebríček najhorších a najlepších! Pozrite sa, ako dopadla tá vaša

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Marek Mrviš)

BRATISLAVA - Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) zostavil rebríček nemocníc na Slovensku. Najlepšia nemocnica je v Ružomberku a Starej Ľubovni, najhoršie spomedzi veľkých nemocníc skončila Bratislava a Žilina.

Najlepšími nemocnicami sa v tomto roku stali Ústredná vojenská nemocnica SNP v Ružomberku a Ľubovnianska nemocnica, n. o. Ružomberská nemocnica zvíťazila v kategórii štátnych univerzitných a fakultných nemocníc a ľubovnianska v kategórii všeobecných nemocníc. Nemocnica v Ružomberku predbehla vlaňajšieho víťaza Fakultnú nemocnicu v Nitre. Tretie miesto v kategórii veľkých nemocníc obsadila Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica.

INEKO - hodnotenie slovenských nemocníc

Silnou stránkou ÚVN v Ružomberku je spokojnosť pacientov a kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Po Univerzitnej nemocnici v Martine má ružomberská nemocnica najspokojnejších pacientov.

Ocenenie ružomberskej nemocnice prevzal Peter Lofaj.
Zobraziť galériu (7)
Ocenenie ružomberskej nemocnice prevzal Peter Lofaj.  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Slabšou stránkou vojenskej nemocnice v porovnaní s ostatnými zariadeniami v kategórii štátnych univerzitných a fakultných nemocníc je úmrtnosť na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS). Nemocnica v Ružomberku by sa mala tiež popasovať s relatívne vysokým dlhom po lehote splatnosti.

Veľké hodnotenie nemocníc: Rebríček
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: INEKO)

Ľubovnianska nemocnica vyhrala už tretíkrát 

V kategórii všeobecných nemocníc jednoznačne obhájila ocenenie Nemocnica roka 2017 Ľubovnianska nemocnica, n.o., čím dosiahla už tretie víťazstvo v rade. Nemocnica zo Starej Ľubovne si aj po roku udržala vo všetkých štyroch hodnotených základných kategóriách ukazovateľov vysoko nadpriemerné skóre, čo sa nepodarilo žiadnej zo všeobecných nemocníc. Ľubovnianska nemocnica má veľmi spokojných pacientov, ktorí si už na dobré umiestnenia nemocnice zvykli a zvyšujú svoje nároky, ale v porovnaní s ostatnými nemocnicami sa nesťažujú často. 

Veľké hodnotenie nemocníc: Rebríček
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: INEKO)

Druhé miesto obsadila, rovnako ako minulý rok, Nemocnica Košice-Šaca a.s. 1. súkromná nemocnica a tretiu pozíciu štátna Nemocnica Poprad, a.s. Ide o zopakovanie poradia na prvých troch miestach spred roka. Skokanom roka sa stala Nemocnica Snina, s.r.o., keď si medziročne polepšila o 15 priečok a vyšplhala sa až na 9. miesto. Dosiahla to najmä vďaka výraznému zlepšeniu v transparentnosti. 

Veľké hodnotenie nemocníc: Rebríček
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Nemocnica v Košiciach-Šaci po roku obhájila svoju jednoznačnú líderskú pozíciu v celkovej spokojnosti pacientov, pri ktorej bola za ostatné 4 roky zakaždým najúspešnejšia. Šačianska nemocnica má veľmi dobré finančné zdravie a minulý rok dosiahla v porovnaní s ostatnými nemocnicami najvyšší zisk na úrovni necelých 1,9 miliónov EUR.

Ocenenie ľubovnianskej nemocnice prevzal Peter Bizovský.
Zobraziť galériu (7)
Ocenenie ľubovnianskej nemocnice prevzal Peter Bizovský.  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Nitra prvenstvo neobhájila

Pretrvávajúcou doménou FN v Nitre sú najmä suverénne najlepšie hospodárske čísla spomedzi všetkých štátnych univerzitných a fakultných nemocníc. Medzi štátnymi nemocnicami má najnižšiu mieru úmrtnosti na JIS-ke. V protiklade s relatívne často medializovanými problémami a kauzami nemocnice je fakt, že od Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) dostáva pokuty za zle poskytnutú zdravotnú starostlivosť len sporadicky. Slabou stránkou FN Nitra je úmrtnosť na akútnu mozgovo-cievnu príhodu a slabinou zostáva aj relatívne nízka transparentnosť a otvorenosť voči verejnosti.

Naopak, jednoznačným lídrom v transparentnosti štátnych nemocníc je aj po roku FNsP F.D. Roosevelta v Banskej Bystrici a získala suverénne najvyšší počet bodov. Banskobystrická nemocnica sa hrdí relatívne nízkymi číslami pri úmrtnosti na akútnu mozgovo-cievnu príhodu a pri úmrtiach po operáciách. Zlepšiť by sa mala v platobnej disciplíne – má vysoké záväzky po lehote splatnosti, ktoré rastú.

Univerzitná nemocnica Bratislava skončila v našom hodnotení na nelichotivom predposlednom mieste vo svojej kategórií, a to napriek tomu, že ako jediná nemocnica exceluje pri všetkých indikátoroch kvality. Zato pri spokojnosti pacientov a v transparentnosti patrí medzi najhorších a jej hospodárske čísla sú doslova katastrofou, pričom ani vývoj trendu nedáva nádej na optimizmus.

Galanta, Bojnice a Považská Bystrica sú opäť najhoršie 

Na opačnej strane rebríčka všeobecných nemocníc sa ocitli zhodou okolností rovnaké tri nemocnice ako minulý rok. Z úplného dna sa však dostala Nemocnica v Galante, ktorá sa na rozdiel od stagnujúcich nemocníc z Považskej Bystrice a z Bojníc medziročne zlepšila. Najvýraznejšie zlepšenie vidno pri jej ukazovateľoch hospodárenia, kde sa za rok Svetu zdravia podarilo dostať galantskú, ale aj dunajskostredskú nemocnicu, ktoré boli ešte v roku 2015 župnými zariadeniami, z červených do čiernych čísel. O to horšie je, že NsP Prievidza so sídlom v Bojniciach má spomedzi všetkých nemocníc najhoršie čísla aj pri indikátoroch kvality.

Veľké hodnotenie nemocníc: Rebríček
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: INEKO)

INEKO zostavil rebríček nemocníc podľa spokojnosti pacientov, kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti, hospodárenia a transparentnosti. Bodové rozdiely medzi najlepšie hodnotenými nemocnicami boli relatívne tesné. O umiestnení nemocníc informovali Dušan Zachar a Barbora Tholtová. 

Obhajoba titulu je výsledkom dlhoročnej práce 

Obhajoba titulu najlepšej všeobecnej nemocnice na Slovensku je podľa riaditeľa Ľubovnianskej nemocnice, n. o., Petra Bizovského výsledkom dlhoročnej práce. "Je to výsledok nie krátkej cesty, ale dá sa povedať, že je to príbeh, ktorý začal v roku 2005, kedy sme sa transformovali z príspevkovej organizácie Prešovského samosprávneho kraja (PSK) na neziskovú organizáciu. Netvrdím, že to bolo len tým, pretože bolo treba zmeniť aj manažérske spôsoby riadenia a motivovať ľudí, presvedčiť ich, že sa oplatí robiť pre pacienta,“ uviedol Bizovský na margo ocenenia, ktoré sa nemocnici podarilo získať tretíkrát po sebe.

Teší ho najmä fakt, že v čase, kedy sa mestá, obce a kraje snažia zbaviť nemocníc, pretože zvyčajne zaťažujú ich rozpočet, tak Ľubovnianskej nemocnici sa darí správnym vedením robiť radosť svojim zriaďovateľom. Tým je okrem PSK aj mesto Stará Ľubovňa. "Sľúbili sme, že nebudeme žiadať od mesta ani od PSK žiadnu finančnú pomoc, to sme dodržali a aj teraz môžem povedať, že za posledné štyri roky nešlo z rozpočtu kraja ani cent na zdravotnú starostlivosť do našej nemocnice. Toto ma najviac teší,“ upozornil Bizovský.

Na ďalšie obdobie už má vedenie naplánované ďalšie investície v hodnote cez sedem miliónov eur. Tie by mali byť použité na modernizáciu operačných sál na chirurgii a gynekológii, vybudovanie nadštandardných pôrodných sál a tiež výstavbu urgentného príjmu a novej pohotovosti, aby sa zlepšil presun pacienta z prednemocničnej starostlivosti do nemocničnej. "Toto je naša vízia ďalšieho napredovania. Za všetkým tým, čo sa robí, stoja ľudia. Takže možno, keď sa teraz hovorí, že rozpočet bude lepší a poisťovne dajú viac peňazí, by sa mohlo pridať aj našim zamestnancom. Určite by si to zaslúžili," uzavrel riaditeľ.

Viac o téme: RebríčekNemocniceBratislavaNitraRužomberokŽilinaINEKO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu