Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Viac ako 83 percent rodičov vychováva svoje deti lepšie vďaka unikátnemu programu

PR článok Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Generali Poisťovňa)

Rodičia sa po absolvovaní špeciálneho programu naučia, ako rozvíjať u detí ich prirodzenú zvedavosť a schopnosti.

Gabika, Janka a Veronika. Tri ženy a matky, ktoré sa navzájom nepoznajú, sú z rôznych prostredí a rodín, majú iné problémy a ťažkosti, no predsa majú niečo spoločnétúžbu zaistiť pre svoje deti a vnúčatá lepšiu budúcnosť. Práve to ich priviedlo do programu Učenie pre život, ktorý pomaličky mení život k lepšiemu nielen ich deťom, ale celej rodine.

Jedna z prvých mám

Gabika sa hrou osudu razom ocitla tvárou v tvár neľahkej životnej skúške. Po strate svojho syna na seba prevzala úlohu matky aj starkej zároveň. V situácii, ktorá by zlomila mnohých, našla Gabika nielen novú silu, ale aj odhodlanie zabezpečiť lepší život pre svoje dve vnúčatá Dianku a Jarka, ktoré má v opatere. Aj preto sa rozhodla zapojiť, vôbec ako jedna z prvých mám, do programu Učenie pre život - iniciatívy, ktorá ponúka široké spektrum podporných vzdelávacích aktivít pre deti aj dospelých. Pravidelné workshopy na týždennej báze spájajú znevýhodnené rodiny v materskom alebo rodinnom centre, kde sa pod vedením certifikovanej líderky spoločne učia rozvíjať schopnosti svojich detí.

Viac ako 83 percent
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Generali Poisťovňa)

„V začiatkoch bol Jarko veľmi utiahnutý a opatrný, pretože má za sebou zložitú minulosť. Od svojej starej mamy sa nepohol ani na krok, takmer nehovoril a len pozoroval, čo sa vôkol neho deje. Podobne na tom bola aj jeho staršia sestra Dianka,“ spomína líderka programu Učenie pre život Lýdia Vencelová z MC Bakomi. Hovorí, že s Jarkom to bola náročná cesta, no dnes je z neho vďaka dlhodobému a trpezlivému úsiliu smelší, odvážnejší a aktívnejší chlapec. „Jarko neuveriteľne napreduje vo svojom vývine, viac si verí, rád skúša rôzne aktivity a objavuje svet. Kontakt s inými mu už nie je nepríjemný, aktívne sa zapája do hier a rôznych aktivít s deťmi aj dospelými,“ hovorí s úsmevom na tvári Lýdia. Aj pani Gabika hovorí, že je dnes z Jarka úplne iný chlapček.

Zázrak menom Dianka

Aj Gabikina vnučka Dianka čelila výzvam. V špeciálnej škole objavuje cestu k svetu, ktorý nie je vždy pripravený ju pochopiť. Program Učenie pre život jej ponúkol priestor, kde sa môže rozvíjať vo vľúdnom prostredí. „Program upevňuje jedinečnosť každého dieťaťa a Dianka, so svojím neprehliadnuteľným nadšením pre nové hračky a vzdelávacie pomôcky, sa rýchlo stala hviezdou celého centra. Postupne začala rozvíjať svoje motorické zručnosti a komunikačné schopnosti. Našla spôsoby, ako lepšie vyjadriť svoje myšlienky a pocity,“ hodnotí líderka Lýdia. Pre pani Gabiku je povzbudivé vidieť, ako Dianka získava novú sebadôveru a ako sa vďaka programu stáva otvorenejšou aj novým priateľstvám.

Jedným zo základných pilierov programu Učenie pre život je metóda Montessori. Pracuje s prirodzenou zvedavosťou a podporuje osobný rozvoj dieťaťa. Tento jedinečný vzdelávací prístup podnecuje deti, aby sa učili a rozvíjali podľa svojho individuálneho tempa. Prostredníctvom praktických a zmysluplných činností sa  zameriava na posilnenie vnútornej motivácie detí učiť sa a umožňuje im, aby sa aktivizovali vo vlastnom vzdelávaní.

Mama, ktorá dnes pomáha iným mamám

Janka je mamou troch detí. V každodennom kolobehu starostlivosti sa často cítila izolovaná a odrezaná od sveta. Jej manžel je celý deň v práci, aby rodinu finančne zabezpečil, a tak Jankinými jedinými spoločníkmi boli tri detičky a hŕba povinností. „Janka zostávala s deťmi často sama doma, chýbal jej kontakt s inými ľuďmi a utiahla sa do seba. Veľmi tiché, ostýchavé a neustále zavesené na maminke boli po príchode do programu Učenie pre život aj jej tri deti. Najmä jej najmladšia dcérka Nelka, ktorá sa narodila v čase pandémie, ktorá sa veľmi negatívne podpísala pod jej socializáciu,“ spomína líderka programu Učenie pre život Martina Šlapáková Ballová z MC Medulienka.

Viac ako 83 percent
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Generali Poisťovňa)

Keď sa Janka rozhodla s deťmi pripojiť k programu Učenie pre život, začala sa v jej rodine písať celkom nová kapitola. V materskom centre sa všetkým hneď zapáčilo a postupne začali napredovať. „Malá Nelka začala nadväzovať sociálne interakcie a kontakt s inými deťmi, ktorý jej dovtedy veľmi chýbal. Postupne sa čoraz viac odhodlávala opustiť bezpečnú náruč mamy Janky a v centre si našla nových kamarátov,“ hovorí líderka Martina.

Pravidelným návštevníkom centra sa stal aj Jankin manžel a ona sama zistila, že dokáže byť viac než len oporou vlastnej rodiny. Program v nej prebudil nadšenie a novú energiu, čo ju priviedlo k odvážnemu kroku: založila vlastné materské centrum vo svojej obci, kde teraz ona pomáha iným mamičkám a ich deťom na ceste za lepšou budúcnosťou. K pozitívnym zmenám tak prišla celá rodina.

Malá Zoe: sila v odlišnosti

Veronika navštevuje program Učenie pre život so svojou dcérkou Zoe. Dievčatko má Downov syndróm a už na prvý pohľad vidno, že je výnimočná. „Zoe je radostná, stále sa usmieva a vďaka programu robí postupne pokroky. Medzi deťmi si našla kamarátov, ktorí sú veľkým prínosom pre jej rozvoj,“ hovorí líderka Lýdia Vencelová. Zoe si vďaka programu cibrí pozornosť aj jemnú motoriku, čo je u detí s Downovým syndrómom mimoriadne dôležité.

Viac ako 83 percent
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Generali Poisťovňa)

Zoe, so svojím nekonečným úsmevom a nezvyčajnou tvorivosťou v centre všetkým pripomína, že každé dieťa je jedinečné. Veronika mala totiž spočiatku obavy, že ju aj Zoe ostatné mamičky odsúdia, ale opak bol pravdou. V centre našli vrúcnosť, pochopenie, obdiv a srdečné privítanie. Hovorí, že je krásne sledovať, ako sa Zoe zapája do hry s inými deťmi, ktoré nevidia žiadne rozdiely a jej dcérku berú ako svoju rovnocennú kamošku. Práve v tom je program Učenie pre život jedinečný. S láskou a pochopením ukazuje, že byť iným je úplne normálne a vzájomná podpora a odlišnosť je niečo, čo obohacuje a spája.

Viac ako vzdelávanie

Program Učenie pre život prináša viac než len priestor pre vzdelávanie a spoločenské aktivity. Je to platforma, ktorá umožňuje rodinám ako sú tie Gabiky, Janky a Veroniky, nájsť porozumenie a podporu. Príbehy týchto odvážnych žien a ich detí svedčia o pozitívnych zmenách, ktoré program prináša. Podporuje rozvoj detí vo viacerých aspektoch – od jemnej motoriky po sociálne zručnosti a rodičov učí lepšie viesť svoje deti na ich ceste za lepšou budúcnosťou.

Viac ako 83 % rodičov uvádza, že získali cenné vedomosti a zručnosti, ktoré môžu využiť pri každodennej výchove svojich detí. Tento rozvoj je kľúčový nie len pre budúcnosť detí, ale aj pre posilnenie rodinných väzieb. Rodičia sa stávajú viac motivovanými, čo vedie k lepšiemu vzdelávaciemu prostrediu aj doma. „Toto hodnotenie získané od rodičov je dôkazom toho, že program rodinám pomáha meniť rodičovské kompetencie a výchovu detí k lepšiemu. Veríme, že o pár rokov sa ukáže pozitívny vplyv programu na deti v podobe ich dosiahnutých životných cieľov,“ hovorí Monika Majerčíková, koordinátorka programu Učenie pre život z poisťovne Generali, ktorá program zastrešuje v spolupráci s Úniou materských centier.

Viac ako 83 percent
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Generali Poisťovňa)

Pomôcť môžete aj vy

Každý príbeh, ktorý Učenie pre život ovplyvnil, je dôkazom hodnoty, ktorú môže dobre navrhnutý vzdelávací program priniesť znevýhodneným rodinám. Pomôcť tomuto programu rásť a premieňať ešte viac rodinných príbehov na tie šťastné, môžete aj vy. Darovaním 2 % z daní na stránke www.ucenieprezivot.sk prispejete k jeho rozvoju a pomôžete deťom zo znevýhodnených rodín.

Viac informácií o programe Učenie pre život nájdete na www.ucenieprezivot.sk.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu