Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vyjednávač pre brexit opísal pokrok v rokovaniach: Vieme, kedy Británia definitívne opustí EÚ

Michel Barnier Zobraziť galériu (2)
Michel Barnier (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

Európska únia už vie, ako chce rokovať s Londýnom o odchode Spojeného kráľovstva z Európskej únie. Podrobnosti usmernení dnes v Bruseli zverejnil hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier.

Podľa nich Spojené kráľovstvo prestane byť členom EÚ o polnoci 29. marca 2019. Na sobotňajšom summite 27 lídrov EÚ zameranom na brexit bolo oznámené, že po potvrdení politickej jednoty pre rokovania s Londýnom bude ako doplnok nasledovať aj oznámenie "technickej podoby" usmernení. Tie dnes predstavil Barnier s odporúčaním pre Radu EÚ, aby v súvislosti s článkom 50 Lisabonskej zmluvy začala oficiálne rokovania so Spojeným kráľovstvom o jeho odchode z EÚ.

Tieto technické usmernenia musia "silnou kvalifikovanou väčšinou" odsúhlasiť ministri zahraničných vecí EÚ 22. mája na zasadnutí Rady EÚ pre všeobecné záležitosti. Vďaka tomuto právnemu rámcu sa proces rokovaní môže začať. Ako však naznačil dnešný dokument Európskej komisie, podľa všetkého k tomu dôjde až po predčasných parlamentných voľbách v Spojenom kráľovstve, ktoré sa uskutočnia 8. júna.

Podľa dnes zverejneného dokumentu sa na praktických záležitostiach rokovaní, ako sú pracovný jazyk či rokovacia štruktúra, dohodnú spoločne oba tímy - európsky aj britský. Európska komisia pripomenula, že rokovania o brexite budú transparentným procesom a verejnosť bude mať prístup k ich výsledkom.

Dátum skutočného brexitu bol stanovený na 29. marca 2019, ak sa dovtedy Európska rada jednomyseľne nerozhodne o predĺžení dvojročného rokovacieho obdobia. Od momentu vystúpenia z Únie bude Spojené kráľovstvo v Bruseli vnímané ako "tretia krajina". Proces rokovaní má byť založený na dvojfázovom prístupe, na rovnováhe medzi právami a záväzkami a na princípe, že "kým nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič".

Michel Barnier a Jean-Claude
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Virginia Mayo)

Eurokomisia odkazuje, že štyri základné slobody občanov EÚ sú nedeliteľné a ohľadom prístupu na jednotný trh EÚ Londýn nebude mať možnosť "vyberať čerešničky z koláča". Zároveň Londýnu odkázala, že EÚ bude jednotná a do konca rokovaní o brexite nedovolí separátne rozhovory medzi Britániou a jej členskými štátmi vo veciach súvisiacich s brexitom. Británia na základe dohody o brexite bude musieť rešpektovať rozhodovací proces EÚ, ako aj úlohu Súdneho dvora EÚ.

Rokovania začnú, až keď budú pripravení

Keď bude Spojené kráľovstvo pripravené, mali by sa začať rokovania, hodiny tikajú, vyhlásil dnes hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier. Európska komisia (EK) dnes predstavila konkrétne negociačné usmernenia pre rokovania o brexite.

"V momente, keď bude Spojené kráľovstvo pripravené, mali by sme začať rokovať, hodiny tikajú," vyhlásil Barnier. Rokovania podľa neho budú náročné, ale je odhodlaný dosiahnuť dohodu. V duchu záverov sobotňajšieho summitu lídrov členských štátov zopakoval, že prioritou pri rokovaniach budú práva občanov, finančné vyrovnanie a dohoda o hraničnom režime, najmä v Írsku. "Budem pracovať s faktami, číslami, zákonmi a riešeniami," uviedol vyjednávač EÚ s tým, že si mieni počas rokovaní zachovať chladnú hlavu a bude sa sústreďovať na dosiahnutie dohody.

Viac o téme: Michel BarnierBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu