Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Británii prichádza prvý účet za brexit: Rozvod bude drahý, rekordný pád libry a miliardy do EÚ

Hlavná tvár brexitu - Nigel Farage Zobraziť galériu (4)
Hlavná tvár brexitu - Nigel Farage (Zdroj: Foto: SITA)

BRATISLAVA - Libra najslabšia za posledných 31 rokov, účet niekoľko desiatok miliárd eur a veľká neistota do budúcnosti. Toto sú prvé výdavky Veľkej Británie na účte za brexit. Po júnovom hlasovaní Britov za opustenie EÚ prichádzajú prvé vážnejšie problémy.

Rozvodový účet za miliardy eur

Odchod Británie z ÉU nebude lacná záležitosť. Príspevkov do rozpočtu EÚ sa Briti júnovým hlasovaním nezbavili. Veľká Británia bude možno pokračovať v platení príspevkov do rozpočtu Európskej únie a posielať Bruselu miliardy libier, aby si londýnsky finančný sektor udržal prístup na jednotný európsky trh. Uviedli to noviny Financial Times (FT), ktoré tvrdia, že vláda údajne rokuje o takýchto plánoch.

Premiérka Theresa May
Zobraziť galériu (4)
Premiérka Theresa May  (Zdroj: SITA)

Financial Times dnes napísali, že premiérka Mayová nevylúčia budúce platby do rozpočtu EÚ, čím by zabezpečila firmám v Británii prístup na jednotný trh. Z toho by najviac profitoval finančný sektor, kľúčové odvetvie britskej ekonomiky. "Účet za rozvod" by sa mohol pohybovať vo výške 20 miliárd eur.

Pokračovanie v platbách do rozpočtu EÚ považujú viacerí britskí skeptici za možný spôsob, ako zabezpečiť firmám v krajine prístup na európsky trh a zároveň vrátiť Londýnu určité právomoci, vrátane kontroly migrácie.

Briti protestujú proti výsledkom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Neistá budúcnosť

Vyhliadky britskej ekonomiky po roku 2017 budú do veľkej miery závisieť od vývoja rokovaní medzi Londýnom a Bruselom. Britská vláda by preto mala rýchlo prísť s riešením, ktoré bude pre Britániu a jej ekonomiku najvhodnejšie, čo podľa ekonómov nebude vzhľadom na rozdielne záujmy jednoduché.

Libra na rekordnom dne

Premiérka Theresa Mayová signalizovala, že krajina zrejme opustí jednotný trh EÚ, čo by znamenalo clá pre firmy na oboch stranách. V dôsledku jej slov kurz libry voči doláru padol na 31-ročné minimum. Čo je ešte horšie, do konca roka 2016 by sa mohla libra rovnať doláru.

Demonštrácia pred britským parlamentom
Zobraziť galériu (4)
Demonštrácia pred britským parlamentom  (Zdroj: TASR/AP)

Tvrdý brexit by bol drahý

Británia môže stratiť až 9,5 % hrubého domáceho produktu (HDP) v nasledujúcich 15 rokoch, ak si zvolí tzv. tvrdý brexit, teda odchod z jednotného európskeho trhu. Informovali o tom londýnske noviny Times s odvolaním sa na únik detailov z vládnej správy.

V dokumente vládneho výboru sa uvádza, že štátna pokladnica môže prísť ročne o 66 miliárd libier (73,28 miliardy eur). A obchodná výmena aj priame zahraničné investície sa môžu po tvrdom brexite znížiť o zhruba 20 %. Dokument sa pritom opiera o kontroverznú správu predchádzajúcej vlády z apríla tohto roka, ktorú kritici vtedy označili za snahu ministerstva financií o strašenie voličov, píšu noviny.

Táto pesimistická predpoveď sa teraz objavila znova, po minulotýždňovom páde libry oproti doláru po tom, ako premiérka Theresa Mayová aj minister pre brexit David Davis naznačili, že možno uprednostnia kontrolu migrácie pred prístupom na jednotný trh Európskej únie (EÚ).

Viac o téme: Veľká Británia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu