Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Po brexite sa ľudia búria, petícia za Londýn v EÚ dosahuje už poriadne vysoké číslo

Sadiq Khan
Sadiq Khan (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Londýnsky starosta Sadiq Khan včera ubezpečil tisíce Európanov-Nebritov žijúcich v britskej metropole, že sú tam vítaní. Napísal to včera vo svojom tweete adresovanom účastníkom pochodu Gay Pride parade a dodal: "#LoveWins".

V čele výročného pochodu, na ktorom sa dnes v centre Londýna zišli tisíce ľudí, boli okrem tradičných dúhových aj vlajky EÚ. Okrem brexitu sa pochod niesol aj v znamení spomienky na obete nedávnej streľby v nočnom gay klube v Orlande v americkom štáte Florida, konštatovala agentúra DPA.

Khan vo svojom prejave na Trafalgarskom námestí uviedol, že Európania budú aj naďalej súčasťou budúcnosti Londýna. Uznal ich prínos pre mesto, ubezpečil ich, že sú v Londýne vítaní, a dodal, že na tom sa nič nezmení. "Sľubujem vám to ako starosta," dodal.

Hlasovanie v referende o zotrvaní Británie v EÚ ukázalo priepastné rozdiely medzi regiónmi. Väčšina voličov v strednom a severnom Anglicku hlasovala za odchod z EÚ, zatiaľ čo v Londýne a Škótsku bola väčšina za zotrvanie v únii.

Aj preto sa zrodila petícia, v ktorej jej signatári Khana vyzývajú, aby vyhlásil Londýn za nezávislý od Británie a požiadal o jeho pripojenie k EÚ. Do dnešného večera počet jej signatárov stúpol na viac ako 148.000.

Viac o téme: LondýnBrexitSadiq Khan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu