Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Podnikatelia sa pustili do vlády: Nepáčia sa im priority, chýbajú kľúčové opatrenia

Vládni predstavitelia
Vládni predstavitelia (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zamestnávateľom združeným v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) v programových prioritách vznikajúcej vlády chýbajú systémové opatrenia smerujúce ku skvalitneniu podnikateľského prostredia a k podpore slovenského priemyslu.

"Pritom práve opatrenia ako modernizácia pracovnej legislatívy, reforma regulačného rámca v energetike, systému vzdelávania, systematickejšia tvorba legislatívy či odstraňovanie byrokratických prekážok môžu zásadne prispieť k posilneniu konkurencieschopnosti Slovenska a tvorbe nových pracovných miest," uviedol tajomník RÚZ Martin Hošták.

Návrh programových priorít vlády Slovenska pre roky 2016 až 2020, predstavený lídrami strán budúcej vládnej koalície, je podľa RÚZ málo ambiciózny. "Programové priority síce obsahujú čiastkové opatrenia, ktoré môžu prispieť k zlepšeniu súčasného stavu, avšak v dokumente celkovo úplne absentujú návrhy systémových opatrení zameraných na zlepšenie súčasného stavu," tvrdí tajomník RÚZ.

Znenie programových priorít je podľa neho pre RÚZ znepokojujúce najmä vzhľadom na to, že minimálne tri zo štyroch budúcich vládnych strán pred voľbami deklarovali záujem realizovať zásadné opatrenia na skvalitnenie podnikateľského prostredia. 

Zamestnávateľská únia pripomína, že slovenská vláda sa zaviazala k plneniu Špecifických odporúčaní Európskej komisie pre rok 2015, ktoré práve obsahujú požiadavky na reformy trhu práce, energetiky, vzdelávania či v oblasti verejných financií. "V záujme naplnenia vyššie uvedených požiadaviek sú zamestnávatelia združení v RÚZ pripravení poskytnúť odbornú pomoc pri tvorbe samotného Programového vyhlásenia vlády SR," dodal Hošták.

Viac o téme: Republiková únia zamestnávateľov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu