Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Podľa Fica koalícia vydrží štyri roky: Strany vraj pochopili, že nie je iná možnosť

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Existuje predpoklad, že nová vládna koalícia strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a Sieť vydrží fungovať celé štyri roky. Vyhlásil to dnes v relácii V politike televízie TA3 predseda vlády a šéf strany Smer-SD Robert Fico. Pri jej zostavovaní podľa neho strany využívali štandardné a demokratické metódy.

"Štandardné politické strany pochopili, že nie je iná alternatíva," povedal s tým, že nikto nemá záujem o predčasné voľby. Rovnako podľa neho nie je riešením ani úradnícka vláda. "To by bolo zlyhanie demokracie," uviedol Fico s tým, že stabilná vláda sa nedá zostavovať s neštandardnými subjektmi a novotvarmi.

Strany podľa premiéra na spoločných rokovaniach zistili, že sú schopné nájsť programové prieniky a ich spoločnou prioritou je dobré fungovanie ekonomiky a pokračovanie hospodárskeho rastu. Ako ďalej uviedol, strany by najneskôr do utorka večera mali podpísať koaličnú zmluvu.

Podľa predsedu SNS Andreja Danka by politika štandardných strán mala spočívať v presadzovaní programu, ktorý ale nemajú všetky zvolené strany. Zároveň zdôraznil, že je nutné rešpektovať výsledky volieb, a to, že vládu ako prvý zostavuje víťaz volieb. "Vláda sa nemá zostavovať v kaviarňach ani v médiách," povedal.

Podľa predsedu strany Sieť Radoslava Procházku je pre jeho stranu vstup do koalície príležitosťou, ako presadzovať priority, ktoré strana prezentovala svojim voličom. Medzi ne podľa neho patria napríklad účinný protischránkový zákon alebo antibyrokratický balíček pre podnikateľov. "V súvislosti s bojom proti korupcii je nutná aj profesionalizácia štátnej správy," uviedol.

Predseda Mostu-Híd Béla Bugár v relácii kritizoval budúce opozičné subjekty za to, že politiku prenášajú do ulíc. "Nechceme nechať priestor extrémistickým silám," zdôraznil. 

V rámci programových cieľov sa všetky štyri strany zhodli, že za oblasť zdravotníctva bude zodpovedať celá koalícia a na čele rezortu by mal stáť krízový manažér. "Nebude mať väzby na najvýznamnejších hráčov," povedal Fico.

Podľa Procházku by sa v rámci stabilizácie situácie v zdravotníctve malo zmeniť aj vedenie Všeobecnej zdravotnej poisťovne a mali by sa tiež preveriť medializované problematické zmluvy. "Je tam roboty ako na kostole, ale bude ju treba spraviť," povedal. Podľa Danka je jednou z priorít jeho strany aj odľahčenie situácie podnikateľov a živnostníkov. "V rámci rokovaní sme dosiahli napríklad zrušenie daňových licencii," vyhlásil. 

Keďže strana Sieť pravdepodobne nebude mať v novom parlamente dostatok kresiel na založenie poslaneckého klubu, môžu jej poslanci podľa Bélu Bugára "bez problémov" pôsobiť v rámci klubu strany Most-Híd. Procházka ho však zatiaľ s takouto požiadavkou neoslovil. "Máme ambíciu pôsobiť ako poslanecký klub," povedal na margo svojej stravy Procházka. Lídri koaličných strán sa zároveň zhodli, že jedno kreslo podpredsedu parlamentu patrí najsilnejšej opozičnej strane, teda SaS. 

V relácii diskutovali aj zástupcovia budúcich opozičných strán. Podľa poslanca za hnutie OĽaNO-NOVA Daniela Lipšica ľudia vo voľbách jasne povedali, že chcú zmenu. "Dnes sú preto frustrovaní a nahnevaní," vyhlásil s tým, že rodiaca sa vládna koalícia je "zlepencom oligarchov". Tvrdenia, že nová vláda má aplikovať protikorupčný program, označil za grotesku. Pre účinný boj s korupciou by podľa Lipšica musela vláda vymeniť generálneho prokurátora, špeciálneho prokurátora, policajného prezidenta aj šéfa Národnej kriminálnej agentúry. "Ak je záujem o boj proti korupcii, nech dá premiér opozícii post špeciálneho prokurátora, ale to sa nestane," vyhlásil.

Podľa podpredsedu SaS Jozefa Mihála si vláda nezaslúži ani jeden deň, nieto tradičných sto dní. "Varujem ministrov aj premiéra, aby si dávali veľký pozor," povedal s tým, že sledovať bude hlavne konanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka v súvislosti s aktuálnou kauzou bytovky Bonaparte. Zároveň kritizoval strany Most-Híd a Sieť, keďže podľa neho na rokovaniach s Richardom Sulíkom nenaznačovali, že by sa o zostavení vlády mohli baviť aj so stranou Smer-SD.

Boris Kollár, predseda hnutia Sme rodina - Boris Kollár, uviedol, že zostavenie koalície presne ukazuje, ako oligarchovia ovládajú politické strany. Vláde je však ochotný dať tradičných sto dní. "Podporíme silou 11 poslancov každý rozumný návrh, či už od pána Kotlebu, pána Lipšica alebo od Smeru," povedal Kollár. Podľa novozvoleného poslanca za stranu Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko Milana Uhríka zostavovanie vlády dokazuje, že celá vec bola dopredu dohodnutá. "Medzi koaličnými a opozičnými stranami nie je až taký veľký rozdiel, na aký sa hrajú. Ešte pred týždňom opozičné strany so stranami Sieť a Most rokovali," povedal na margo ostatných opozičných subjektov.

Viac o téme: Robert FicoSmer-SDSNSMost-Híd#Sieť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu