Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Nemecko bojuje proti migračnej kríze: Tento rok nevpustili do krajiny 20-tisíc utečencov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BERLÍN - Nemecké úrady tento rok zastavili na štátnych hraniciach už takmer 20.000 migrantov. Informovali o tom dnes miestne médiá s odvolaním sa na štatistiky nemeckej polície.

Od januára do novembra 2016 nevpustili do Nemecka celkovo 19.720 migrantov, ktorých nemecké orgány zachytili na hraniciach, letiskách alebo v prístavoch. V tejto bilancii ešte nie sú zahrnuté údaje za december, ktoré ešte neboli spracované. Tohtoročný počet vrátených migrantov je o viac ako 100 percent vyšší než vlani, keď do Nemecka nevpustili 8913 migrantov. 

V tohtoročnej bilancii neúspešných migrantov zastavených na nemeckých hraniciach dominujú Afganci (približne 3700), Sýrčania (2100), Iračania (1800) a Nigérijčania (1200). 

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere tento týždeň avizoval, že chce predĺžiť kontroly na hranici s Rakúskom, ktoré by aktuálne mali potrvať do februára 2017. Podľa ministra budú kontroly predĺžené "o mnoho mesiacov" a termín ich ukončenia je zatiaľ v nedohľadne.

Kontroly na hraniciach s Rakúskom zaviedlo Nemecko v reakcii na vlaňajší masívny prílev utečencov. V roku 2015 ich prišlo do Nemecka až takmer 900.000; tento rok by ich podľa predpovedí úradov malo byť menej než 300.000.

Nemecko tento rok dobrovoľne opustilo 55.000 migrantov

Nemecko tento rok dobrovoľne opustilo približne 55.000 migrantov, čo je najvyšší počet za ostatných 16 rokov. Vyplýva to z interných odhadov Spolkového úradu pre migráciu a utečencov, ktoré dnes zverejnili nemecké médiá. Veľkú časť z 55.000 osôb, ktoré sa dobrovoľne vrátili do svojich domovských krajín, tvorili občania krajín západného Balkánu. Tí majú len malú šancu na získanie azylu v Nemecku. 

Pre návrat do vlasti sa migranti rozhodli preto, aby sa vyhli nútenej deportácii, s ktorou je spojený niekoľkoročný zákaz vstupu na územie Nemecka. Najpočetnejšiu skupinu medzi dobrovoľnými navrátilcami tvoria Albánci (15.000). Veľký podiel majú aj občania Srbska, Kosova a Iraku (každá z krajín po viac ako 5000). Nemecko v reakcii na utečeneckú krízu sprísnilo svoje azylové zákony a zintenzívnilo deportácie neúspešných žiadateľov.

Viac o téme: MigrantiNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu